Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tekrar Testleri

10. Sınıf Tekrar Testleri Felsefe 4. Ünite Cevapları

10. Sınıf Tekrar Testleri Felsefe 4. Ünite Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tekrar Testleri Felsefe 4. Ünite Cevapları

10. Sınıf Felsefe Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 268

1. Sokrates ve Sebes arasında geçen diyalogda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) gerçek manada bilgeliğe ruh ile beden arasındaki bağlar çözülüp, ölüm sonrasında ulaşabileceğini
B) varlığı ruh ve madde olarak ele alıp, ruhun yıkılmaz ve ölümsüz olduğunu
C) bir filozofun, bedenin hazlarıyla değil, ruhun hazlarıyla ilgilenmesi gerektiğini
D) önemli olanın hayat değil, iyi, sorgulanmış ve yaşanmaya değer hâle getirilmiş bir hayat olduğunu
E) kötülüğün nedeninin günahkâr bir irade değil, bilgi eksikliği olduğunu

  • Cevap: B

2. Sanılanın aksine Orta Çağ’da Hristiyanlıkla şekillenmiş olan büyük bir kültürel yaşam vardır. Ama bu kültür kendi içine kapalı ve araştırmaya, sorgulamaya açık olmayan bir felsefi anlayışın ürünüdür. Orta Çağ’da felsefe araştırıcı değil, öğreticidir. Bu felsefe yeni doğrular aramaz. Çünkü ona sahip olduğuna inanır. Buna göre Orta Çağ felsefesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Dogmatik özelliklere sahip bir anlayış mevcuttur.
B) Eleştiriye kapalı olan bir felsefedir.
C) Mutlak doğruya ulaşıldığı düşüncesi hâkimdir.
D) Kalıplaşmış yargıların dışına çıkabilen bir felsefedir.
E) Sınırlarını dinî düşüncenin belirlediği bir felsefedir.

  • Cevap: D

10. Sınıf Felsefe Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 269

3. Felsefenin ne olduğunu saptamaya ilişkin çaba, felsefe yapmaya girişen kişiyi sürekli ussal ve tutarlı olmaya çağırır. Böyle bir çaba da, sonunda alanları birbirine karıştırmayı önleyeceği gibi, felsefe teknisyeni olmayı ya da başka filozofların görüşlerini iri delikli bir süzgeç gibi sadece aktarmayı amaçlayanları en aza indirebilir. Ancak hiç kuşku yok ki böylelerine de felsefenin öğretilmesi aşamasında yer yer ihtiyaç vardır. Evet, sonunda engin denizlere açılacaksanız, kıyıda bir süre temkinli bir biçimde bulunmanız, ayağınızı sağlam bir zemine basmanız gerekmektedir. Yoksa felsefenin yalnızca kıyılarında gezinirsiniz. Bu parçadan aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

A) Felsefe tarihini bilmek, felsefe yapmaya katkı sağlar.
B) Felsefe yaparken akıl ve mantık ilkelerine uyulmalıdır.
C) Felsefe öğrenmek için felsefe teknisyenleri faydalı olabilir.
D) Felsefe teknisyenleri filozofların görüşlerini olduğu gibi aktarır.
E) Felsefe tarihini bilmek amaç olmalıdır.

  • Cevap: A

4. Bu diyalogda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) O zaman bir bilgeyi öldürmüş olmakla, şehrimiz ayıplanacak ve alacakları kötü üne karşılık, büyük bir karları olmayacaktır.
B) O zaman benim için verilen ölüm cezasına alternatif bir ceza teklifinde bulunmak adaletin tecelli etmesini sağlayacaktır.
C) O hâlde kaçmayı göze almak beni mahkemeye verenlerin haklı olduğunu kabul etmem anlamına gelir ama adaleti sağlamak için bunu yapmam gerekir.
D) O zaman Atinalılar bana izin vermediği sürece, gardiyanlara para verip kaçmam adil olmaz.
E) O hâlde adaletsizliğin kötü bir şey olduğunun bilgisine sahipsem, bunu uygulamada da göstermeliyim ve ölüm cezasına karşı koyarak adaletsizliğe engel olmalıyım.

