Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Coğrafya Kavram Öğretimi Kitabı

11. Sınıf Coğrafya Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 72

“11. Sınıf Coğrafya Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 72” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 72

2. Yönerge: Aşağıdaki basın bülteni ve haritadan yararlanarak soruları cevaplayınız.

Basın Açıklaması

Türkiye, gerek sahip olduğu iklim özellikleri gerekse topografik yapısı nedeniyle çölleşme ve kuraklık tehdidi altındadır. Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü olarak Çölleşme ve Erozyonun izlenmesi konularında izleme sistemleri oluşturulmuştur. Bunlardan çölleşmeyi izlemek için Türkiye Çölleşme Modeli ve Hassasiyeti Haritası oluşturulmuştur. Oluşturulan Türkiye Çölleşme Modeli ve Hassasiyeti Haritasına göre ülke topraklarımızın yaklaşık % 22,5’i yüksek hassasiyet grubunda bulunmaktadır.

1. Türkiye çölleşme risk haritasını inceleyerek çölleşme riski yüksek olan alanları yazınız.

  • Cevap: İç ve Güneydoğu Anadolu, Iğdır yöresi

2. Çölleşmeye sebep olan faktörleri, süreci ve ülkemizdeki çölleşme riski yüksek olan alanları yorumlayarak “çölleşme” kavramını tanımlayınız.

  • Cevap: Çölleşme, iklim değişimi ve insan etkinliklerini içeren, fiziksel, biyolojik, siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik etmenler arasındaki etkileşimlerin, kurak, yarı kurak ve kuru yarı nemli alanlarda oluşturduğu arazi bozulum süreci olarak tanımlanır. İklim değişikliğine bağlı kuraklık, yağış rejiminin değişmesi, yağışın azalması ve insan etkinliklerine bağlı ormansızlaşma, erozyon, nadas, yüzeysel sulama, anız yakma, aşırı otlatma gibi hatalı uygulamalar ve kaynakların aşırı tüketimi sonucu çölleşme ile arazi kalitesini azalması sorunu ortaya çıkmaktadır. %65’i kurak ve yarı kurak özellik gösteren Türkiye topraklarının erozyona karşı hassas olmasının yanında her geçen gün artan nüfusun doğal kaynaklara artan talebi ve baskısı çölleşmenin şiddetini artırmaktadır. Bu durum çölleşme hassasiyetinin fazla olduğu alanlarda toprak kalitesinin düşmesine, tarım ürünlerde üretimin ve verimin azalmasına, biyoçeşitlilikte kayıplara, su kıtlığı ve bölgeden göçlere neden olmaktadır.

11. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 72 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!