Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri

10. Sınıf Tekrar Testleri Din Kültürü Karma Test Cevapları

10. Sınıf Tekrar Testleri Din Kültürü Karma Test Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tekrar Testleri Din Kültürü Karma Test Cevapları

10. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri Karma Test Çözümleri Sayfa 300

1. Aşağıdaki ayetlerin hangisinde “tevhit” vurgulanmaktadır?

A) “…O, her şeyi yaratıp bir ölçüye göre düzenlemiştir.”
B) “Göğü, Allah yükseltti ve mizanı (dengeyi) o koydu…”
C) “Biz; gökleri, yeri ve ikisi arasındakileri oyun-eğlence olsun diye yaratmadık.”
(Furkân suresi, 2. ayet) (Rahmân suresi, 7. ayet)
(Duhân suresi, 38. ayet)
D) “Eğer yerde ve gökte Allah’tan başka tanrılar olsaydı kesinlikle ikisinin de düzeni bozulurdu…”
(Enbiyâ suresi, 22. ayet)
E) “Ey insan! Seni yaratıp düzgün ve dengeli kılan, istediği şekilde oluşturan, ihsanı bol Rabb’ine karşı aldatan nedir?”
(İnfitâr suresi, 6-8. ayetler)

  • Cevap: D

2. “Osmanlı Dönemi’nde Mimari” alanında bilgi sahibi olmak isteyen bir öğrenci yaptığı araştırmalar sonucunda cami, medrese, han, hamam, şadırvan, dergâh, darüşşifa, köprü ve çeşme gibi birçok yapıyla karşılaşır. Özellikle Süleymaniye Camii ve Selimiye Camii gibi kubbeli yapıların zirvesi kabul edilen eserlerin Osmanlı zamanında inşa edildiğini görür. Bu eserlerin süslemelerinde ise hat ile tezhip sanatlarının sıkça kullanıldığını fark eder.
Verilen parçadan, Osmanlı Dönemi mimarisi ile ilgili;
I. eserlerde dinî motiflerin bulunduğu,
II. eserlerin bazılarının günümüze kadar ulaştığı,
III. mimari düşüncenin yabancı akımlardan faydalandığı,
IV. sosyal hayatın kolaylaştırılmasına dönük eserlerin yapıldığı
durumlarından hangileri çıkarılabilir?

A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) III ve IV
E) I, II ve IV

  • Cevap: D

3.
Senin için bilmenin başı yoktur
Ben ancak sonradan bilirim
Senin bilmediğin bir an yoktur
Ben ancak bazen bilirim
Bu dizelerde Allah’ın aşağıdaki sıfatlarından hangisi vurgulanmaktadır?

A) İlim
B) Basar
C) Kudret
D) Kıdem
E) Beka

  • Cevap: A

4. Kovadaki Yengeç Zihniyeti, kısaca “Eğer ben yapamıyorsam, sen de yapamazsın.” ya da “Ben sahip olamıyorsam, kimse sahip olamasın.” ifadeleriyle tarif edilen bir düşünce biçimidir. Bu adlandırma şu olaya dayanmaktadır: Yengeçler tek başlarına kolayca çıkabilecekleri bir kovaya topluca konulduklarında, kaçmaya çalışanlar diğerleri tarafından kovanın içine çekilir. Böylece tüm yengeçler kovada kalır. Bu durumun insan davranışlarındaki karşılığı ise şudur: Bir grupta yer alan birey; diğerlerinden daha başarılı ya da mutlu olduğunda grup üyelerinin önemli bir kısmı bu başarıyı istemediğinden, bu kişiye karşı kin ve nefret besleyerek onun iyiliğine engel olmaya çalışır. Hatta bireyin mutsuz ya da başarısız olmasını arzular. Metinde sözü edilen durum aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ilgilidir?