  • Cevap: D

10. Sınıf Felsefe Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 270

5. Adorno’ya göre deneme, kendi sorumluluk alanının dışarıdan dayatılmasına izin vermez. Bilimsel bir şey üretmek ya da sanatsal bir şey yaratmak konusunda kendini zorunlu hissetmez. Adem ile Havva’dan değil de neden söz edecekse ondan başlar; o konuda içinden ne geçiriyorsa onu söyler ve kendini sona gelmiş hissettiği yerde durur, söyleyecek bir şey kalmadığı yerde değil. Bu yüzden yazara en büyük özgürlüğü sağlayan türdür. Ona göre denemede arayış içinde olmak, sorgulamak, şüphe etmek ve merak etmek her daim canlı bir şekilde okuyucunun karşısındadır. Özgür bir şekilde düşünceleri ifade etme söz konusudur ve bu ifade ediş bir yönteme de bağlı değildir. Düşünce alanında şüphe uyandırmayı sadece deneme başarmıştır. Değişken ve geçici şeylerin felsefeye layık olmadığı doktrinine başkaldırır. Bu, aslında Platon’dan beri kök salmış bu fikre bir başkaldırıdır. Ona göre geçici ve değişken olanda değerlidir. Denemenin yapmak istediği geçicideki ebediyi bulmak ve damıtıp çıkarmak değil, geçiciyi ebedi kılmaktır. Bu parçadan hareketle denemenin yazara sağladığı en büyük fayda aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) Düşüncelerin bir kurallar bütünü içerisinde ele alınarak daha düzenli ifade edilmesini sağlar.
B) Yazarın fikirlerini kanıtlama kaygısı gütmesine neden olur.
C) Yazarın düşüncelerini bir kurala bağlı kalmaksızın, derinlemesine ve özgürce dile getirmesine yardımcı olur.
D) Belli yöntemlerin kullanılması sayesinde tartışılan fikirler kesin sonuçlara ulaştırılır.
E) Şüpheyi değil, koşulsuz kabulü ön plana çıkaran bir tür olduğundan okurun zihninde soru işaretleri oluşmasını engeller.

  • Cevap: C

6. Felsefi bir denemeyi diğerlerinden ayıran özellikler vardır. Felsefi deneme; sorgulayıcı, tutarlı ve sistemli bir yol izler. İleri sürülen görüşler temellendirilir ve mantıksal olarak ikna edicidir. Felsefi denemelerde kavramlara bilinen anlamlarının dışında yeni anlamlar da yüklenebilir ama bu anlamlar yazı içinde açıklanmalıdır. Bu durum yazarın görüşlerini ispatlaması için önemlidir. Edebi denemelerde böylesi bir ispatlama zorunluluğu yoktur. Buna göre aşağıdakilerden hangisi felsefi bir denemeyi diğerlerinden ayıran bir özellik değildir?

A) Düşüncelerin temellendirilmesi
B) Fikirlerin özgür bir biçimde verilmesi
C) Akıl ve mantık ilkeleri temelinde ikna edici olması
D) Kavramlara yeni anlamlar yüklenmesi
E) Eleştiri niteliğinde fikirler içermesi

  • Cevap: B

7.
• Kendisini çevreleyen sınırsız dünyada insanın sınırları zorlamasıdır.
• Felsefe yolda olmaktır.
• Felsefe doğruya varmak için yapılan uğraştır.
• Kendisini çevreleyen sınırsız dünyada insanın sınırları zorlamasıdır.
Verilen felsefe tanımlarının farklı olması aşağıdakilerden hangisiyle açıklanır?

