
11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 136


“11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 136 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 136
UYGULAMA
Soru: Metni okuyup şekli inceleyerek soruyu cevaplayınız.
Diyalektik Süreç
F. Hegel hem düşüncenin hem de varlığın gelişimini karşıt düşünceler arasındaki çatışmaya dayanan diyalektik yöntemle açıklar. Buna göre önce bir düşünce yani tez ortaya atılır. Sonra bu düşüncenin karşısına karşıtı yani antitezi konur. Bu iki düşüncenin çatışmasından üçüncü bir düşünce yani ilk iki düşüncenin sentezi ortaya çıkar. Sonrasında süreç tekrar başlar. Sentez bir teze dönüşür, onun karşısına bir antitez çıkar. Tin, kendisini eksiksiz bir biçimde anlayana dek süreç devam eder. Bu süreci şöyle bir örnekle somutlaştırabili- riz: Herhangi bir tohumu toprağa attıktan bir süre sonra o toprakta tohumun yerine yeşil yapraklı filiz görürüz. Tohum, gerekli koşullar oluştuğunda yeni bir aşamaya geçerek tohum olma özelliğini yitirir ve filiz hâline gelir. Filiz zamanla büyüyüp bitki hâline gelir, yeni tohumlar verir ve kuruyup ölür. Bir tohumdan birden fazla tohumun elde edilmesine kadar uzanan bu süreç diyalektik döngüdür.
Soru: Bir insanın embriyo evresinden ölümüne kadar devam eden süreçte yaşadığı değişimleri F. Hegel’in diyalektik yönteminin aşamalarına uygun şekilde açıklayınız.
- Cevap: Embriyo, insan yaşamının ilk tezi olarak başlar; doğumla birlikte çocukluk ve gençlik aşamalarına geçerek her evrede yeni bir sentez oluşturur. Gençlikten yetişkinliğe, sonra yaşlılık evresine geçişle her aşama, önceki halin bir antitezi olarak diyalektik süreci devam ettirir. Yaşlılıkla birlikte ölüm gerçekleşir ve yaşam döngüsü tamamlanır.
SORGULAMA
Soru: Açıklamayı okuyunuz ve soruyu cevaplayınız.
F. Hegel’in en temel fikirleri arasında şunlar yer alır:
• Her şey tarihsel olduğundan tarihsel bağlamında incelenmelidir.
• Her şey diyalektik olduğundan kendi karşıtına dönüşme eğilimindedir.
• Her şey birbiriyle ilişkili olduğundan ”gerçeklik bütündür” ve insanlar ancak diğer insanlar tarafından tanınarak tamamen öz bilinçli hâle gelir.
Soru: Evrende her şeyin bir çatışma ve değişim hâlinde olduğu düşüncesine katılıyor musunuz? Görüşlerinizi gerekçelendirerek açıklayınız.
- Cevap: Evet, evrende her şeyin çatışma ve değişim halinde olduğu düşüncesine katılıyorum çünkü doğada, toplumlarda ve bireysel yaşamda sürekli bir dönüşüm gözlemliyoruz. Örneğin, mevsimlerin değişimi, organizmaların evrimi veya toplumlarda yaşanan sosyal ve politik değişimler, bu çatışma ve dönüşüm sürecinin birer örneğidir. Bu çatışmalar, yeni sentezler ve dengeler oluşturmak için gereklidir, böylece evren ve hayat sürekli olarak kendini yeniler ve ilerler.
11. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 136 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.