Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 103 (MESEM)

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 103 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 103 (MESEM)

Aşağıdaki çalışmaları “Araba Sevdası” adlı metni esas alarak yapınız.

1. Metnin tema ve konusunu belirleyiniz.

  • Cevap:

Konu: Bir sokak kadını uğruna bütün varlığını düşünmeden , sorumsuzca harcayan ve nihayet düştüğünü fark ettiğinde ise çok geç kaldığını gören Bihruz Bey’in kişiliğinde dönemin trajikomik durumu ele alınmaktadır.

Tema: Araba Sevdası romanı realizmin etkisiyle yazılması ve batı hayranlığı yolunda düşülen garip durumları eleştirmesidir.

2. Bihruz Bey’in kişilik özellikleri ve bu özelliklerin onun yaşadıklarına etkisi nelerdir?

  • Cevap: Bihruz Bey, Alafrangalığa özenir, süslü ve gösterişi sever. Şık giyinir. Şımarık sorumsuz ve züppe bir gençtir.

3. Metindeki zaman ve mekân, kahramanların davranışlarını nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Olay Çamlıca parkında geçmektedir. Çamlıca parkı ; büyük , gösterişli ve gerçekten gönül açıcı bir bahçesi vardır. Renk renk , çeşit çeşit bir sürü ağaçlar vardır. Biraz ileride düzlüğün ortasında üstü kapalı , çevresi açık , kulübe tarzında ufak tefek büfeler vardır. Biraz ileride büyük bir göl ve gölün üstünde köprü vardır. Oralarda bir de gazino vardır. Olayın akışında zaman kırımları vardır. Zaman, belli bir düzenlilik içerisinde sunulmuştur. Kış mevsimini Süleymaniye’de evinde, yaz mevsimini Çamlıca’daki lüks evinde geçirmiştir.

4. Metinden alınan aşağıdaki parçadan hareketle metinde kullanılan bakış açısını belirleyiniz. Bu bakış açısının romanın anlatımına katkısı nedir?

Bir aralık yine yerinden fırladı, kapıya doğru gitti. Bir zincirin halkaları gibi birbirini izleyerek tur atan arabaların geçişine içeriden üzüntüyle bakıyordu. Birdenbire baştan ayağa vücudu bir titremeye tutuldu. Yüzü önce kızardı, sonra sarardı, daha sonra yemyeşil oldu.

  • Cevap: Üzüntü ile bakıyordu ifadesinden de anlaşılacağı üzere hakim bakış açısı vardır. Kahramanların her türlü psikolojik özellikleri ve düşünceleri de açıklanmıştır.

5. Metinde yazarın “Bu kadar telaşın, heyecanın, hareketin nedenini okurlarımız tahmin etmiştir.” şeklinde bir cümle kurması roman türü bakımından hangi açıdan kusurludur?

  • Cevap: Kurgu ve kitabın basitleşmesi bakımından sağlıklı olmadığını söyleyebiliriz. Çünkü yazarın okurla senli benli konuşması çok da doğru bir şey değildir.

6. Metinden alınan aşağıdaki parçada hangi anlatım biçiminin özellikleri görülmektedir?

Böylece, kırmızı şemsiyeyi takibe karar verdi. Kırmızı şemsiye durdukça o da durdu, ilerledikçe o da ilerledi. Sonunda hanımlar Şehzade Karakolu’nun köşesinden sağa saptılar. Bey de saptı.

  • Cevap: Öyküleme anlatım biçimi ağırlıklıdır. Bir olay hikayeleştirilerek anlatılmaktadır.

7. Bihruz Bey’in Periveş Hanım’a “Acı çeken, perişan gönlümün konuşan fotoğrafı olan bu mektubu, yüce zatınıza takdim etmeme müsaade buyurunuz!” şeklinde aşkını dile getirmesi, günümüzün sosyal değerleri ve davranış biçimleri açısından nasıl bir farklılık oluşturmaktadır? Siz de metinden günümüzle uyuşmayan sosyal ve kültürel farklılıklara örnekler veriniz.

  • Cevap: Hayır uyuşmamaktadır. Çünkü artık günümüzde teknolojik gelişmeler ışığında telefonlarla iletişim çok gelişmiştir. Mektup yazma ve yollama bugünlerde çok yoktur hatta nerdeyse hiç yoktur. Metinde at arabaları, kamçılar, özel diksiyon hocaları gibi ayrıntılar günümüzde artık çok yoktur.

8. Bihruz Bey’in Periveş Hanım’a olan aşkının bitmesinin nedeni nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Vazgeçemediği yegane şey kullandığı Fransızca kelimelerdir. Bihruz acı gerçeği geç de olsa öğrenir. Aşık olduğu Periveş ölmemiştir ama, kendisine aşık olmak bir yana varlığından habersiz bir hanımdır.

ETKİNLİK

Araba Sevdası” ve hikâye ünitesinde geçen “Kaşağı” adlı metinleri tabloda yer alan özellikler açısından karşılaştırarak tabloyu uygun şekilde doldurunuz.

  • Cevap:

Tür: Kaşağı hikaye / Araba Sevdası romandır.
İçerik (tema-konu): Kaşağı yalan söyleyen bir çocuğun pişmanlığını / Araba Sevdası karşılıksız bir aşkın komik yanlarını anlatır.
Edebî gelenek: Kaşağı Milli Edebiyat / Araba Sevdası Tanzimat Dönemi edebi geleneğine bağlıdır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 103 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!