Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri

10. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 41

“10. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 41” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 41

Öğrencilerin aşağıdaki metin ve görselleri inceleyip verilen sorulara cevap vermeleri istenir.

Örnek Sorular:

1. Osmanlı Devletinde merasimlere toplumun hangi kesimleri katılırdı.

  • Cevap: 

a. Osmanlı Devletindeki millet sistemi gayrimüslimlerin hayatını riske atmaktan ziyade onlara yaşam güvencesi vermektedir. Osmanlı topraklarında nerede olurlarsa olsunlar canlarına, mallarına ve ibadethanelerine kimsenin dokunamayacağını belirten fermandan bu anlaşılmaktadır.

b. Avrupa’da Papalığın baskısı dolayısıyla Müslümanlara ve Yahudilere hatta Papalığın savunduğu Hristiyanlık mezhebi olan Katolikliğe inanmayanlar Katolik mezhebini benimsemeye zorlanırken ve aksini savunanlar sert şekillerde cezalandırılırken Osmanlı Devletinde gayrimüslimler hangi mezhepten olursa olsun inanç özgürlüğüne sahipti.

2. Merasimler hangi amaçlarla düzenlenirdi?

  • Cevap: Osmanlı Devletinin hâkimiyeti altında bulunan Müslüman ve gayrimüslim toplulukların ırk ayrımı yapılmadan din ya da mezhep esasına göre örgütlenip yönetilmesine “millet sistemi” denilmiştir. Birbirinden farklı kimliklere sahip olan insanlara Türk ve İslam medeniyeti gereği inanç serbestliği tanınmaktaydı.

3. Günümüzde resmî ve dinî bayramlarda gördükleriniz ile Osmanlı Devletindeki merasimler arasında olan benzer ve farklı yönlerini betimleyiniz.

  • Cevap: İslam ümmeti dahilinde olanlar: Türk, Arap, Kürt, Arnavut, Boşnak, Gürcü, Laz. Gayrimüslim unsurlar İslam ümmetine dahil değildir.

Merasimler Osmanlı Devletinde sosyal yaşamın ayrılmaz bir parçasıydı. Dinî bayramlar, kandil geceleri, Cuma namazları, padişahların tahta çıkması, şehzade sünnetleri ve surre alayları gibi önemli anlar çeşitli merasimlerle kutlanırdı.

Bayram merasimleri dinî açıdan ve devletin ihtişamını sergilemesi açısından önemliydi. İslam dünyasında iktidar sağlayabilmek için toplumsal kabul görmek de gerekliydi. Bu sebeple birçok merasim düzenlenerek halk ile devlet yönetiminin birlikteliği sağlanırdı.

Padişahın bayram namazını genellikle Ayasofya Camii’nde kılar ve camiye gidiş dönüşleri sırasında bayram alayı düzenlenirdi. Padişahın halk ile münasebet kurmasının başka bir yolu olarak kurbanlar kesilip dağıtılırdı. Ayrıca bayram törenlerinde padişah ile tebaası arasında hediyeleşmeler olurdu. Bu gelenek yönetenle yönetilenler arasındaki bağın güçlenmesinde önemli rol oynardı.

  • Cevap: 

10. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 41 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!