A) Hakaret
B) Haset
C) Dedikodu
D) Yalan
E) Tecessüs

  • Cevap: B

10. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri Karma Test Çözümleri Sayfa 301

5. Aşağıdaki ayetlerden hangisi “İslam dininin yasakladığı tutum ve alışkanlıklar” ile ilgili değildir?

A) “İyiliği, daha fazlasını bekleyerek (bir kazanç elde etmek için) yapma.”
(Müddesir suresi, 6. ayet)
B) “Allah (İblis’e), ‘Öyle ise in oradan! Orada büyüklük taslamak senin haddin değildir…’ buyurdu.”
(A’râf suresi, 13. ayet)
C) “Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları, şeytan işi iğrenç şeylerdir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.”
(Mâide suresi, 90. ayet)
D) “Söylenenleri dinleyip de en güzeline uyan kullarımı müjdele! İşte Allah’ın doğru yolu buldurduğu kimseler onlardır, asıl akıl sahipleri de onlardır.”
(Zümer suresi, 18. ayet)
E) “İnsanlardan alırken ölçüp tarttıklarında tam, onlara vermek için ölçüp tarttıklarında ise noksan yapan hilekârlara yazıklar olsun!”
(Mutaffifin suresi, 1-3. ayetler)

  • Cevap: D

6. İslam’ın ilk yıllarında Müslümanlar, dinî konularla ilgili meselelerini Hz. Peygamber’e danışıyorlar ve onun ortaya koyduğu çözümleri kabul ediyorlardı. Çünkü Allah, onu insanlara rehberlik etmesi için görevlendirmişti. Hz. Peygamber’in vefatından sonra İslam, Arap Yarımadası dışında çeşitli bölgeler ve toplumlar arasında yayıldı. Böylece Müslümanlar farklı inanç, örf ve âdetlere mensup insanlarla karşılaştı. Bu durum, dinin anlaşılması ve yorumlanmasında yeni meselelerin ortaya çıkmasına neden oldu. Evrensel bir dinin mensubu olmak bu sorunların üstesinden gelmeyi zorunlu kılıyordu. Bu aşamada Müslüman bilginler birtakım farklılıklarla beraber, İslam’ın temel kaynakları olan Kur’an ve sünneti yorumlayarak oradan ilkeler çıkarmaya, bu ilkeler çerçevesinde karşılaştıkları meseleleri çözmeye çalıştı. Bu parçada vurgulanan husus aşağıdakilerden hangisidir?

A) Farklı kültürlerin, Müslümanların dinî anlayışlarına etki ettiği
B) Hz. Peygamber’in rehberlik görevini hakkıyla yerine getirdiği
C) İslamiyet’in farklı coğrafyalara ulaşmasının birtakım sorunlara yol açtığı
D) Müslüman âlimlerin, yeni durumlara İslami anlayışa uygun çözümler ürettiği
E) Hz. Peygamber’in ortaya koyduğu prensiplere Müslümanların itirazdan kaçındığı

  • Cevap: D

7. “Ey iman edenler! Adaleti titizlikle ayakta tutan, kendiniz, ana-babanız ve akrabanız aleyhinde de olsa Allah için şahitlik eden kimseler olun. Haklarında şahitlik ettikleriniz kimseler zengin olsunlar, fakir olsunlar; Allah onlara sizden daha yakındır. Hislerinize uyup adaletten sapmayın, (şahitliği) eğer, büker (doğru şahitlik etmez), yahut şahitlik etmekten kaçınırsanız biliniz ki Allah yaptıklarınızdan haberdardır.”
(Nisâ suresi, 135. ayet)
Bu ayete göre insanın adaletli olmasına;
I. menfaat sağlama amacı,
II. sevdiklerini koruma güdüsü,
III. yeterli bilgiden mahrum olma
durumlarından hangilerinin engel olacağı söylenebilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III

  • Cevap: C

10. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri Karma Test Çözümleri Sayfa 302

