Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 66

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 66 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 66

1. İslam dininin Anadolu coğrafyasında yayılmasında sizce âlimlerin ve sûfîlerin nasıl bir rolü olmuştur? Okuduğunuz metinlerden yola çıkarak görüşlerinizi yazınız.

  • Cevap:

Muharip sınıf: Yeniçeriler, sipahiler, tımarlı sipahiler, topçular, silahların bakım ve tamirini yapan cebeciler, at ve diğer atların bakımını yapan seyisler.
Yardımcı sınıf: Orduda resmî yazışmaları yapan ve askerlerin çeşitli kayıtlarını tutan kâtip ve hacegân adı verilen bürokratlar, su taşıyan sakalar, aydınlanmayı sağlayan meşaleciler, yollardan geçişi sağlayan köprücü ve kaldırımcılar, mimarlar, sağlık hizmetleri veren cerrah ve tabipler, çadırcılar, ordunun bayraklarına bakan görevliler.

2. Anadolu’nun İslamlaşmasında etkileri olan düşünürlerin aynı zamanda toplumsal yaşamın kurallarını belirlemek konusunda etkileri olduğunu düşünüyor musunuz? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap:

3. Okuduğunuz metinlerde konu edilen ve tüm insanlığın sahip olması gerektiğine inandığınız ortak değerler nelerdir? Türk mutasavvıflarının bu değerleri eserlerinde konu etmelerinin nedenleri sizce ne olabilir?

  • Cevap: Devşirme sistemi ile Acemi Ocağına alınanlar çocuklar, burada eğitim gördükten sonra kabiliyetleri ve ordunun ihtiyacı doğrultusunda Yeniçeri Ocağına gönderilmişlerdir.

4. Eserlerinden örnekler okuduğunuz Türk mutasavvıflarını “çağını aşan şahsiyetler” olarak tanımlar mıydınız? Görüşlerinizi gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Bu durum yeniçerilerin devlet yönetimi üzerinde güçlerinin arttığını göstermektedir.

5. Anadolu’nun İslamlaşma sürecinde yaşayan bir düşünür olsaydınız İslamiyet’i tanıtmak ve yaymak için eserlerinizde hangi değerleri konu edinirdiniz? Gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Birinci haritaya bakıldığında Osmanlı Devletinin kuruluş döneminde sahip olduğu topraklar, Anadolu’nun kuzeybatı ucunda küçük bir bölümden ibarettir. Etrafındaki diğer devlet ve beyliklerden daha güçlü bir devlet olduğu anlaşılamamaktadır. Oysa ikinci haritaya bakıldığında Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarında toprakları olan, çok büyük sınırlara ulaşmış, güçlü bir Osmanlı Devleti görülmektedir. Bu durumun gerçekleşmesinde güçlü ve disiplinli bir orduya sahip olmanın önemi büyüktür. Osmanlı Devleti, orduya büyük önem verdiği için küçük bir beylikten dünya gücü hâline gelmiştir.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 66 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!