Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 60

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 60 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 60

3. Çizgili kaslarda bantlaşma görülürken düz kaslarda bantlaşma görülmez. Ayrıca düz kas hücrelerinde bir çekirdek, çizgili kas hücrelerinde ise birden fazla sayıda çekirdek bulunur. Kas hücrelerinin sahip olduğu çekirdek sayısı ile bantlaşma arasında bir ilişki söz konusu mudur? Cevabınızı gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Kas hücrelerinin sahip olduğu çekirdek sayası ile bantlaşma arasmda bir ilişki söz konusu değildir. Çizgili kaslarda çok sayada çekirdeğin bulunması, embriyonik dönemde çok sayıda hücrenin kayaıaşması sonucunda gerçekleşir. Bantlaşma ise aktin ve miyozinlerin düzenli diziliminden kaynaklanmaktadır. Düz kaslarda ise aktin ve miyozin proteinleri düzenli sıralanmadığından bantlaşma görülmez. Düz kaslarda ise embriyonik gelişim sırasında hücrelerin kaynaşması gerçekleşmez.

4. Kalp kası sadece kalpte bulunur. Yapısal olarak çizgili kaslara benzer ancak kalp kası çizgili kaslardan farklı olarak hücreler arası dallanmalar gösterir. Bu dallanmaların kalp kasma çizgili kaslardan farklı ne gibi avantajlar sağladığını açıklayınız.

  • Cevap: Kalp kası hücrelerindeki aksiyon potansiyeli, çizgili kas hücrelerindekinden yaklaşık 20 kat daha uzun sürer. Kalp kasındaki bu bağlantılar, hücreler arasında doğrudan elektiriksel bağlantılar sağlamaktadır. Bu nedenle kalp kasında oluşan aksiyon potansiyelleri kalpteki tüm kas hücrelerine yayılır ve tüm kalbin kasılmasını sağlar. Ayrıca tetanosu (kramp) önler.

5. Tek yumurta ikizi olan iki erkek kardeşin kol kaslarının büyüklüklerinin birbirinden farklı olmasının hormonlar ile bir ilgisi olabilir mi? Kas büyüklüğünü etkileyen faktörlerin neler olabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: İnsanlarda kasların büyüklüğünü etkileyen temel faktörler, genetik faktörler ve testosteron hormonudur. Beslenme ile alman besinler, vitaminler ve mineraller kas gelişimini hızlandırır. Ayrıca egzersiz ile kas büyüklüğü %30-60 arasında arttırılabilir.

6. “İnsan vücudundaki tüm çizgili kaslar tendonlar ile uzun kemiklere bağlıdır ve bu kaslar hareketi sağlar.” diyen bir kişinin bu görüşünü destekler misiniz? İnsan vücudunda uzun kemiklere bağlı olmayıp farklı görevleri üstlenmiş çizgili kaslar var mıdır? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Desteklenemez. Dil, yemek borusunun başlangıcı ve diyaframın yapısında çizgili kaslar bulunmaktadır.

7. Kaslar ihtiyaç duydukları enerjiyi oksijenli solunum yaparak karşılar. İnsan vücudundaki kaslara yeterli oksijen ulaşmadığında farklı yollar ile enerji üretebilen kas çeşidi olup olmadığını açıklayınız.

  • Cevap: Vardır. Çizgili kaslar, oksijen eksikliğinde aktivitelerini devam ettirebilmek için laktik asit fermantasyonu ile enerji üretebilir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 60 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!