A) Tanımlanamaz bir düşünce etkinliği olmasıyla
B) Bilinmezlik üzerine kurulu olmasıyla
C) Öznel bir bilgi olmasıyla
D) Filozofların kendi içindeki tutarsızlığıyla
E) Tümel uzlaşımsal doğruların aranmasıyla

  • Cevap: C

10. Sınıf Felsefe Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 271

8. Temellendirme bir düşüncenin doğru olduğunu dayanaklarını ve gerekçelerini ortaya koymaktır ve felsefi akıl yürütmelerde sıklıkla kullanılır. Örnek verilecek olursa; Herakleitos kesin bilginin mümkün olmadığını savunur. Kendisine itiraz edenlere ise “Var olan her şey değişmektedir. Sürekli değişen bir varlığın kesin bilgisine ulaşmak mümkün müdür?” diyerek düşüncesini temellendirir.
Bu açıklama ve örnekten hareketle;
I. şüphelinin ifadesini alan güvenlik görevlisinin elde ettiği bilgilerle yetinmeyip başka kişilerle de görüşmesi,
II. park yerindeki araca çarpıp kaçtığı şüphesiyle polise ifade veren kamyon şoförünün, kamera kayıtlarıyla suçlunun kendisi olmadığının ortaya konulması,
III. hırsızlık şüphelisinin parmak izi ile soygunun yapıldığı evin kapı kolundaki parmak izinin örtüşmesi üzerine şüphelinin tutuklanması,
IV. kırmızı ışıkta geçen sürücüye, trafik polisleri tarafından kırmızı ışıkta geçtiği için ceza yazılmak istenmesi üzerine sürücünün kırmızı ışıkta geçmediğini iddia etmesi
verilen durumlardan hangisinde temellendirmeye dayalı bir akıl yürütme yoluna başvurulduğu söylenebilir?

A) Yalnız II
B) I ve III
C) II ve III
D) III ve IV
E) I, II ve IV

  • Cevap: C

9. Bu yıl üniversiteye giriş sınavlarına girecek olan Enes, henüz girmek istediği bölüm ve üniversite konusunda karar veremediği gibi hangi dersin hangi konularına çalışması gerektiğini de bilmemektedir. Üstelik verimli çalışma yöntem ve tekniklerine ilişkin destek alması da gerekmektedir. Bu konularda danışmak için rehber öğretmenden randevu alan Enes’e öğretmeni, “Tüm bu belirsizliklere henüz bir hedef belirlememiş olman neden oluyor. Bu yüzden öncelikle ‘Ne istiyorum?’ sorusuna cevap bulmalısın.” demiştir. Öğretmenin bu cevabı aşağıdaki filozof ve sözlerinden hangisi ile ilişkilendirilebilir?

A) Bir nehirde iki defa yıkanılmaz. (Herakleitos)
B) Kendini bil! (Sokrates)
C) İnsan düşünen bir hayvandır. (Aristoteles)
D) İnsan her şeyin ölçüsüdür. (Protagoras)
E) Felsefe yolda olmaktır. (K. Jaspers)

  • Cevap: B

10. Bir şey ne için değerlidir? Sevdiğim bir insanın bana vermiş olduğu yirmi beş kuruşluk bir tarak, yalnız benim için değerlidir. Çünkü ben o tarağa, kendi dışında olan bir nedenden dolayı değer atfediyorum. Bir olaya veya bir insana; Ahmet belli bir değeri Fatma ise başka bir değeri atfedebilir çünkü onların bu insanla veya olayla ilişkileri farklıdır. Oysa değerlendirilen olay veya insan, aynı olay ve insan olduğuna göre, onun kendisine özgü bir değeri de vardır. Atfettiğimiz değer her zaman hissettiğimiz duygu ile ilgili değildir. Söz gelimi bir edebiyat öğrencisi için felsefe grubu dersleri jeoloji derslerinden daha önemli, oysa bir coğrafya öğrencisi için jeoloji dersleri felsefe grubu derslerinden daha önemlidir, denilebilir.
Bu parçadan hareketle,
I. Bir şeyin kendi değerliliğiyle ilgili soru “Bir şey ne için değerlidir?” sorusuna karşılık verildikten sonra, cevaplandırılabilecek bir sorudur.
II. Değer atfedilen şeylerin subjektif olduğu kadar objektif bir önem taşımaları da mümkündür.
III. Bir insanın eylemini, bir eseri, bir olayı değerli kılan benzerleri arasındaki değerlendirme farkıdır.
düşüncelerinden hangilerine ulaşılabilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I ve III
E) I, II ve III

