Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kur’an-ı Kerim Meb Yayınları

10. Sınıf Kur’an-ı Kerim Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 36

“10. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Sayfa 36 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 36

KIRAATLER VE KIRAAT İMAMLARI

Kur’an-ı Kerim, Peygamberimiz (s.a.v.) döneminde hem ezberlenmiş hem de vahiy kâtipleri tarafından yazılmıştır. Yemâme Savaşı, Kur’an ayetlerinin bir araya toplanıp kitap hâline getirilmesinde önemli bir yere sahiptir. Bu savaşta pek çok kurrâ ve hafız sahabinin şehit olması, başta Hz. Ömer olmak üzere sahabeyi endişelendirmiştir. Buradan hareketle Hz. Ebu Bekir döneminde Kur’an ayetleri Mushaf hâline getirilmiştir.

Kur’an-ı Kerim, Hz. Osman döneminde bu Mushaf’a göre çoğaltılmıştır. Bu çalışmalarda ihtilaf edilen konularda Kureyş lehçesi esas alınmıştır. Ayrıca Kur’an ve kıraat bilgisine sahip olan âlim ve kurrâ sahabilerden yararlanılmıştır.34 Çoğaltılan nüshalar; Mekke, Medine, Küfe, Basra ve Şam gibi belirli İslam merkezlerine gönderilmiştir. Çoğaltılan nüshalarda harflerin noktasız ve harekesiz oluşu farklı kıraatlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Sahabe, Peygamberimizin (s.a.v.) vefatından sonra Kur’an kıraatine önem vermiş ve kıraat ilminin İslâmî ilimler alanında ortaya çıkan ilk İlmî disiplin olmasına öncülük etmiştir. Medine, Mekke, Küfe, Basra ve Şam gibi şehirler, başta kıraat ilimleri olmak üzere diğer İslâmî ilimlerin doğup geliştiği mekânlar olmuştur. Kıraat farklılıklarını öğreten ve uygulayan imamlar da ağırlıklı olarak bu şehirlerde ortaya çıkmıştır.35

Kur’an tilavetini kolaylaştıran en önemli ruhsatlardan birisi Peygamber Efendimizin, Kur’an-ı Kerim’in “yedi harf” üzere nâzil olduğunu beyan eden açıklamasıdır.36 Bu ruhsat, aynı zamanda farklı kıraatlerin hem dayanağı hem de meşruiyet kaynağı olmuştur.

BİLGİ KUTUSU

Kur’an-ı Kerim’deki kıraat farklılıkları;
Fâtiha suresinin 3. ayetinde geçen…kelimesinin…şeklinde okunması,

Âl-i İmrân suresinin 195. ayetinde geçen…elimelerinin…şeklinde yer değiştirilerek okunması gibi şekillerde ortaya çıkar.

Tâbiîn ve tebe-i tâbiîn de sahabe gibi Kur’an’ın okunmasına ve okutulmasına önem vermiştir. Bunlar arasından hayatını Kur’an’a vakfeden, onun okunması ve anlaşılması için gece gündüz çaba sarf eden âlimler yetişmiştir. Çoğunluğu 2/8. asırda yaşayan ve bulundukları yerlerde Kur’an kıraati ve öğretiminde otorite olarak kabul edilen bu âlimler “kıraat imamları” olarak tanınmıştır.

4/10. asırda Ebû Bekir b. Mücahid tarafından yazılı olarak bir araya getirilen “yedi kıraat”a daha sonra üç kıraat imamının okuyuşu da eklenmiştir. Böylece mütevatir kıraatların sayısı on olarak tespit edilmiş ve bunlara “kıraat-ı aşere” (on kıraat) adı verilmiştir. Kıraat âlimleri genellikle bu on kıraati sahih kabul etmişler, bunların dışında kalanları şâz olarak görmüşlerdir.

BİLGİ KUTUSU

Bir kıraatin sahih olması için üç temel şart vardır:
1. Peygamberimizden (s.a.v.) sahih bir senetle rivayet edilmesi
2. Hz. Osman’ın İslam merkezlerine gönderdiği Mushafların yazım şekline uygun olması
3. Bir yönüyle de olsa Arapçanın gramer kurallarına uygun olması

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 36 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!