8. Gençlik yılları, Allah’ın insana verdiği çok önemli bir lütuftur. İnsan ömrünün önemli bir sermayesidir. Onu yerinde ve isabetli değerlendirenler kazanırlar, yanlış yatırımda kullananlar ise sonunda hüsrana uğrarlar. Gençlik; filizlenmeye yüz tutmuş bir tohum, meyve vermeye hazır bir ağaç gibidir. Ömrün en verimli, en enerjik dilimidir. Şayet bu enerji olumlu yönde kullanılabilirse toplumun geleceği garanti altına alınmış, ihmal edilirse toplumun temelleri sarsılmış demektir. Bu nedenle gençlik yılları gelecek için sorumluluk alarak; zihin ve gönül dünyasını zenginleştirecek, düşündürecek ve üretkenliği artıracak meşgaleler ile değerlendirilmelidir. Bu metinde gençlik ile ilgili aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?

A) İffetli olunması
B) Ergenlikle birlikte başlaması
C) Allah’ın rızasının gözetilmesi
D) Ruhsal olgunlaşmayı temin etmesi
E) Hayırlı ve faydalı işlerle geçirilmesi

  • Cevap: E

9. Hz. Peygamber’in pek çok hadisinde İslam, Müslüman ve güzel ahlak yan yana anılarak İslam’ın temel gayesinin insanda güzel ahlaki tutum ve davranışlar oluşturmak olduğu vurgulanır. Bu anlamda İslam; insanın sabır, vakar, adalet, doğruluk, kanaat gibi erdemler ile donanmasını ister. Buna göre aşağıdaki ayet ve hadislerden hangisi metindeki altı çizili erdemler ile ilişkilendirilemez?

A) “Allah’ın has kulları o kimselerdir ki yeryüzünde sükûnetle yürürler ve cahiller kendilerine laf attığı zaman, ‘Selametle’ deyip geçerler.”
(Furkân suresi, 63. ayet)
B) “Allah’ın göndermiş olduklarını tebliğ edenler, Allah’tan korkarlar ve ondan başka kimseden korkmazlar. Allah, hesap gören olarak yeter.”
(Ahzâb suresi, 39. ayet)
C) “Eli sıkı olma, ölçüsüzce eli açık da olma; sonra kınanacak, kendi kendine hayıflanacak duruma düşersin!”
(İsrâ suresi, 29. ayet)
D) “Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona hainlik yapmaz, yalan söylemez, onu zor durumda yüzüstü bırakmaz.”
(Hadis-i şerif)
E) “Güçlü kimse, insanları güreşte yenen değil bilakis öfke anında kendisine hâkim olandır.”
(Hadis-i şerif)

  • Cevap: B

10. İslam; dinamik bir din olduğundan, anlaşılmasında farklılıkların olması doğal bir durumdur. İslam’ın bu dinamikliği bizzat onun temel ilkelerinden ileri gelir. Allah, Kur’an’da insanları özgürce düşünmeye ve bilgi üretmeye davet eder. Bu nedenle insanın yaşantısına katkıda bulunmak amacıyla ortaya çıkan din anlayışındaki farklılıklar; dinin özünü değiştirmeye yönelik olmadığı, çatışma ve kutuplaşmalara yol açmadığı sürece kültürel birer zenginlik olarak değerlendirilmelidir. Burada önemli olan din ve din anlayışının özdeş hâle getirilmemesidir. Çünkü din vahye, din anlayışı ise insanların algılama ve yorumlamalarına dayanır. Dolayısıyla din anlayışı, din yerine konulamaz. Ayrıca yanlış yorumlanmasından dolayı ortaya çıkan sorunlar dinin özünden kaynaklanmadığı için din sorumlu tutulamaz. Bu metne göre din anlayışı ile ilgili aşağıdaki yargıların hangisi söylenemez?

A) Bireysel niteliktedir.
B) Dinin kendisi ile ilgili üründür.
C) Serbestçe ifade edilebilmelidir.
D) İnsanın gayretleri ile ortaya çıkar.
E) Hayatı kolaylaştırmaya yönelik olmalıdır.

