Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 52

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 52 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 52

b) İslamiyet’ten sonra saz şiirinin temsilcileri için Hak âşıkları ifadesi kullanılmıştır. Bu ifadeyi metinden ve ilk maddedeki bilgiden yola çıkarak birkaç cümleyle açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Hak âşıkları ifadesini Allah’a âşık olan, ona ulaşmaya çalışan ve şiirlerinde ilahi aşktan söz eden kişiler olarak tanımlayabiliriz. Âşıklar, onlarda mutlaka bulunması gereken doğaçlama şiir söyleme yeteneğini İslam dininin kabul edilmesinden sonra ilahi aşkı anlatmak için de kullanmışlar, dolayısıyla bu adla anılmışlardır.

2. Âşıklar Türk kültürünün, geleneklerinin ve yaşam tarzlarının sonraki nesillere aktarılmasında nasıl bir rol oynamış olabilir? Bu misyonu günümüzde kimin, nasıl üstlendiğini söyleyebilirsiniz? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Âşıklar metinde de göreceğimiz üzere diyar diyar gezen kişiler olarak da tanımlanıyorlar. Dolayısıyla bulundukları yerde gördükleri yaşam tarzını gittikleri yerde de sürdürmeleri beklenebilir. Eserlerini de halktan esinlenerek oluşturduklarını hesaba katacak olursak söyledikleri şiirlerde gittikleri her yerin izlerini, oraya ait kültür esintilerini görmek mümkün olacaktır. Âşık, taşıdığı yaşam ve kültür mirasını halkla paylaşmış olacağından oradan ayrıldığında bile o miras, kalanlar tarafından devam ettirilecektir. Günümüzde bu misyonu tam anlamıyla üstlenecek bir temsilci olabileceğinden şüpheliyim. Şu andaki saz sanatçılarına da âşık diyorlar ama bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. Sadece saz çalıp türkü söyleyerek bu mirası devam ettirebilmek mümkün değil.

3. Âşıklık geleneğinin günümüzde eski değerini görememesinin nedeni sizce ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Bunun cevabını sözlü geleneğin zayıflaması olarak verebiliriz. Küçük yerlerde yetişen âşıkların şiirleri, sözlü şekilde farklı yerlerde söylenmeye devam ettiği için yazılmasa da unutulmuyordu. Bugüne baktığımızda yazılı olmayan hiçbir şeyin kalıcı olamayacağına emin olabiliriz. Ayrıca tek bir saz, tek bir şair son teknolojiyle donatılmış modern müziğin karşısında ne kadar direnebilir ki? Kimi doyurabilir? Üstelik âşıkların anlatmak istediklerini dinleyecek birilerini bulmak “herkesin her şeyi bildiği” bu çağda ne kadar mümkün olabilir?

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 52 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!