Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 684

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 684 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 684

2. a) Metinde içinde göz kelimesi geçen deyim kullanılmıştır. “göz boyamak, gözden geçirme” gibi Türkçede “göz” kelimesi ile oluşturulmuş pek çok deyim vardır. Organ adlarının deyimlerin kuruluşunda sıkça kullanılmasının sebepleri ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Deyimlerin kaynağı toplumun deneyimleridir. Organ adları, söz varlığına dâhil olduğu için insanlığın dile dair birikiminde önemli bir yer tutar. Bu sebeple organ adlarının deyimler içerisinde de oldukça geniş bir yeri vardır. Deyimler de uzun tecrübelerin sonrasında dil içerisinde belirli bir yer edinmiştir. Dilin bünyesinde gerçekleşen bu birliktelik, dilin kullanıcısı ve üreticisi olan topluma dair veri elde etmede kolaylık sağlamaktadır. Verilerin geçerliliğini günlük konuşmalarda ve edebî eserlerde açıkça görebilmek mümkündür.

b) Metinde “göz yummamak” deyimi kullanılmıştır. Siz de içinde “göz” kelimesi geçen deyimlere üç örnek verip bu deyimleri birer cümlede kullanınız.

  • Cevap: göz açtırmamak (başka bir iş yapmasına vakit veya imkân vermemek): Babam çalışma boyunca bizlere göz açtırmadı. gözden ırak tutulmak (önem verilmemek, değersiz bulmak): Yıllarca gözden ırak tutulan bu eserlere bakınca insan hüzünleniyor. gözlerine inanamamak (hiç umulmayan, hiç beklenmeyen bir şeyin görülmesi karşısında şaşırmak): Yıllar sonra onu bu kalabalık şehirde görünce gözlerime inanamadım.

3.) Metinden alınmış aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelime mecaz anlamda kullanılmıştır. Bu kelimeleri gerçek anlamlarını düşündürecek biçimde cümle içinde kullanınız.

a) Bunlar zorla atılmak istenildiği halde sökülemeyenlerdir, ne yenilmez dilimiz var.

  • Cevap: Artık makinenin parçaları daha rahat sökülüyordu.

b) Delik bir torbadan dökülür gibi isterlerse bütün asırları hafızalarından boşaltsınlar.

  • Cevap: Atın kolanlarını boşaltma işi galiba sana kaldı.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 684 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!