Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kur’an-ı Kerim Meb Yayınları

10. Sınıf Kur’an-ı Kerim Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 32

“10. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 32

Mehâric-i hurûf

Mahreç sözlükte; “çıkış yeri” demektir. Tecvit ilminde ise “ağzın belirli bir bölgesinde harfin sesinin çıktığı yer” olarak isimlendirilir. Mahrecin çoğulu “mehâriç”tir. Mehâricu’l-hurûf da harflerin çıkış yeri anlamına gelir. Kur’an harfleri, ana mahreç bölgeleri kabul edilen, boğaz, dil (diş-damak) ve dudak bölgelerinden çıkar. Herhangi bir harfin mahreci belirlenirken o harf, sakin ya da şeddeli olarak alınır ve başına harekeli bir hemze getirilerek okunur.

Mehâric-i hurûf ile birlikte ele alınan bir başka kavram da tashih-i hurûftur. Kur’an harflerinin doğru telaffuz edilmesi, Kur’an öğretiminin en önemli amaçlarından birisidir. Harflerin yanlış telaffuz edilmesi anlamın değişmesine, dolayısıyla da Allah’ın (c.c.) muradının tam olarak anlaşılamamasına sebep olur. Kur’an-ı Kerim’in indirildiği gibi okunması ilahi bir emirdir.21 Kur’an öğretiminde sık sık başvurulan metotlardan birisi de harf talimi yapmaktır. Tashih-i hurûf çalışması olarak adlandırılan bu metot, Kur’an harflerinin mahreçlerine ve sıfatlarına uygun olarak doğru bir şekilde telaffuz edilmesini hedeflemektedir. Harflerin doğru telaffuz edilmesi bir öğretici rehberliğinde bireysel veya grup hâlinde yapılacak düzenli harf talimi çalışmalarıyla mümkündür.

Harf taliminde; her bir harf mahreçlerinden önce harekelerle sonra da sırasıyla cezm, şedde ve med- lerle birlikte telaffuz edilmelidir. Her bir harfin, öğreticiden/okuyucudan sonra öğrenciler tarafından bireysel olarak veya koro hâlinde tekrar edilmesi gerekir.

Tilavet

Sözlükte “okumak” anlamına gelen tilavet; bir kelimeyi özellikle de Kur’an-ı Kerim’i okumak demektir. Tilavet, sadece Kur’an-ı Kerim’i okumak, onun emir ve yasaklarına uymak, onunla hayatımıza yön vermek değil, aynı zamanda onun manasını anlamayı ve ondan öğüt almayı ifade eder. Ayrıca tilavet, “Kur’an’ı tecvit ve tertil üzere, anlamını dikkate alarak düzenli bir okuma şekli” olduğu gibi22 ezberden okuma anlamına da gelir. Çünkü hem Peygamberimiz (s.a.v.) hem de sahabe ellerinde bugünkü anlamda bir Mushaf olmadığı için Kur’an-ı ezberden okumuştur.23

Tilavet Kur’an-ı Kerim’de geçen kavramlardan birisidir. “Şüphesiz Allah’ın kitabını okuyanlar, namazı kılanlar ve kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden, gizlice ve açıktan Allah yolunda harcayanlar, asla zarar etmeyecek bir ticaret umabilirler.”24 mealindeki ayet, Kur’an-ı Kerim’i özenli bir şekilde tilavet edenlerden övgüyle bahseder.

ARAŞTIRALIM

Tilavet ile ilgili ayet ve hadisleri araştırınız.

  • Cevap:

1. Kur’an-ı Kerim’de Tilavet ile İlgili Ayetler:

İsrâ Suresi (17:106): “Ona dilediği bir şeyi okuruz ve senin üzerine vahyi de süratle okuruz.”

İnfitâr Suresi (82:18-19): “Doğrusu o, onu [Kur’an’ı] içimize yüklememize kadardır. Onun ne büyük bir söz olduğunu anlamıyorsunuz.”

Bakara Suresi (2:121): “Sana indirileni [Kur’an’ı] onlara oku. Oysa o, gerçekten bilgisi olan ve bilen bir peygamberin katında indirildi.”

2. Hadislerde Tilavet ile İlgili Sözler:

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Kim Kur’an’ı okuyarak öğrenir ve onu okuyarak öğretirse, cennete girer.” (Buhari)

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Kur’an okuyan, Allah’ın kelamını okuduğu için sabah akşam ona gelen rahmetle şereflenir. Kâri (Kur’an okuyan), yanlış okuyup da okumakta zorlanan kimsenin arkadaşıdır. Kur’an okuyup da onu tatil eden kimsenin arkadaşıdır.” (Tirmizi)

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Kur’an’ı okuyan, Kur’an okuma yarışında Allah katında önde olur. Ancak, bir ayetini unuttuğu zaman Allah katında unutmuş gibi olur.” (Tirmizi)

Tilavet, Kur’an’ın anlamını anlama, öğrenme ve öğretme sürecinin önemli bir parçasıdır. İslam toplumlarında Kur’an’ı okuma ve öğrenme geleneği büyük bir saygı ve sevgi ile sürdürülmektedir.

10. Sınıf Meb Yayınları Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 32 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!