Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 654

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 654 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 654

1. Siirt’te “sanat eseri titizliğinde” bal ormanı oluşturuldu.
Yukarıdaki başlık cümlesinde tırnak içindeki ifade cümleye nasıl bir anlam katmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Tırnak içindeki kelime grubu bu cümleye yorum anlamı katmıştır. Siirt’teki arıcılık faaliyetleri için oluşturulan bir ormanın sanat eseri titizliğiyle düzenlendiğini belirtmek, bu olaya ilişkin olumlu dolayısıyla öznel bir tavır içinde olunduğunu göstermektedir.

2. Bu haber metninde, muhabirin yazdığı haber cümleleri ile konuya ilişkin görüşlerin aktarıldığı alıntı cümleler arasında genel olarak bir yaklaşım farkı var mıdır? Metinden örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Muhabirin ifadesi olan cümlelerde -başlık dışında- tamamen nesnel bir yaklaşım söz konusudur; muhabir olayı ve konuyla ilgili demeçleri, kendi düşüncelerini katmadan aktarmıştır. Haberde adı geçen kişilerin Siirt’in kalkınması için güzel bir proje oldu”, “Bir ay gibi kısa sürede bu projeyi tamamladık”, “Akasya ağaçlarından da faydalanacağımız için mutluyuz”, “Özellikle arıların tıbbi aromatik bitkilere kavuşacak olmasından dolayı sevindik. gibi cümlelerinde ise duygu ve görüş bildiren ifadeler bulunmaktadır.

3. Yukarıdaki haber metninden, hiçbir yorum ifadesi içermeyen üç nesnel cümle bulup yazınız. Sizce haber yazılarında nesnel bir anlatım dilinin kullanılma gerekçeleri nelerdir?

  • Cevap: Toplam 13 bin 500 fidan dikildi. Bölgede böyle bir alan bulunmadığı için arıcıların talebi üzerine bir çalışma başlatıldı. Bölgede geven ve kekikten bal üretimi alıyoruz.

Olası Cevap: Haber yazıları öğretici ve bilgilendirici metinler olduğu için asıl olan, haberi yazan kişinin olaya ilişkin yorumu değildir. Haberi yorumlamak tamamen okuyucuya bırakılmalıdır. Okuyucu kendisine nesnel ve tarafsız bir dille aktarılmış haberi, kendi süzgeçlerinden ve bakış açısından geçirerek yine kendisi yorumlamalıdır.

4. Bir haber yazısının habere ilişkin yorum içermemesi gerektiği ilkesinden hareketle, okuduğunuz ya da izlediğiniz haberlerde bu ilkeye uyulduğunu düşünüyor musunuz? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevaplar: Günümüzde pek çok haber yazısında haberi yazan kişilerin kişisel yorumlarıyla karşılaşıyoruz. Haber yazısı objektif bir bakış açısıyla yazılmalıdır ama örneğin Ali Yılmazdan skandal açıklamalar”, “10 hektar orman cayır cayır yandı. veya Galatasaray’da beklenen ayrılık! gibi cümleler, haberi hazırlayan kişilerin kişisel düşüncelerini yansıtmaktadır. Haber izlerken veya okurken böyle cümlelerle sıkça karşılaşıyorum. Dolayısıyla Haber yazıları objektif bir tavır ve dille yazılmalıdır. ilkesine uyulduğunu pek düşünmüyorum.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 654 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!