Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları

11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 141

“11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 141 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 141

Bunların birçok tipi, bileşimi ve bağıntısıyla birlikte tam bir incelemesini yaptığımız zaman bizim ideler birikimimizin tümünü içerdiğini ve zihinlerimizde iki yoldan biriyle gelmemiş olan hiçbir şeyin bulunmadığını görürüz. (…)

Bir çocuğu doğuşundan başlayarak izleyip zamanın getirdiği değişmeleri gözlemleyin; zihnin duyular yoluyla idelerle donandıkça çocuğun gittikçe daha çok uyanık kaldığını, üzerinde düşüneceği gereçler arttıkça daha çok düşündüğünü göreceksiniz. Bir süre sonra, en alışkın olduğu, dolayısıyla en kalıcı izlenimler bırakan nesneleri tanımaya başlar. Böylece aşama aşama, günlük ilişki kurduğu insanları tanımaya ve onları yabancılardan ayırt etmeye başlar; bunlar onun, duyuların ona ilettiği ideleri saklamaya ve birbirinden ayırt etmeye başlamasının örnekleri ve sonuçlarıdır. Böylece zihnin bu konularda nasıl derece derece geliştiğini ve (…) idelerini genişletme, birleştirme ve soyutlama, onlar üzerinde uslamlamalar yapma ve bütün bunlar üzerinde düşünme gibi öteki yetilerini uygulamada nasıl ilerlediğini gözlemleyebiliriz.

Öyleyse bir insanın ne zaman ideler edinmeye başladığı sorulduğunda, doğru yanıtın, “ilk duyumu edindiğinde” olması gerektiğini sanıyorum. Zihinde, duyular bir şey iletmeden önce hiçbir ide görünmediğinden, anlıktaki idelerin duyumla eş zamanlı olduğunu anlıyorum; çünkü duyum, bedenin herhangi bir bölümünde üretilen bir izlenim ya da devimdir ve kendisi de anlıkta bir algı doğurur. Zihnin algılama, anımsama, inceleme, uslamlama vb. adını verdiğimiz işlemlerdeki ilk etkinliğini, dış nesnelerin duyularımız üzerinde yaptığı bu izlenimleri üzerinde başlattığı anlaşılıyor.

Bütün Bilgimizin Kaynağı. Zamanla, zihin, duyum yoluyla edinilen ideler üzerindeki kendi işlemleri üzerinde düşünmeye başlar ve böylece benim düşünüm ideleri adını vereceğim, yeni bir ideler takımı biriktirir. Bunlar zihin dışında bulunan dışsal nesnelerin duyularımız üzerinde yaptığı izlenimlerdir ve zihnin üzerinde düşündüğü zaman kendi içgözleminin de nesnesi olacak olan içsel ve kendine özgü güçlerden doğan kendi işlemleri, daha önce de söylediğim gibi, bütün bilginin kaynağıdır. Böylece insan düşüncesinin ilk yeteneği, zihnin, ya duyular yoluyla dış nesnelerin ya da onlar üzerinde düşündüğü zaman kendi işlemlerinin kendisine yaptıkları izlenimleri almaya yatkın oluşundan gelir. Bu, bir insanın bir şey bulmaya doğru ilk adımıdır ve bu dünyadan doğal olarak edineceği kavramların üzerine oturacağı temeldir. Bulutların üstüne çıkıp göklere yükselen bütün o yüce düşünceler de kaynağını buradan alır; zihin, büyük kurgular aracılığıyla dolaştığı o geniş alanlarda, duyu ve düşünümün kendi içgözlemine sundukları bu idelerin bir adım ötesine geçemez.

Soru: Metinde hangi konular ve problemler ele alınmaktadır?

  • Cevap: Metin, idelerin kaynağı ve bilgi edinme süreci üzerine odaklanmaktadır. J. Locke, insanların zihinlerinde bulunan düşüncelerin (idelerin) nasıl oluştuğu ve bilginin temel kaynağının ne olduğu gibi konuları ele alır. Özellikle duyum ve düşünüm yoluyla edinilen idelerin bilgiyi nasıl oluşturduğu üzerinde durulmaktadır.

Soru: Metinde öne sürülen temel görüşü ve bu görüşün dayandığı argümanları yazınız.

  • Cevap: Metnin temel görüşü, bilginin kaynağının deneyim olduğudur. Locke’a göre zihnimizdeki bütün ideler ya duyumlar (dış dünyadaki nesnelerden gelen izlenimler) ya da düşünüm (zihnin kendi iç işlemlerini gözlemlemesi) yoluyla oluşur. Locke, insan zihnini başlangıçta “boş bir levha” olarak kabul eder ve bilginin yalnızca deneyimle şekillendiğini savunur.

Soru: J. Locke’a göre bir çocuk herhangi bir konudaki bilgiye hangi süreçler sonucunda ulaşır?

  • Cevap: Locke’a göre çocuk, ilk duyumlarını edindikçe zihni idelerle dolmaya başlar. Çocuk, duyuları aracılığıyla dış dünyayı gözlemleyerek ideler edinir ve daha sonra bu ideler üzerinde düşünmeye başlar. Bu aşamalar sonucunda zihin, ideleri birleştirme, saklama ve soyutlama yeteneği kazanarak bilgiye ulaşır.

11. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 141 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!