Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 127

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 127 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 127

Kardiyovasküler hastalıklarla ilgili verilen metni okuyunuz. Aşağıdaki soruları metinden yararlanarak ve sağlıklı yaşam şekli ile ilgili güncel bilgilerinizi kullanarak cevaplayınız.

Kalp damar hastalıklarının oluşmasında önemli bir role sahip olan kolesterol, kan plazmasında binlerce kolesterol molekülünün oluşturduğu partiküller hâlinde ve proteine bağlı lipidler hâlinde taşınır. Bu parçacıklardan biri olan düşük yoğunluklu li- poprotein LDL kolesterolü zar yapımı için hücrelere taşır, yüksek yoğunluklu lipoprotein HDL fazla kolesterolü karaciğere götürür. Halk arasında LDL kötü kolesterol, HDL iyi kolesterol olarak adlandırılır. Kalıtım, tütün ürünleri ve trans yağların tüketilmesi, hipertansiyon ve diyabet gibi pek çok faktör LDL’nin HDL’ye oranını artırarak kalp damar hastalığı riskini yükseltmektedir. Kötü kolesterolde aslında kötü olan, kolesterolün kendisi değil kan içerisinde kolesterolün taşınmasını sağlayan lipoproteinin özelliğidir. Kolesterol hem hayvan hücresi zarlarının bir bileşenidir hem de cinsiyet hormonlarının da dâhil olduğu diğer steroitlerin sentezlendiği öncüldür. Endokrin sistem ve sindirim sisteminde önemli görevlere sahip bir moleküldür.

LDL yükseldiğinde kolesterol molekülü atardamar çeperinde başka moleküllerle birleşir ve ateroskleroz denilen damar sertliğine neden olur. Sağlıklı atardamarların iç yüzeyi kan akışını kolaylaştıracak düzgün ve pürüzsüz yüzeye sahiptir. Fazla miktarda lipit ve kolesterol birikimi sonucu plak olarak adlandırılan birikimler arter duvarını kalınlaştırarak sertleştirir ve damardaki daralma artar. Tedavi edilmeyen aterosklerozun sonucu çoğunlukla kalp krizi veya felçtir. Kalp krizi, kalp kasma oksijence zengin kanı taşıyan koroner damarlarm tıkanması sonucu kalp dokusunun zarar görmesi veya ölmesidir.

Bu duruma zıt olarak egzersiz, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri LDL/HDL oranını azaltmaktadır. Ayrıca yüksek risk grubundaki bireylerin LDL düzeyi, statin denilen ilaçlarla düşürülerek kalp krizi riski azaltılabilmektedir.

1. Günlük diyetinde ağırlıklı olarak kırmızı et, salam, sosis, sakatat gibi hayvansal gıdaları tercih eden ve tütün ürünlerini kullanan Emre ile; sebze, tahıl, baklagil ve zeytinyağı ağırlıklı, posadan zengin besinlerle beslenen Gizem kan testi yaptırarak LDL ve HDL seviyelerini ölçtürmüşlerdir. Gizem ve Emre’nin LDL/HDL oranlarının nasıl çıkmasını beklersiniz? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Emre’nin LDL/HDL seviyesinin yüksek çıkmasını bekleriz. Hayvansal gıdalar yönünden zengin beslenen bireylerde LDL seviyesi yükselir. Gizemin LDL/HDL seviyesinin düşük çıkması beklenir. Gizem’in beslenme alışkanlığı LDL seviyesini yükseltmeyecektir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 127 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!