Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 202

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 202 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 202

3. Sizce bir oositin içine iki sperm girebilir mi ve bu iki sperm tarafından döllenebilir mi?

  • Cevap: Zona pellusida tarafından üretilen “fertilizin” maddesi glikoprotein yapıdadır ve yumurtanın spermleri kendine doğru çekmesini sağlar. İnsanda ve diğer memelilerde bir yumurtaya bir sperm girebilir. Bu bir spermin yumurta zarına ulaşması ile zona pellusida sertleşir ve diğer spermlerin yumurtaya girişi engellenir. Memeliler haricinde bazı hayvanlarda bazen bir oosite iki ya da daha fazla spermin girebildiği olur ancak oosit sadece bir sperm tarafından döllenebilir. Diğer spermler yumurtada bulunan enzimlerle parçalanır.

4. Genellikle farklı türler arasında döllenme gerçekleşemez. Bu durumu engelleyen nedir?

  • Cevap: Memelilerde yumurta, gelişim aşamasında folikül hücreleri ile çevrilidir. Yumurtalık dokusundan gelişen bu hücreler yumurtayı besler, ayrıca zona pellusidanın oluşumuna katılır. Yumurta bırakıldıktan sonra da farklılaşarak koruyucu bir örtü şeklinde yumurtayı çevreler. Zona pellusida türe özgüdür ve yumurtanın türe özgü spermler ile döllenmesini sağlar.

Aşağıda verilen metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Menstral döngüde foliküllerin olgunlaşması sonrasında LH artışından yaklaşık bir gün sonra folikül aşaması biter. LH’nin kanda değerinin en üst seviyeye ulaşmasıyla folikül yırtılır ve ikincil oosit serbest kalır. Bu evreye ovulasyon evresi denir. Döllenme ve hamileliğin başlama ihtimalinin en yüksek olduğu evre ovulasyondan sonraki birkaç gündür. Döllenme genellikle yumurta kanalı içerisinde gerçekleşir.

5. a) Sizce ovulasyon sırasında ikincil oosit yumurta kanalına geçmeyip yumurta kanalı ve yumurtalık arasında başka bir dokuda kalırsa oositlerin uzun süre hayatta kalmasını bekler misiniz?

  • Cevap: Oosit yumurta kanalına geçemezse depoladığı besin bitince ölecektir.

b) Ovulasyon sırasında ikincil oosit yumurta kanalına geçemeyip yumurta kanalı ve yumurtalık arasında başka bir dokuda kalırsa burada bir spermle döllenebilir mi? Döllenirse embriyo hayatta kalabilir mi? Cevaplarınızı gerekçeleriyle açıklayınız

  • Cevap: Oosit hücresi yumurta kanalına geçtiğinde spermle döllenirse mayozu tamamlar ve uterusa ulaşıncaya kadar depoladığı besini kullanır. Uterusa ulaştığında plasenta ve göbek bağının oluşmasıyla gerekli maddeleri anneden almaya başlar. Ancak oositler yumurta kanalına geçemez de dışarıda döllenirse ve embriyo rahim dışında herhangi bir yere tutunursa bu olay “dış gebelik” olarak adlandırılır ve burada embriyo uzun süre yaşayamaz.

6. Bir doğum kontrol yöntemi olan tüp bağlama, aile planlamasında kullanılan yöntemlerden biridir. Fallop tüplerinin, diğer deyişle yumurta kanallarının cerrahi yöntemlerle bağlanması sonucunda kadın üreme hücresi olan yumurtanın uterusa inişi engellenir. Sizce tüp bağlama ile doğum kontrolünü sağlayan bir kadında menstral döngü görülür mü? Nedenleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Tüp bağlama yönteminde kişinin yalnızca yumurtalarının uteru- sa ulaşması engellenir. Kişinin üreme ya da endokrin sistemine müdahalede bulunulmaz ve hormonal düzeninde bir değişik olmaz. FSH ve LH hormonları, önceden olduğu gibi salgılanma- ya devam eder. Hormonların salınımına bağlı olarak yumurtalıklarda bulunan yumurtalar aynı şekilde olgunlaşmaya ve fallop tüplerine atılmaya devam eder. Gebeliğin oluşmadığı durumlarda olduğu gibi endometrium kalınlaşmaya ve incelmeye devam eder. Kişinin menstral döngüsünde bir farklılık olmaz.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 202 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!