Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 140

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 140 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 140

1. Okuduğunuz metin, günlük hayatta göremeyeceğimiz, mermer tezgâhlı bir marangoz dükkânının kısa betimlemesiyle başlamaktadır. Bu metinde sıradan bir marangoz dükkânı kullanılmış olsaydı metinde nasıl bir değişiklik olurdu? Açıklayınız.

  • Cevap: Metinde sıradan bir marangoz dükkânı kullanılmış olsaydı Cabi Efendinin merakını çekecek bir durum ortaya çıkmayacaktı. Hikâyenin olay örgüsü farklı bir şekilde gelişecek, okuduğumuz hikâyeden apayrı bir eser ortaya çıkacaktı.

2. Yazar metnin anlatımında; Cabi Efendi ve Marangozu karşılıklı konuşturarak “diyalog”, Cabi Efendinin içsel konuşmalarına yer vererek “monolog” tekniklerini kullanmıştır. Sizce yazarın bu anlatım tekniklerini tercih etmesi, metnin anlatımını nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Diyaloglar, metni daha akıcı hâle getirmek içindir. Kısacası hikâyeye hareket kazandıran bir unsurdur. Monologlar ise Cabi Efendinin duygularını ve aklından geçenleri okurun bilmesini, olay kahramanın dahi iyi tanınmasını sağlar.

3. Cabi Efendinin Akıllı bir adam mermer üzerinde keser oynatır mı? sorusuna sizce marangoz ne cevap vermiş olabilir?

  • Cevap:

➜ Ustalığına güvenen adam, her yerde keser oynatabilir.
➜ Böyle bir tezgâhta keser oynatmak, akılla değil ustalıkla ilgili.
➜ Yıllardır çalışıyorum, bir sıkıntı yaşamadım. Bundan sonra da yaşamam. gibi bir cevap vermiş olabilir.

4. Portreler, bir kişiyi fiziksel veya ruhsal özellikleri yönüyle tanıtmak için yazılan betimleyici türlerdir. Kişinin dış görünüşü betimlenirse “fiziksel portre”, karakter özellikleri betimlenirse “ruhsal portre” yapılmış olur. Bu bilgiden hareketle metinde anlatıldığı kadarıyla Cabi Efendinin ruhsal portresini yapınız.

  • Cevap: Cabi Efendi, olaylara şüpheyle yaklaşan, meraklı, araştırmacı biridir. Kendini haklı çıkarmak için tecrübelerini de kullanarak yapmayacağı şey yoktur. Başladığı bir işi muhakkak bitirir; yani tuttuğunu koparır, ısrarcıdır. Ancak bazen üstüne vazife olmadan, hiç gereği yokken başkalarının işine karışan işgüzar biridir.

5. Metnin anlam bütünlüğünü bozmadan, öyküleyici anlatım biçimini kullanarak metne bir paragraf ekleyiniz.

  • Cevap: (Cevap, öğrencinin yaratıcılık yeteneğine göre değişecektir.) Kuzuyu aldığı gibi fırıncıya gitti. Onu olabilecek en kısa sürede pişirmesini söyledi. Kuzunun pişmesini beklemeye başladı. Bir taraftan da planını adım adım uygulamanın heyecanını yaşıyordu. Kuzu pişer pişmez onu alıp marangozun kapısına dayandı. Marangozun eşi kapıyı açtı. Ona kuzuyu verdi. Cabi Efendi, akşam yemeği için kuzuyu yiyebileceklerini söyledi. Akşam olunca marangoz, evine geldi. Sofrada kuzuyu görünce şaşırdı. Nerden geldiğini bilmediği kuzuyu yedi ama kuzunun nerden gelmiş olabileceği aklından bir türlü çıkmadı. Sabaha kadar düşünmekten uyuyamadı. Sabah işe gittiğinde keseri sallar sallamaz keser elinden kaydı ve mermeri kırdı. Yaptığına kendi bile şaştı ama yapacak bir şey yoktu.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 140 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!