Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 228

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 228 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 228

1. Komünitenin yapısını etkileyen faktörlerden hangileri aynı zamanda türlerin birbirleriyle etkileşim içinde olmasını sağlar?

  • Cevap: Komünite yapısını etkileyen faktörlerden türler arası rekabet, av-avcı ilişkisi türlerin birbirleriyle etkileşim hâlinde olmasını sağlar.

2. Bir komünitede rekabet hâlinde olan türlerden biri bu ilişkiden yarar görürken diğeri zarar görür.” açıklamasına katılır mısınız? Cevanmızı gerekçesiyle belirtiniz.

  • Cevap: Hayır, katılmam. Rekabet hâlindeki iki tür de rekabetten olumsuz etkilenir. İki tür karşılıklı mücadeleye girdiği için olumsuz etkilenme vardır. Rekabet (-,-) sembolleriyle gösterilebilir.

3. Komünitelerin yeryüzündeki dağılımı karasal ve sucul ekosistemler olarak incelenir. Karasal eko- sistemlerde meydana gelen iklimsel değişikliklerin sucul ekosistemleri nasıl etkilediğini açıklayınız.

  • Cevap: İklimsel değişiklikler nedeniyle yağış miktarının fazla olması akarsu ve göllerin su miktarını artırır ve kurumasını engeller. Bu da sucul ekosistemlerde yaşayan canlıların yaşam alanlarının korunmasını sağlar. Sıcaklık, hem karasal hem de sucul ekosistemlerde canlı çeşitliliğini artırır. Sucul ekosistemlerde güneş ışınlarının ulaştığı bölgelerde canlı çeşitliliği fazladır.

4. Yellowstone Ulusal Parkındaki kurtların kilit taşı türlerden olduğunu ispatlayacak bir senaryo yazınız.

  • Cevap: Yellowstone Ulusal Parkı’nda yaşayan ve geyik, antilop, bizon, yaban koyunu gibi canlılarla beslenen kurtların düzensiz avlanma sonucu ortadan kalktığını düşünelim. Bunun sonucunda kurtların besin kaynağı olan geyikler aşırı çoğalarak parktaki bitki örtüsünün neredeyse yok olmasına sebep olur. Buna bağlı olarak da bitkilerle beslenen diğer canlılar bölgeyi terk ederler. Bu sorunun çözülmesi için bölgeye bir miktar kurt bırakılabilir. Buna bağlı olarak da ortamdaki bitki örtüsü ile beslenen geyik sayısı azalır. Geyiklerin azalmasıyla bitki örtüsü tekrar eski hâline döner. Bitki örtüsü ve söğütle beslenen kunduzlar tekrar bölgeye dönerek ördek, su samuru, balık, amfibi gibi canlılar için yeni yaşam alanları oluştururlar. Ayrıca kurtların çakalları öldürmesiyle tavşan ve farelerin sayısı da artar. Tavşan ve farelerle beslenen canlı sayısı da artar. Bütün bunlar kurt popülasyonunun ortamda değişmesi sonucunda gerçekleşen zincirleme olaylardır. Bu da bize kurtların kilit taşı tür olduğunu ispatlar.

5. Çevre kirliliğinin sucul ekosistemlerdeki tür çeşitliliğini nasıl etkilediğini açıklayınız.

  • Cevap: Sucul ekosistemlerde suyun derinliği ve temizliği canlı çeşitliliğini etkiler. Su yüzeyinde oluşan biyolojik ve fiziksel kirlenmeler güneş ışınlarının yüzeye yakın yerde bulunan canlılara ulaşmasını engeller. Burada yaşayan ve güneş ışığına ihtiyacı olan, fotosentez yapan canlılar bu durumdan olumsuz etkilenir.

6. Bir komünitede ortaya çıkan ve kilit taşı türleri etkileyen salgın hastalıktan diğer canlı türlerinin nasıl etkilendiğini açıklayınız.

  • Cevap: Kilit taşı türler komünitelerin yapısını kontrol eden ve komünite- lerin devamlılığını sağlayan türlerdir. Bu türlerin yok olması ko- münite yapısının bozulmasına ve ekosistemin işlevini yitirmesine yol açar. Bir komünitede kilit taşı tür salgın bir hastalık nedeniyle ortadan kalkarsa bu kez onun beslendiği diğer canlı türleri sayısı artar ve denge bozulur.

7. Bir komünitedeki baskın türlerin bu komünitede bulunan diğer türlerin yaşam kalitesini nasıl etkilediğini açıklayınız.

  • Cevap: Bir komünitede bulunan baskın türlerin su ve mineral gibi sınırlı kaynakların kullanımında diğer türlere göre daha üstün olmaları, avlanma ve hastalıklara karşı direnç konusunda daha başarılı olmaları nedeniyle yaşama şansları daha fazladır. Maddeleri ve besinleri kullanmada öncelikli oldukları için diğer canlılar yeterince bu maddelerden faydalanamazlar ve bu nedenle diğerlerinin yaşama şansları azalır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 228 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!