Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Meb Yayınları

10. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 94

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 94

NELER KAZANILACAK?

Karışımlar niteliklerine göre sınıflandırılırken

a) Homojen ve heterojen karışımların ayırt edilmesinde belirleyici olan özellikler açıklanacak,
b) Homojen karışımların çözelti olarak adlandırıldığı ve günlük hayattaki çözelti örnekleri öğrenilecek,
c) Heterojen karışımlar, dağılan maddenin ve dağılma ortamının fiziksel hâline göre belirlenecek,
ç) Karışımlar çözünenin (dağılanın) tanecik boyutu esasına göre sınıflandırılacaktır.

2.1.1. KARIŞIMLARIN SINIFLANDIRILMASI

Maddeler doğada genellikle karışımlar (saf olmayan maddeler) hâlinde bulunur. Görsel 2.1.1’deki su, toprak, hava karışımlara örnek verilebilir. Günlük hayatta kullanılan şurup, kolonya, tuzlu su, alaşımlar, seramik, cam ve bazı plastikler de karışımdır.

Saf maddeler farklı oranda karıştırılarak istenilen özellikte karışımlar oluşturulabilir. Karışım oluşturmadaki temel şart karıştırılan maddelerin kimyasal tepkimeye girmemesidir. Karışımların içindeki istenilen maddeler fiziksel yöntemlerle ayrılarak saf maddeler elde edilebilir.
İki veya daha fazla saf maddenin kendi kimliğini koruyacak şekilde rastgele oranlarda birleşmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir. Karışımı oluşturan saf maddelere bileşen denir. Bileşen maddeler element veya bileşik olabilir. Karışımlar oluşurken bileşenler arasında kimyasal bağ oluşmaz. Bileşenlerin kimyasal özellikleri değişmezken karışımın kaynama noktası ve erime noktası gibi fiziksel özellikleri değişiklik gösterebilir. Örneğin saf suyun 1 atmosfer basınçta kaynama noktası 100 oC iken tuzlu suyun kaynama noktası 100 oC’tan yüksektir.
Karışımlar görünüş olarak birbirinden farklı olabilir. Hava saydamdır, toprak gibi bazı karışımlar ise değildir. Deniz suyu tek fazlı (homojen), hava ve kum ile karışarak beyaz köpükler hâlinde sahile vuran dalgalar çok fazlı (heterojen) karışıma örnektir (Görsel 2.1.2).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 94 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!