Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları

11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 143

“11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 143 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 143

Etkilerin ona göre çıktığı yasanın genelliği, en genel anlamda (biçim bakımından) asıl doğa denen şeyi, yani genel yasalarca belirlenen şeylerin varoluşunu meydana getirdiğinden, genel ödev buyruğu şu şekilde dile getirilebilir: Eylemin maksimi sanki senin istemenle genel bir doğa yasası olacakmış gibi eylemde bulun.
(…) İnsan ve genel olarak her akıl sahibi varlık, şu veya bu isteme için rastgele kullanılacak sırf bir araç olarak değil, kendisi amaç olarak vardır ve gerek kendine gerekse başka akıl sahibi varlıklara yönelen bütün eylemlerinde hep aynı zamanda amaç olarak görülmelidir. (…)
İşte eğer en yüksek bir pratik ilkenin ve insanın istemesi bakımından bir kesin buyruğun olması gerekiyorsa, bu, kendisi amaç olduğundan, zorunlu olarak herkes için amaç olanın tasarımından istemenin nesnel bir ilkesini oluşturan, dolayısıyla genel pratik yasa işini görebilen bir buyruk olmalı: Akıl sahibi doğa, kendisi amaç olarak vardır. İnsan kendi öz varoluşunu zorunlu olarak böyle tasarımlar; dolayısıyla o aynı zamanda nesnel bir ilkedir ki bundan en yüksek pratik temel olarak, istemenin bütün yasaları çıkarılabilmelidir: Her defasında insanlığa, kendi kişinde olduğu kadar başka herkesin kişisinde de sırf araç olarak değil, aynı zamanda amaç olarak davranacak biçimde eylemde bulun. (…)
İstemenin [iradenin] maksimleri aracılığıyla kendisini aynı zamanda genel yasa koyucu olarak görebilecek şekilde eylemde bulun.

Soru: Metinde geçen felsefi kavramları belirleyiniz. Bu kavramların metinde hangi anlamda kullanıldıklarını açıklayınız.

  • Cevap:

Kavramların anlamları:

  • Ödev: Ahlaki eylemin zorunluluğu, kişinin eylemini yasaya saygıdan dolayı yapması gerektiği anlamında kullanılmıştır.
  • Buyruk: Aklın eyleme geçmesi için bir emir olup, zorunluluğu ifade eder; özellikle ahlak yasasının emredici bir niteliği vardır.
  • Kesin Buyruk: Eylemin yalnızca kendisi için yapılmasını buyuran ahlak yasasıdır; koşulsuz bir zorunluluğu ifade eder.
  • Maksim: Bireyin kendine koyduğu ilke; bu ilkenin genel yasa haline gelme zorunluluğu vurgulanmıştır.
  • Amaç: İnsan, kendi başına bir amaç olarak görülmeli ve asla yalnızca bir araç olarak kullanılmamalıdır.

Soru: Metinde öne sürülen temel görüşü ve bu görüşün dayandığı argümanları yazınız.

  • Cevap: Metnin temel görüşü, ahlaki eylemlerin ödev bilinciyle, yani yasaya saygı temelinde yapılması gerektiğidir. Kant, bir eylemin ahlaki olarak değerlendirilebilmesi için yalnızca ödevden dolayı yapılması gerektiğini savunur. Ahlak yasasının nesnel zorunluluk taşıdığı, yani kişinin eylemini faydacı bir amaç değil, ahlak yasasına uygunluk doğrultusunda yapması gerektiği argümanını öne sürer.

Soru: “Ödeve uygun olan”la I. Kant neyi kastetmektedir?

  • Cevap: Kant, “ödeve uygun olan” ile kişinin bir eylemi, yasaya saygıdan ötürü yapmasını kastetmektedir. Bu, bireyin eylemini içsel bir ahlaki zorunlulukla yapması ve kişisel çıkarlarından bağımsız olarak ahlak yasasına uygun hareket etmesi anlamına gelir.

Soru: I. Kant’ın ödev ahlakında amacın mı yoksa sonucun mu önemli olduğunu nedenleriyle yazınız.

  • Cevap: Kant’a göre ödev ahlakında önemli olan eylemin amacı, yani eylemin yasaya saygıdan dolayı yapılmasıdır. Sonuç, ahlaki eylemde belirleyici değildir; esas olan, kişinin eylemini yasaya saygıdan dolayı gerçekleştirmesidir. Kant, ahlak yasasının koşulsuz bir zorunluluk taşıdığını ve amacın, eylemi ahlaki kıldığını vurgular.

11. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 143 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!