  • Cevap: B

10. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri Karma Test Çözümleri Sayfa 303

11. Deniz kenarında yürürken, bir adamın telaşla sahilden denize bir şeyler attığını gördüm. Yakınına gidip baktığımda, attığı şeylerin denizyıldızı olduğunu fark ettim. Niye bunu yaptığını sorduğumda “Yaşamaları için…” cevabını verdi. Bunun üzerine ona sahildeki yüzlerce denizyıldızından birkaç tanesini atmanın neyi değiştireceğini sorduğumda gönülden inanarak “Onun için çok şey değişti.” dedi.
Bu hikayeden, insanın Kur’an-ı Kerim’de geçen;
I. sorumluluk sahibi olma,
II. akıl yetisiyle bilgi üretme,
III. diğer varlıklardan üstün olma,
IV. iradesini istediği yönde kullanabilme
özelliklerinden hangilerine ulaşılabilir?

A) I ve II
B) I ve IV
C) II ve III
D) III ve IV
E) I, III ve IV

  • Cevap: B

12. Aşağıdaki tabloda genç sahabeden bazıları ve onların önemli özellikleri verilmiştir. Tabloda yer alan bilgiler aşağıdaki konulardan hangisi anlatılırken örnek olarak verilemez?

A) Dinde samimiyet ve kararlılık
B) Hüküm vermede kullanılacak kaynaklar
C) İslam dinindeki temel ilkelerin özellikleri
D) İslam’ı tebliğ ederken takip edilecek yöntemler
E) Hadislerin günümüze ulaşması ve kavranma süreci

  • Cevap: C

13. Kur’an-ı Kerim’de gençlik hâllerinden bahsedilen “Ashab-ı Kehf, Hz. Yusuf ve Hz. Meryem” ile ilgili,
I. Sabır örneği olmuşlardır.
II. Allah’tan vahiy almışlardır.
III. Tevhidi temel değer kabul etmişlerdir.
IV. Kendilerini yaşadıkları toplumdan soyutlamışlardır.
yargılarından hangileri ortaktır?

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve IV
D) I, III ve IV
E) II, III ve IV

  • Cevap: B

10. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri Karma Test Çözümleri Sayfa 304

14.
Bir kez bıraksa hâline ya bağı bahçıvan
Buğdaydan ayrılır mı saman kendi kendine
Devranı döndüren yüce bir kudret olmasa
Hiç şaşmadan döner mi cihan kendi kendine
Verilen şiirin Allah’ın varlığı ile ilgili aşağıdaki delillerden hangisine dikkat çektiği söylenebilir?

A) Hudus
B) Ontolojik
C) Kozmolojik
D) Ekmel varlık
E) Gaye ve Nizam

  • Cevap: A

15. Kur’an-ı Kerim, İslam toplumunu tanımlarken onun en temel özelliğinin “vasat ümmet” olduğunun altını çizer. Bu ifadede yer alan vasat kelimesi, “orta, dengeli, adaletli, hayırlı” anlamlarına gelir. Bu durumun karşısındaki iki aşırı uç da ifrat ve tefrit kavramları ile ifade edilir.
Buna göre;
I. cimrilik-israf,
II. tevazu-kibir,
III. taassup-ruhbanlık,
IV. günaha dalma-tövbe
tutum ve davranışlarından hangileri altı çizili kavramlara örnek teşkil eder?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve III
D) I, III ve IV
E) II, III ve IV

  • Cevap: A

16. Fıkıh alanındaki sorunların çözümünde kullanılan iki yöntem ve bu yöntemlerin tanımı şöyledir:
İcma: İslam âlimlerinin dinî bir meselenin hükmü üzerinde fikir birliği etmelerini ve bütün Müslümanların ortaklaşa benimsedikleri dinî hükümleri ifade eden delildir.
Kıyas: Hakkında açık hüküm bulunmayan bir meselenin hükmünü, dinin ana kaynaklarında var olan ortak özelliğe veya benzerliğe dayanarak hükmü açıkça belirtilen meseleye göre belirlemektir.
Buna göre sözü edilen yöntemlerle sorunların çözümünde aşağıdaki kaynakların hangisinden yararlanıldığı söylenemez?

