Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kur’an-ı Kerim Meb Yayınları

10. Sınıf Kur’an-ı Kerim Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 66

“10. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Sayfa 66 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 66

Doğru Bilgi

Doğru bîlgi; insanın araştırma, gözlem, düşünme ve sorgulama sonucunda elde ettiği verileri analiz ederek ulaştığı bilgiye denilir.4 Ancak bu süreçte ulaşılan bilgilerin zan ifade etmemesi ve insanı yanıltmaması kişinin önyargılarından kurtulabilmesine, olayları nesnel bir biçimde değerlendirebilmesine bağlıdır.

Kur’an insanın doğru bilgiye ulaşmasını,5 zandan uzak bir bakış açısına sahip olmasını6 ve sözün en güzeline uymasını7 emreder. Kur’an’ın bu tavsiyesi dikkate alınmadığı zaman insan, duygularının, kuruntularının ve ön yargılarının esiri olabilir. Bu da insanın doğru düşünce, karar, inanç ve davranış sahibi olmasını engeller.

Kur’an’a göre doğru bilgi; vahiy, selim akıl ve salim duyular yoluyla elde edilir.8 Vahiy; insana yaratıcısını tanıtır, varlık sebebini kavratır, Allah’a (c.c.) kulluk etme, nimete şükretme ve fıtrata uygun olarak yaşama yollarını öğretir. İnanç, ahlak ve sosyal hayatla ilgili evrensel ölçütler ortaya koyar.

Kur’an’da doğru bilgiyle özdeş görülen kavramlardan biri hikmettir.9 Hikmet; doğru inanca ulaştıran bilgi, doğru bilgi üzerine inşa edilen salih amel, ilim ve amelde doğruluktan şaşmamaktır. Kur’an; ana ilkeler koyarak insanın dikkatini önemli konulara çeker, ideal insan ve toplumlardan örnekler verir, insanın bu ana ilkeler ve örnek hayatlardan yola çıkarak yeryüzünün imar ve ıslahı için çalışmasını, iyi niyet ve salih amellerle hayatı anlamlandırmasını ister.

Kur’an; vahyin ortaya koyduğu ilkeleri dikkate alan, kendi heva ve hevesine köle olmayan akıl ve duyuları da birer bilgi kaynağı olarak görür. Kur’an’a göre insan, aklını ve duyu organlarını doğru kullanarak hem kendini hem de dış dünyayı gözlemlemeli ve bunlar üzerinde tefekkür etmelidir.10 Kur’an, doğru bilgiye dayanmayan bir inanç ve davranışın insanı cahiliye âdetlerine ve yaşantısına götürebileceği uyarısını yapar. Bu nedenle akıl ve duyular aracılığıyla elde edilen bilgilerin vahyin ölçülerine göre değerlendirilerek sağlıklı bilgiye ulaşılmasını tavsiye eder.

“Andolsun biz, Kur’an’! düşünüp öğüt almak için kolaylaştırdık. (Ondan) öğüt alan yok mu?”11

ayeti, Kur’an’ın, öğüt alınmak üzere gönderilmiş bir kitap olduğunu dile getirmektedir. Bu nedenle Kur’an’ın, lafız ve manası bir bütün olarak ele alınmalı, onu anlamak için gayret gösterilmelidir. Onun ilke, öğüt, emir ve yasakları dikkate alınarak doğru bilgiye ulaşma hedeflenmelidir.

YORUMLAYALIM

“… De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Doğrusu ancak akıl sahipleri bunları hakkıyla düşünür.” (Zümer suresi, 9. ayet.)

Ayet-i kerimeyi okuyarak doğru bilgi sahibi olmanın İslam’daki yerini yorumlayınız.

  • Cevap: Bu ayette, bilenlerle bilmeyenlerin bir olamayacağı vurgulanırken, aynı zamanda bu bilgi ayrımının sadece akıl sahipleri tarafından doğru bir şekilde değerlendirilebileceği ifade edilmektedir. İslam’da doğru bilgiye ulaşma ve bu bilgiyi değerlendirme önemli bir konudur. İslam inancına göre, insanlar aklını kullanarak bilgiye ulaşmalı, düşünmeli ve öğrenmelidirler.

10. Sınıf Meb Yayınları Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 66 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!