  • Cevap: E

10. Sınıf Felsefe Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 272

11. Felsefi bir konuda deneme yazmak, bireylere felsefi sorunlar hakkında düşünme, anlama, yorumlayabilme yeteneği kazandırır. Ayrıca düşüncelerini temellendirebilmelerini, tutarlı düşünebilmelerini, konulara çok yönlü bakabilmelerini, felsefi kavramları kullanmak yoluyla hayatı anlamlandırmalarını sağlar. Aşağıdakilerden hangisi felsefi bir denemenin bireylere sağladığı niteliklerden biri değildir?

A) Yazıdaki her paragrafın, yazının bütünüyle uyum içinde olup olmadığını anlaması
B) Düşündürmesi ve ufuk açıcı olması
C) Fikrî anlamda genelgeçer sonuçlar ortaya koyabilmesi
D) Temellendirme yaparken argümanlar kullanabilmesi
E) Ele aldığı konuyu farklı bir açıdan görme imkânı sağlaması

  • Cevap: C

12. Felsefede yöntem, felsefecinin ya da filozofun düşüncelerini temellendirirken takip etmesi gereken bir yoldur. Söz konusu yolun köşe taşlarını; şüphe, eleştiri, tanım, sınıflandırma, ilke, tutarlılık, felsefe bilinci oluşturmaktadır. Sıralanan bu unsurlar felsefe metninde tam olarak içselleştirilmiş bir şekilde sergilenmişse, o metnin yazarı felsefi tutuma tam olarak sahip olmuş, felsefenin yöntem ve gereklerini yerine getirmiş sayılır. Buna göre aşağıdakilerden hangisinin felsefenin yöntemi kapsamında yer alması beklenmez?

A) Kendini eleştirmeli, ilgilendiği alandaki durum ve sınırlarını belirtmelidir.
B) Her bilginin eksik, hatalı ya da yanlış olabileceğini ortaya koymalıdır.
C) Üzerinde konuştuğu şeyin doğru anlaşılması için özünü ve sınırlarını belirlemelidir.
D) Herhangi bir konunun içeriğini nelerin oluşturduğunu ve içeriğin ilişkili parçalarını göstermelidir.
E) Kendi doğrularını ortaya koyarken, okuyucuda felsefi bilincin oluşup oluşmadığına odaklanmalıdır.

  • Cevap: E

13. Sosyal medyada takipçiler, izleyici kitlesine dönüşüp sosyal medyada ünlü kişilere erişim kolaylaştıkça sıradan bireyler, “sıradan olmadıklarını kanıtlama çabası” içinde kendi “ideal” kimliklerini oluşturabiliyor. Sosyal medyada “ünlenmenin” kişiye kendisini “ünlü” hissettirdiği, “ünlenen” kişinin takipçilerine hayranları gibi “seslendiği” görülüyor. Eğer modern dünyada kişinin önemi “iyi tanınırlığıyla” ölçülüyorsa, kişi ne kadar çok insan tarafından takip ediyorsa o kadar önemli bir hâle geliyor. Bauman’ın iyi bilinen parolasında ifade ettiği gibi “Görülüyorum, o hâlde varım.” Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) İnsan modern dünyada teknolojinin egemenliği altındadır.
B) İnsan için hayran kitlesini artırmak sosyalleşmekten daha önemlidir.
C) İnsandaki ön plana çıkma isteği doğuştan gelen bir özelliktir.
D) Sosyal medyada takipçi sayısını artırmak insan için nihai hedeftir.
E) Birey sıradanlıktan kurtulursa var olduğunu fark eder.

  • Cevap: E

10. Sınıf Tekrar Testleri Felsefe 4. Ünite Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!