Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 232

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 232 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 232

1. Paramecium aurelia ve Paramecium caudatum türleri aynı habitatta bir arada yaşadıklarında meydana gelen sonucu nasıl değerlendirirsiniz?

  • Cevap: Bu iki tür canlı aynı habitatta yaşadıklarında besin, alan gibi faktörlerden dolayı rekabet hâlinde olup Paramecium aurelia bu rekabetten başarılı çıkmış Paramecium caudatum sayıca çok azalmıştır. Bu durum sınırlı kaynakların olduğu bir ortamda rekabet hâlindeki türlerin uzun süreli olarak aynı ortamda bulunamayacaklarını göstermiş olur.

2. Bir komünitedeki popülasyonların birbirleriyle rekabete girmesini ne belirler?

  • Cevap: Bir komünitedeki popülasyonlar arası rekabet; ekolojik nişleri için kullandıkları kaynak, alan, besin gibi faktörler ile belirlenir.

3. Aynı komünitede yer alan farklı popülasyonların farklı zamanlarda aktif olmaları aralarında bir rekabet olduğunu gösterir mi? Nasıl değerlendirirsiniz?

  • Cevap: Gösterebilir. Bu iki tür canlı, ayrı bölgelerde yaşadıklarında aktif oldukları zaman dilimi ile birlikte olduklarındaki aktif zaman dilimleri farklıdır. Aynı zaman diliminde birlikte olmamaları aralarında alan bakımından rekabet olduğunun göstergesidir.

4. Aynı komünitede yaşayan ve ekolojik nişleri aynı olan türler arasındaki etkileşimin nasıl olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Aynı komünitedeki farklı türlerin ekolojik nişleri aynı ise kullanacakları kaynaklar da aynı olacağından aralarında rekabet olacaktır. Bu durumda bu ikisi arasındaki rekabetten biri başarılı çıkacak diğeri ise sayıca azalacaktır.

5. Komünitede rekabet hâlindeki türler farklı ortamlara alınırsa meydana gelebilecek sonuçlar neler olabilir?

  • Cevap: Rekabet canlı türlerinde alan, besin gibi sebeplerle sınırlayıcı olduğundan ayrılmaları bu türlerin sayıca artmasına sebep olur. Po- pülasyonlar olumlu etkilenir. Fakat her popülasyonun bir taşıma kapasitesi vardır. Taşıma kapasitesine ulaştıktan sonra artma durur.

6. “Rekabet türlerden biri için olumlu, diğeri için olumsuz (+, -) yönde etki eder.” açıklamasını destekler misiniz? Cevabınızı gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Desteklemem. Grafiklere bakınca rekabetten iki türde sayıca olumsuz yönde etkilenmektedir. (-,-)

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 232 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!