Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık Sayfa 108

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108 Düşler Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 108

“Yaşı kendisinin ola, bakalım öyküsü nasıl bite?” derseniz…
Yedi gün sonra bir yağmur aldı ki sanırsın gök yarıldı da sular çağlayanlar gibi akmaya başladı; bir yel bir sel, kırk gün kırk gece sürdü. Yeryüzünde kalan bütün canlı yaratıklar, Nuh’un bir türlü doğru yola getiremediği insanlar, boğuldu. Nuh’un gemisi, yeryüzünü kaplayan sular ortasında, oradan oraya sürüklenip duruyordu. Tufandan tek kurtulan, bu gemiydi ve gemidekilerdi.
Gün günü kovaladı, aradan yüz elli gün geçti. Sular alçalmaya, yavaş yavaş çekilmeye başladı.
Derler ki, Nuh, gemisiyle dolaşırken bir dağ görmüş, ona, “Yüksel ey dağ!” demiş, ama dağ kılını bile kıpırdatmamış. O vakit Nuh, ilenmiş ona. Bugün Irak sınırlarımıza yakın bir yerde olan bu dağa, oralılar “Hayırsız Dağ” diyorlar. Güneydoğu Anadolu’da bir başka yüksek dağ da, gemiyi görünce, üzerine konmasın diye alçalmış… ona da “Munafık Dağ” diyorlar bugün. İşte, söylendiğine göre, Nuh’un gemisini, bunca dağ içinde Ağrı Dağı kabul etmiş, “Ben” demiş,” dağların en yükseğiyim, en büyüğüyüm, onu kabul etmek bana düşer.”
Böylece, Nuh’un gemisi gelip konmuş Ağrı’nın yüce doruğuna.
Nuh, gemiden ilkin güvercini salıvermiş, haber getirsin yeryüzünden diye…
“İşte, güvercinin haberciliği o günden kalmadır” derler.
Güvercin uçup gitmiş, uzun bir süre sonra ağzında bir zeytin dalıyla geri dönmüş. Nuh, anlamış ki, sular çekilmekte, toprak eski haline dönmekte. Ama daha, sular var yeryüzünde.
Bir süre sonra yine göndermiş güvercini. Güvercin bu kez, ayağında ıslak toprakla geri gelmiş. Nuh, suların çekildiğini, ama toprağın daha kurumamış olduğunu anlamış. Güvercini bir zaman sonra bir daha göndermiş. Ayağında kuru toprakla geri dönmüş güvercin. Nuh, o vakit, geminin kapılarını açmış, börtü böceği, yılanı çıyanı ve de insanı, salıvermiş dışarı. Onlar da yeryüzünde yeniden çoğalmaya başlamışlar ve bugünkü yaratıklar, onlardan sürüp gelmiş.
İnsanın atasının Âdem ile Havva olduğu söylenir ya, onların Ağrı Dağı yöresinde, Ağrı’nın kuzeyinde uzanan Aras koyağında yaşadıklarını, bilmem duymuşluğunuz var mı? Kutsal kitapların yazdığına göre, Tanrı’nın yarattığı ilk insanlar olan Âdem ile Havva, işte bu Aras koyağında yaşamışlar, cennetten kovulmadan önce. Yani, cennet, Ağrı yöresindeymiş. Havva yasak meyveyi koparıp yemeden önce, Âdem’le mutlu bir yaşam sürüyormuş burada.
Ağrı Dağı ile ilgili söylentiler öyle çok ki…

Ali Püsküllüoğlu
Efsaneler

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

abanoz: Sıcak ülkelerde yetişen, birden çok çeşidi olan ağaç türünün ortak adı.
koyak: Karalarda akarsu aşındırmasıyla oluşmuş, bir yöne doğru eğimli uzun çukur. Vadi.
oba: Göçebelerin konak yeri. yalvaç: Peygamber.
yola getirmek: Birinin bir konudaki ters tutu munu düzeltmek.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Eski çağlardan beri söylenegelen, olağanüstü varlıkları, olayları konu edinen imgesel hikâye, söylence anlamına gelen efsaneler kısa halk anlatılarıdır. Bir motif etrafında şekillenen efsaneler, olağanüstülüklerle örülüdür. Efsaneler halkın hayal gücüyle oluşturduğu “ideal insan tipi”ni verir ve kuşaktan kuşağa aktarılır. Efsanelerin kökenini din, mitoloji ve tarih oluşturur.

Anonim ürünlerden olan ve söylence ya da menkıbe olarak da adlandırılan efsaneler, konuşma dilinin özelliklerini yansıtır. Efsaneler olağanüstülük açısından masalla benzerlikler gösterse de inandırıcılık açısından masaldan oldukça farklıdır. Efsanede anlatılanların gerçekliğine inanılır. Bu yüzden olayların geçtiği mekânlar, olay kişileri ve zaman gibi ögeler efsanede gerçeğe yakın şekilde tasvir edilir. Ayrıca efsaneler acıklı bir sonla biterken masallar genellikle mutlu sonla biter.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 108 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
angry
1
confused
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!