Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 110

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 110

♦ Kıyametten önce barışın hüküm süreceği bin yıllık mutluluk devresi üzerine vurgu yapılır.
♦ Harekete yeni üyeler bulabilmek için misyonerlik bir görev olarak kabul edilir.(33)

Milenyum veya kıyamet tarikatları olarak adlandırılan yeni dinî hareketler, daha çok Batı toplumları içinde kendisini gösteren ve buradan dünyaya yayılan gruplardır. Örneğin Uzak Doğu kökenli yeni dinî akımlar bile, öncelikle Batı dünyasında kendilerine yer bulma, oradan da dünyaya yayılma eğilimindedirler. Onun için yeni dinî hareketlerin Batı Avrupa ve özellikle Kuzey Amerika toplumlarında ortaya çıktığı görülmektedir. Bunların bu coğrafyalarda ortaya çıkmasının sebepleri arasında, buraların iş, eğitim, iltica gibi amaçlarla dünyanın her yerinden göçle gelen insanlara kapılarını açmalarıdır. Ayrıca çok kültürlü, çok dinli, çok ırklı toplumlar olması da bu durum için etkilidir. Bunun yanında modernleşme sürecinin beraberinde getirdiği hızlı şehirleşme, aile kurumunun zayıflaması, bireyselcilik gibi faktörler de toplumda yeni dinî hareketlerin yaygınlaşmasına zemin hazırlamıştır.

Bu hareketlere farklı cinsiyet, yaş, eğitim, meslek grubundan insanlar katılmakla birlikte genç nüfusun daha fazla ilgi gösterdiği dikkat çekmektedir. Özellikle belirli yaşlardaki gençler, bu dinî hareketlere sempati duymakta, ancak bir süre sonra bu hareketlerin beklentilerine cevap verememesi nedeniyle de ayrılmaktadır. Bunların yanı sıra, insanların yeni dinî hareketlere yönelmesine ve bu hareketlerin çoğalıp yaygınlaşmasına sebep olan çeşitli faktörler vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Mahrumiyet: Mahrumiyet, kişinin yeni dinî hareketlere yönelmesinin başında gelen en önemli faktörlerdendir. Bireyde mahrumiyet duygusunu oluşturan unsurların başında ise psikolojik problemler vardır. Kişinin kendisini hayata bağlayan bir gayesinin kalmaması, niçin yaşadığına ilişkin anlamsızlık problemiyle karşı karşıya kalması, güven duyabileceği insanların olmaması psikolojik faktörlerin bazılarıdır. Yine kişinin bedenî kusurları da önemli bir mahrumiyet faktörüdür. Bir hastalığa yakalanan veya fiziki engeli bulunan kişiler, bu durumun niye geldiği sorusuna yönelirler ve destek bulabilecekleri ortamlar ararlar. Ayrıca geçmiş yaşantısından veya zararlı alışkanlıklarından dolayı dışlanan kişilerin de yeni dinî hareketlere katıldığı görülür.

Bu hareketler, mahrumiyet duygusuna kapılan bu kimselere önemli roller vermek gibi çeşitli yöntemlerle kişilerin mahrumiyet duygusunu yok etmesine yardımcı olurlar. Geçmişlerinde çevresinde yetersiz, değersiz, başarısız, kötü biri olarak görülen insanlar, bir anda “seçilmiş insan”, “Tanrı’nın özel kulları” oldukları duygusuna kapılırlar.(34)

İlişki ağları:Yeni dinî hareketlere katılım ve gelişimde bireysel ilişkiler de önemli faktörlerden biridir. Harekete yeni üyeler kazandırmak için öncelikle yakın arkadaşlık kurulan kişiler tercih edilir. İnsanlar, yapıları gereği kurdukları olumlu ilişkileri hemen bozma eğiliminde olmazlar. Böylelikle güven esasına dayalı ilişkiler yeni dinî hareket bünyesine taşınmış olur.(35)

Ahlaki ve sosyal belirsizlikler: İnsanlar ahlaki değerlere sahiptir. Bunların bir kısmı sosyal gelişim ve değişmelerin toplumda ahlaki bir çöküntüye sebep olduğu düşüncesindedirler. Ekonomik, siyasi, kültürel ve sosyal alanlarda oluşan krizler, belirsizlikler ve ahlaki ilkelerden vazgeçme pek çok kişi için tedirginlik oluşturur. Yeni dinî hareketler, genelde alternatif bir hayat tarzı ve kesin ahlaki ilkeler öngördüklerinden, çıkış yolu arayan insanları kendilerine çekerler.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 110 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!