A) Akıl
B) Uzman görüşü
C) Kur’an-ı Kerim
D) Geleneksel uygulamalar
E) Hz. Peygamber’in sünneti

  • Cevap: D

17. Hz. Yunus’un; tebliğinin başlangıcında halkının kendisine inanmamasına üzülerek ülkesini terk ettiği, ancak yaptığı yanlışın farkına varıp “karanlıklar içinde” iken, “Senden başka hiçbir ilah yoktur. Seni tenzih ederim. Gerçekten ben kötü işler yapmışım!” diyerek Allah’a yakardığı; bunun üzerine duasının kabul edilip sıkıntı ve kederden kurtarıldığı Enbiyâ suresi, 87. ayette bildirilmektedir.
Buna göre Hz. Yunus ile ilgili,
I. Samimi bir şekilde tövbe etmiştir.
II. Allah’ın razı olduğu bir kuldur.
III. Halkı, sonradan iman etmiştir.
yargılarından hangileri çıkarılabilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III

  • Cevap: C

10. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri Karma Test Çözümleri Sayfa 305

18. Görselde örneği verilen sanat dalı, bir çeşit süsleme sanatıdır. İsmi, Arapça’da altın anlamına gelen “zeheb” kelimesinden türetilmiştir. Ana malzeme olarak altın veya yaldız kullanıldığı için bu isimle anılmaktadır. Verilen bilgiler aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

A) Hat
B) Tezhip
C) Ebru
D) Minyatür
E) Resim

  • Cevap: B

19.
I. Hz. Muhammed’in (sav.) iyi ve güzel davranışlarıyla insanlara örnek olması
II. İndirilen ilk ayetlerden son ayetlere kadar erdemli olmaya vurgu yapılması
III. Dinî yükümlülükler için akıl sağlının yerinde olması şartının bulunması
IV. İnsanlar için faydalı her hareketin sadaka olarak kabul edilmesi
Verilenlerden hangileri “İslam dininin ahlaka verdiği önem” ile ilgilidir?

A) I ve II
B) II ve III
C) III ve IV
D) I, II ve IV
E) I, III ve IV

  • Cevap: D

20. Adı ilk defa, Hz. Peygamber’in hicret hazırlıklarını sürdürdüğü sırada ön plana çıkmıştır. Hz. Peygamber hicret emrini alınca Hz. Ebu Bekir’in evine giderek onunla yalnız konuşmak istemiştir. Hz. Ebu Bekir de evde bulunan kızlarının sır saklamayı bildiğini ve onların yanında konuşabileceklerini söylemiştir. Bunun üzerine Hz. Peygamber, o gece hicret etme kararı aldığını ve yol arkadaşı olarak da kendisini seçtiğini kızların yanında açıklamıştır. Hemen yol hazırlığına başlayan Esma ve Aişe; bir torbaya azık koyup bir kırbaya da su doldurmuştur. Ancak kapların ağzını bağlamak için ip bulamayan Esma; belindeki kuşağı çıkarıp ikiye bölerek bir parçasıyla azık torbasının, diğer parçasıyla da su tulumunun ağzını bağlamıştır. Bundan son derece memnun olan Hz. Peygamber’in, “Allah, bu kuşağının karşılığında cennette sana iki kuşak versin.” diye dua etmesi üzerine “Zâtünnitâkayn” (iki kuşaklı) lakabını almıştır.
Bu metne göre Hz. Esma için;
I. sabırlı,
II. güvenilir,
III. hoşgörülü,
IV. yardımsever
özelliklerinden hangileri söylenebilir?

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve IV
D) I, III ve IV
E) II, III ve IV

  • Cevap: C

10. Sınıf Tekrar Testleri Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Karma Test Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!