Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 21

11. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 21 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 21

Aşağıda verilen metin ve grafikten hareketle sorulan cevaplayınız.

Japonya’da nüfus politikaları açısından üç farklı dönem ön plana çıkmaktadır.

I. Dönem XIX. yy’ın tamamıyla XX. yy’ın başlarını kapsayan bu dönemde Japon liderler, aileleri
çok çocuklu olmaları konusunda teşvik ederek aile planlamasına karşı çıkmışlardır. Bu politikalar sonucunda nüfus artış hızı %ol0’un üzerine çıkmış ve nüfus miktarı da istikrarlı şekilde artmıştır.

II. Dönem Japonya, II. Dünya Savaşından sonra hızlı bir ekonomik kalkınma sürecine girerek dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri hâline gelmiştir. Ekonomik gelişmişlik çeşitli sosyal değişimleri de beraberinde getirmiştir. Teknolojik imkânlar; sağlık hizmetlerinin iyileşmesine katkı sağlayarak doğum oranlarının daha fazla artmasına, ölüm oranlarının azalmasına ve ortalama yaşam süresinin uzamasına neden olmuştur. Ayrıca II. Dünya Savaşı sonrasında sömürgeleri terk ederek ülkelerine dönen yüz binlerce insan, nüfus artış hızının yılda %o20’ye yükselmesine neden olmuştur. Nüfus artış hızı beklenenden çok fazla olunca 1950’li yıllardan itibaren nüfus artış hızını azaltmaya yönelik politikalar uygulanmaya başlanmıştır. Bu politikaların etkisiyle sıkı bir aile planlaması uygulanmış ve bunun sonucunda 1980’li yılların başında nüfus artış hızı %ol0’un altına düşmüştür.

III. Dönem 1990’lı yıllara gelindiğinde nüfus artış hızındaki düşüş devam etmiş ve bu durum, Japon
hükümetlerinin yeni nüfus politikaları geliştirmesine neden olmuştur. Evliliği teşvik eden bu nüfus politikaları, çocuk sahibi olan ailelere çocuk yetiştirme konusunda danışmanlık hizmeti sağlayarak doğum oranlarını artırmayı amaçlıyordu. Buna karşılık uygulanan politikalar, nüfus artış hızındaki düşüşe engel olamamıştır. 2000’li yılların başlarında nüfus artış hızı durma noktasına gelmiş, 2010 yılında ise ilk kez nüfus miktarı azalmaya başlamıştır.

1. I. Dönem’de Japon liderlerin ülke nüfusunu artırmak istemelerinin başlıca gerekçeleri neler olabilir?

  • Cevap: Japon liderler, XIX. yy’ın tamamıyla XX. yy’ın başlarını kapsayan dönemde ülkenin siyasi ve askeri gücünün nüfusa bağlı olduğunu düşünerek nüfus artış hızını yükseltmeye yönelik politikalar izlemiştir. Liderler, asker sayısını ve tarımdaki iş gücünü artırmak amacıyla insanları çok çocuk yapmaya teşvik etmiştir.

11. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 21 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!