Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 41

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 41

Örneğin çok sevdiği amcası Hz. Hamza’yı (r.a.) Uhud Savaşı’nda şehit eden Habeşli Vahşi’yi merhametinin bir sonucu olarak bağışladı.*17* Kendisinin bu özelliği ile ilgili olarak o şöyle buyurur: “Ben beddua etmek için gönderilmedim. Ben yalnız rahmet için gönderildim.”*18*
Hz. Muhammed (s.a.v.), sadece insanlara değil, tüm canlılara karşı da sevgi ve merhamet gösterirdi. Çevresindekilere, hayvanlara eziyet etmemelerini ve onları aç bırakmamalarını öğütlerdi. Hayvanlara fazla yük yüklenmesini de yasaklardı. Örneğin bir gün bir devenin açlıktan bağırdığını gördü ve sahibine, “Hayvanlara gösterdiğiniz kötü muameleden dolayı Allah’tan korkmuyor musunuz?”*19* diyerek uyarıda bulundu. Arkadaşları Hz. Peygamber’e (s.a.v.) şöyle sordular: “Ya Resulallah! Hayvanlara yapılan iyi muamele için de bize sevap var mıdır?” Hz. Peygamber (s.a.v.), “Her canlı için bu böyledir, sevap vardır.” buyurdu ve şöyle devam etti: “Bir kediyi ceza olarak kapalı bir yerde alıkoyan sonra da serbest bırakmayıp hayvanın ölümüne sebep olan bir kadın, bu yüzden cehennemlik olmuştur.”*20*

Hz. Muhammed (s.a.v.), ağaçların kesilmesini ve çevreye zarar verilmesini de yasakladı. O, bütün varlıklara karşı daima şefkat ve merhametle yaklaşır ve insanlara da böyle davranmalarını tavsiye ederdi. O, bu konuda, “Benim dediğim, sizin sadece kendi aranızda merhametli olmanız değildir. Benim dediğim, sizlerin Allah’ın bütün yaratıklarına karşı merhametli olmanızdır.”*21* buyurur.

Hz. Peygamberin (s.a.v.) ahlaki özelliklerinden biri de adaletli olmasıydı. Kur’an’ın bir emri olarak adaleti ilke edinen Hz. Muhammed (s.a.v.), işlerinde adaleti esas alırdı. Bu konuda zengin, fakir, kadın, erkek, çocuk ve din ayrımı yapmazdı. Kimsenin canına, malına zarar vermeyi ve üzerine kul hakkı geçmesini istemezdi. Herkesin hakkını gözetirdi. Onun yaşamı boyunca adaletten ayrıldığını gösteren tek bir durum bile söz konusu olmamıştır. Örneğin insanlar arasında adaleti titizlikle korumaya çalıştığını göstermesi açısından şu olay güzel bir örnektir: Bir gün bir kadın hırsızlık yapar. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) onu affetmesi için araya hatırı sayılır insanlar konulur. Bu itibarlı kişiler Hz. Peygamber’e (s.a.v.) kadını affetmesini rica ederler. Ancak o, İsrailoğulları’nın aralarındaki zengin ve mevki sahibi kimselere dokunmadığını ama fakir ve kimsesiz insanları cezalandırdığını söyleyerek onların yaptığı adaletsizliği anlatır ve ardından, “…Hırsızlık yapan benim kızım dahi olsa elini keserdim (affetmezdim).”*22* buyurarak isteklerini reddeder.

Hz. Peygamber (s.a.v.), adaletin zıddı olan zulmü kötüler, çevresindekilere de adaletli davranmalarını her vesileyle öğütlerdi. Örneğin bir defasında Hz. Ali’ye (r.a.), “…Sana iki kişi, aralarında hüküm vermen için geldiğinde, hiçbir zaman diğerini dinlemeden karar verme. Her ikisini de dinle. Ancak ikisini dinlediğinde doğru karar vermen mümkün olacaktır.”<23> buyurur. Hz. Peygamber (s.a.v.), “Müslüman Müslüman’ın kardeşidir, ona zulmetmez.”*24* buyurarak Müslüman’ın en başta gelen özelliklerinden birinin kardeşine zulmetmemek ve haksızlık yapmamak olduğunu bildirir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 41 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!