Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 577

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 577 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 577

Metni okuyunuz ve soruları metne göre cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Vakit Geçmek Bilmiyodu

Demek bu, nihayet dört yıl evveline dair bir hikâyeydi. Hâlbuki, bana uzak bir geçmişin rivayetleri gibi geliyordu. Dört yıl, beş yıl şimdi nedir benim gözümde? Daha dün; hayır, dünden de yakın bir şey. Beş yıllık bir zaman merhalesi bence bir cümlenin sonundaki noktadan hatta iki fıkranın arasındaki virgülden farksızdır şimdi. Bu kısacık mühlet nice sözlerim yarıda kalmıştır ve daha nicelerini söylemekte devam ediyorum. Bir de bakıyorum ki muhatabımın yüzünde birtakım çizgiler, buruşukluklar hasıl olmuş; gözlerin feri sönmüş; yanakları sarkmıştır. Bir de bakıyorum ki muhatabım beni dinlemekten yorulmuş, uyuklamak üzeredir. “Dur yahu! Daha sözümü bitirmedim.” îyi ama saat, çoktan gece yarısını çaldı. Ben ise söze başladığım öğle üstünün henüz geçmediğini sanıyordum. Bu gidişle bir gün gelecek, son saatin tokmağı vurunca mutlaka böyle bir gaflete düşüp etrafımdakilere ömrün altmış yıllık dertlerini dökmeye kalkışacağım. Fakat monoloğumun daha ilk kelimelerini söylemeye vakit bulamadan suyu çekilmiş bir çeşme gibi susmaya mecbur kalacağım. Vakit bulamadan… Evet, kırk beş yaşıma bastığım günden beri hep bu vakit darlığı içindeyim. Zaman ölçüsü, elimde sahtiyandan bir endaze gibi kısaldıkça kısalıyor. Bir ay bir saat; bir yıl bir gün oluyor.

Hâlbuki, çocukluğumda bu ölçü bir lastikten metre şeridi gibiydi; çektikçe uzardı. Bazı günlerim bir yıl kadar uzun sürerdi. Bazı saatlerim bitip tükenmesini bilmezdi. Yaz mevsiminde anneme “Kış ne zaman gelecek?” diye sorardım. Kış geldi mi Martın dokuzunu, Martın dokuzu geçti mi mayısı iple çekerdim. Zira o devirde Ramazan ayı tam kışa rastlardı. Martın dokuzunda Mesir Bayramı olurdu ve mayısın sonuna doğru kiraz yaylalarına çıkardık.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Anamın Kitabı

Kelime Dağarcığı:
endaze: Ölçü fer: Parlaklık, aydınlık. hasıl olmak: Ortaya çıkmak, türemek. merhale: Derece, basamak, aşama, evre. mühlet: Vade. sahtiyan: Boyanmış, cilalanmış deri.

1. Yazar kırk beş yaşından itibaren zamanın ölçüsünün kısaldığını düşünüyor. Yaşın ilerlemesiyle zaman daha hızlı mı geçer? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplar şöyle olabilir: “Zamanın hızlı ya da yavaş geçmesi algımızla alakalıdır. Tatil günlerinin çok hızlı geçtiğini düşünmek gibi”, “Yaşın ilerlemesiyle geçmişe dönüp değerlendirme yapıldığında, anılar gözden geçirildiğinde zamanın çabuk geçmiş olduğu izlenimine kapılırız.”

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 577 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!