Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 394

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 394 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 394

Kelime Dağarcığı:
arpeggio: Notaları hızlı ve kesik çalma. gergef: Kumaş gerilerek nakış işlemeye yarayan çerçeve. oktav: Sekiz sesten oluşan ses dizisi.
1. Okuduğunuz metinde anlatıcı, çocukluk dönemi ile ilgili düşüncelerini kahraman bakış açısı ile ifade etmiştir. Size göre metinde kahraman bakış açısının kullanılması metnin anlatımını nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Metinde kahraman anlatıcı olayı doğrudan yaşayan, olay örgüsünün içinde olan birisi olduğu için daha sıcak, samimi ve inandırıcı olmasıyla okuyucuya daha yakındır. Bu anlatıcı, kendi dil ve üslubunu kullanır, birinci tekil kişi ağzıyla konuşur. Kahraman anlatıcı; kendi yaşadıkları, bildikleri, duydukları ve hissettiklerini öne çıkarır. Bu da metnin anlaşılırlığını ve akıcılığını olumlu yönde etkiler.

2. Tolstoy, kendi sosyal gerçeğinden esinlenerek yazdığı bu romanında başarılı bir üslup ve konu bütünlüğü ortaya koymuştur. Siz de çocukluk döneminizi hayalinizde canlandırarak kısa bir metin yazınız.

  • Cevap: Hayatta her şeye toz pembe baktığımız çocukluk… Belki de hayatımızın en güzel yılları çocukluk yıllarımızdır. Bazen çocukluğa geri dönmek, anımsayınca gülümsediğimiz tatlı anılarla dolu harika yıllara… Çocukluk dönemi, ömrümüz boyunca hatırladığımız, tekrar yaşamak istediğimiz anılarımızla doludur.

3. Okuduğunuz metinde anlatıcının “güzellik” kavramı ile ilgili düşüncelerine katılıyor musunuz? Niçin?

  • Cevap: Katılıyorum. Çünkü gülümseyen insanın ruhu yüzüne yansır. Sıcak bir gülümseme bizim ve çevremizdekilerin ruh hâline doğrudan yansır. Katılmıyorum. Çünkü “güzellik” kavramı belli bir kalıba sokulamaz.

4. Bir daha geri gelmeyecek mutlu çocukluk dönemi! Çocukluk anılarını nasıl sevmez, nasıl üstüne titremez insan? Bu anılar ruhumu canlandırır, yüceltir ve benim için en güzel zevklerin kaynağıdır.

a) Yukarıdaki cümleler okuduğunuz metinden alınmıştır. Anlatıcının metindeki bu düşüncesini yorumlayınız.

  • Cevap: Çocukluk anıları asla unutulmaz, hatta hayatımızı şekillendirir. Özlemle hatırlarız o yılları. Özlenen kişiler vardır, anlar vardır o dönemden. “Çocukken…” diye başlayan cümleler beraberinde yüzlerde gülümsemeyi de getirir. Çocukluk masumluk demek; karşılıksız, çıkarsız sevgi demek. Her şey ne kadar da güzeldir o dönemlerde, gökkuşağının tüm renkleri bizimledir. Ama gelmeyeceğini bilirsin işte, bir umut… Çocukluk dönemindeki anılar insanın ruhunu harekete geçirir.

b) Bu düşünceden yola çıkarak anlatıcının ruh hâli hakkında çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: Anlatıcı çocukluk dönemine özlem duymaktadır. O döneme geri dönemeyeceğini bilir ancak bu duyguları hissetmek bile onu mutlu eder.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 394 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!