Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 200

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 200 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 200

PİŞEKÂR — (Cepkeni alır, devşirir, kürkün altına sokar, sağa sola ürkerek bakar; dükkânın önüne gelir.) Baba, koltukçu musun?
KAVUKLU — Af edersin ama, hırsızlık mı ettin? Neye etrafa korkarak bakıyorsun? Biraz da yavaş konuşuyorsun?
(…)
Oyunun sonraki sahnelerinde zenneler gelir, kabadayı Matiz’den kaçıp kurtulmak için mahallenin muhtarı Pişekâr’dan kendilerine bir ev bulmasını ister. Pişekâr onlara bir ev bulur ve birkaç gün için uzak bir yere gideceğini, bir ihtiyaçları olursa bu konuda Kavuklu’ya başvurabileceklerini söyler. Matiz zenneleri yeni taşındıkları mahallede bulur, bir sandıkla zennelerin yeni evine eşya taşımaya başlar. Matiz’in eşya taşımak için gittiği her arada oyuna sırasıyla Çelebi, Acem, Muhacir, Kayserili, Laz, Arnavut ve Hırbo tipleri girer. Bu kişilerin zennelerden alacakları vardır ve alacaklarını tahsil etmek isterler. Matiz’in her gelişinde diğer kişiler ondan korkarak çeşitli yerlere saklanırlar. Oyunun sonunda Matiz önce Kavuklu’yu saklandığı yerde bulur. Daha sonra Kavuklu da diğerlerini saklandıkları yerden bulup çıkarır. Matiz hepsini kovar.

BİTİŞ

MATİZ — (Kavuklu’ya) Eee! Gelelim sana… Bu kadar kabahatin hepsi sana yükleniyor. Senin terbiyeni burada verirdim ama, velî-nimetlerin hatırı var. Şimdilik kusurumuzu af ederler. İnşallah gelecek bir oyunda terbiyeni veririm.

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

fülûs: Bakır para.
İdâre-i Mahsûsa: Devlet Vapur İşletme İdaresi.
kalama (kaloma): Oltayı gergin tutmaktan vazgeçmek.
mezat: Açık artırma.
pastav: Orta oyununda Pişekâr’ın elinde bulundurduğu,
çeşitli yerlerde kullandığı ve “şak
şak” diye ses veren tahtadan maşa.
payanda: Bir duvarı tutmak, yıkılmasını önlemek
için yanlamasına dayatılan destek.
seyyie: Kötülük, fenalık.
umûr u husûsât: İşler.
vira: (metinde) Oltayı çek, komutu.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Orta Oyunu
Geleneksel Türk tiyatrosu türlerinden biri olan orta oyunu, “kol oyunu, meydan oyunu, zuhuri kolu” gibi isimlerle de anılır. Sözlü gelenek içinde gelişmiş olup bir metne dayanmaz. Türk toplumu- nun seyir ihtiyacını Tanzimat’a kadar büyük ölçüde orta oyunu karşılamıştır. Bu oyunlar halkı güldürmekle kalmamış, aynı zamanda devrin sosyal eleştirisini yapmış, şehir yaşamını ve kültürünü bütün zenginliği ve çeşitliliği ile yansıtmıştır.
Etrafı seyircilerle çevrili, meydan adı verilen bir alanda oynanan orta oyununda dekor oldukça sadedir. Yeni dünya adı verilen ve ev olarak kullanılan bir paravan ile dükkân denilen ve iş yeri olarak kullanılan iki katlı bir kafes, dekoru oluşturur. Bu oyunlarda Kavuklu ve Pişekâr olmak üzere iki ana kahraman vardır. Kişilik yönünden Kavuklu Karagöz’e, Pişekâr ise Hacivat’a benzer. Bu iki kahramanın dışında orta oyununda Zenne, Çelebi, Matiz, Kayserili, Rumelili, Acem, Arnavut, Yahudi, Karadenizli,

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 200 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!