Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 135

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 135 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 135

Muhafazakârlar ile Reformistler arasındaki en önemli fark, ibadeti İbranice yerine İngilizce yapmalarıdır. Muhafazakâr Yahudilik, yapısı itibariyle Ortodoks Yahudiliğin bir tür Amerikan versiyonudur. Sinagogda, Reformistlerde olduğu gibi kadın erkek yan yana oturmakta, kadınlardan da haham olabilmektedir. Şabat kurallarını uygulamada Ortodokslar kadar titiz değillerdir. Dış evliliği kabul etmezler. Reformistlerin aksine, Yahudi bir anneden doğmayan çocuğu Yahudi kabul etmezler.(25)

Yeniden Yapılanmacı Yahudilik: İnançları, Reformist Yahudiliğinkine yakın bir mezheptir. Ölümden sonra dirilmeyi ve ahireti reddederler. Tevrat’ın Tanrı vahyi değil, İsrailoğulları’nın tarih boyunca oluşturdukları bir eser olduğunu ileri sürerler. Mesih hareketini kabul etmezler. Reformist ve Muhafazakârlarda olduğu gibi sinagogda kadın erkek yan yana oturur ve kadınların haham olmasını kabul ederler.

Bu mezhep ve gruplar dışında Yahudiler arasında 20. yüzyılda birçok yeni dinî hareket ortaya çıkmıştır. 1960’larda ortaya çıkan Hümanist Yahudilik Tevrat’ın tanrısını ve yasalarını reddeder. kendinden söz ettiren Mesihi Yahudilikise Hz. İsa’nın (a.s.) mesihliğini ve Yeni Ahit’i kabul eder. Yahudi tarihinde ortaya çıkan hareketlerden biri de siyonizmdir. Bu hareket, dünyanın dört bir tarafına dağılmış Yahudileri Filistin’de tekrar bir millet olarak bir araya getirmek ve vadedilen topraklarda bağımsız bir Yahudi devleti kurmak amacındaki siyasi bir ideolojidir. Siyonizm’in kökleri eski olmakla birlikte bir ideoloji hâline gelişi 19. yüzyıldadır. Kurucusu, bir Avusturya Yahudisi olan Theodor Herzl’dir (Teodor Herz). O, 1897 yılında Dünya Siyonist Teşkilatı’nı kurmuştur. Herzl, Siyonizm fikri eski bir fikir olmakla birlikte, bu düşüncenin örgütlü bir hareket biçimine dönüşmesini ve dünya kamuoyunda duyulmasını sağlayan kişidir. Teşkilatı kurduktan sonra bu fikrini gerçekleştirmek için siyasi teşebbüslerde bulunmuş, hatta II. Abdülha- mit ile görüşerek ondan Yahudiler için Filistin’de toprak istemiş ancak bu isteği kabul edilmemiştir. Siyonizm, 1948 yılında Filistin’de İsrail Devleti’nin kurulmasıyla amacının ilk aşamasını gerçekleştirmiştir.

Etkinlik

Size göre son dönemde ortaya çıkan Yahudi mezheplerini geleneksel Yahudilikten ayıran en önemli özellikleri nelerdir? Niçin? Arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

  • Cevap: Modern dönemde, Reformist, Muhafazakar, Ortodoks ve Yenidenyapılanmacı Yahudilik Yahudi mezhepleri arasında sayılır. Ortodoks Yahudilik, ilk dönemde Ferisilikle başlayan ve Rabbanî Yahudilikle devam eden ana bünyenin günümüzdeki temsilcisidir. 1960’larda ortaya çıkan Hümanist Yahudilik Tevrat’ın tanrısını ve yasalarını reddeder. kendinden söz ettiren Mesihi Yahudilikise Hz. İsa’nın (a.s.) mesihliğini ve Yeni Ahit’i kabul eder. Yahudi tarihinde ortaya çıkan hareketlerden biri de siyonizmdir. Bu hareket, dünyanın dört bir tarafına dağılmış Yahudileri Filistin’de tekrar bir millet olarak bir araya getirmek ve vadedilen topraklarda bağımsız bir Yahudi devleti kurmak amacındaki siyasi bir ideolojidir.

Düşünelim

Hristiyanlık hakkında neler biliyorsunuz? Arkadaşlarınızla konuşunuz.

  • Cevap: Hristiyanlık, Nasıralı İsa’nın yaşamına, öğretilerine ve vaazlarına dayanan, tek Tanrılı İbrahimî bir dindir. Günümüzde Hristiyanlık, dünya nüfusunun yaklaşık %30,1’ini oluşturmaktadır ve 2,4 milyarı aşkın takipçisi ile dünyanın en kalabalık dinidir.

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 135 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!