Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 84

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 84 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 84

Türkçenin dünya üzerinde ne kadar geniş bir alanda konuşulduğunun ele alınacağı bir kurultay toplamak istiyordu. Birinci Türk Dil Kurultayı, bu doğrultuda 26 Eylül-6 Ekim 1932 tarihleri arasında Dolmabahçe Sarayında toplanmış ve 26 Eylül, “Dil Bayramı” olarak ilan edilmiştir. Bu kurultaya bütün vatandaşlar davet edilmiş, radyolarda yayınlar yapılmış, gazeteler günlerce yapılan toplantılardan bahsetmiştir. Bir bayram havası içinde gerçekleşen kurultayda özellikle Türk dilinin eskiliği üzerinde durulmuş, Türkçenin Sümerce ve Sami dilleriyle karşılaştırmaları yapılmıştır.
Feyzi Ersoy, Türk Dili

1. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 82. yılındayız. Atatürk’ü bu ölüm yıl dönümünde de bir kez daha saygı, rahmet ve özlemle anıyoruz. Yalnızca büyük bir kumandan ve devlet adamı olmayan Mustafa Kemal, hiç şüphesiz aynı zamanda büyük bir kültür adamıydı.

Yukarıdaki cümlelerde noktalama işaretleri hangi amaçlarla kullanılmıştır? Yazınız.

  • Cevap:

Nokta (.): Verilen cümlelerde “-inci/-ıncı” ekinin yerine sıra belirtmek amacıyla ve cümle sonunu belirtmek amacıyla kullanılmıştır.
Virgül (,): Eş görevli sözcükleri ayırmak ve özneyi diğer ögelerden ayırmak için kullanılmıştır.
Kesme işareti (’): Özel isimlerden sonra getirilen ekleri ayırmak amacıyla kullanılmıştır.

2. Dilimizde kullanılan kelimelerin bazılarında birden fazla ses olayı meydana gelebilir. Siz de metnin ikinci paragrafında yer alan Türkçenin, çoğunlukla, sadeliğinin, kaybolduğu sözcüklerini bu açıklamaya uygun olarak değerlendiriniz ve bu kelimelerdeki ses olaylarını yazınız.

  • Cevap: Türkçenin: Ünsüz benzeşmesi ve kaynaştırma harfi kullanımı vardır. çoğunlukla: Ünsüz yumuşaması, ünlü düşmesi vardır. (“Çok” sözcüğünden türeyerek “k” sesinin yumuşaması gerçekleşmiştir. “İle” sözcüğü kendisinden önceki sözcükle bitişik yazıldığında “i” sesi düşer.) sadeliğinin: Ünsüz yumuşaması ve kaynaştırma harfi kullanımı vardır. kaybolduğu (kayıp-ol-duk-u): Sırasıyla ünlü düşmesi, ünsüz yumuşaması, ünsüz yumuşaması meydana gelmiştir.

3. 12 Temmuz 1932’deki bu gelişmeden sonra Mustafa Kemal Atatürk, Türk dilinin bütün meselelerinin konuşulacağı, Türkçenin eskiliğinin ve diğer dünya dillerine kaynaklık yaptığının ortaya konulacağı, Türkçenin dünya üzerinde ne kadar geniş bir alanda konuşulduğunun ele alınacağı bir kurultay toplamak istiyordu. Birinci Türk Dil Kurultayı, bu doğrultuda 26 Eylül-6 Ekim 1932 tarihleri arasında Dolma-bahçe Sarayında toplanmış ve 26 Eylül, “Dil Bayramı” olarak ilan edilmiştir.

Yukarıdaki paragrafta altı çizili kelimeleri dikkate aldığınızda dilimizdeki yazım kurallarıyla ilgili tespitleriniz neler olur? Yazınız.

  • Cevap:

12 Temmuz 1932’deki: Belirli bir tarih bildiriyorsa oradaki ay adı büyük harfle başlar.
Mustafa Kemal Atatürk: Kişi ad ve soyadlarının ilk harfleri büyük yazılır.
Türk dilinin: Millet, boy, oymak adları büyük harfle başlar ve o millete ait unsurlar küçük harfle başlar.
Türkçenin: Dil adları büyük harfle başlar ve sonuna gelen ekler kesme işaretiyle ayrılmaz. Çünkü dil adları millet adlarından türetilmektedir. Dolayısıyla millet adlarına yapım ekleri getirilmektedir. Millet adları özel isim olduğu için özel isimlerden sonra getirilen yapım ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz. dünya: Dünya, güneş, ay kelimeleri gezegen anlamı dışında kullanıldıklarında küçük harfle başlar.
Birinci Türk Dil Kurultayı: Kurultay, bilgi şöleni, çalıştay, açık oturum vb. toplantıların adlarında her kelimenin ilk harfi büyük yazılır.
Dil Bayramı: Ulusal, resmî ve dinî bayramlarla anma ve kutlama günlerinin adları büyük harfle başlar.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 84 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!