Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları

11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 151

“11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 151 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 151

Soru: Okuyucunun romandan çıkardığı ahlaki sonuç romancının hedefi değildir. Romanın kendi güzelliğinden ve biçim mükemmelliğinden başka endişesi yoktur. Bir fizikçinin tabiat olaylarını izlediği gibi romancı da insanları ve onların hayatlarından bazı kesitleri izler ve anlatır. Romancının yorum yapmaya veya kendi fikirleri doğrultusunda kahramanlarına yol göstermeye hakkı yoktur. Bu parçada sözü edilen anlayışın felsefi temeli aşağıdakilerden hangisidir?

A) İdealizm
B) Materyalizm
C) Rasyonalizm
D) Septisizm
E) Sezgicilik

  • Cevap: B

SoruR. Descartes’tan itibaren Aydınlanmacılar, her türlü mistik anlayışı reddediyor ve doğa olaylarını akılla açıklıyorlardı. 1820’den itibaren ortaya çıkan romantikler “Düşünüyorum öyleyse varım.” yerine “Düşünüyor ve hissediyorum öyleyse varım.” demeyi daha doğru buldular. Böylece zıtlar arasında bir denge kurmak istiyorlardı. Bu parçaya göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Romantizmin temeli rasyonalizmdir.
B) Sanat sadece duygusal coşkuları ele alır.
C) Akıl, eserlerin temel kurgusunu oluşturur.
D) R. Descartes, romantizmi temellendirmiştir.
E) Sanatta aklın yanında duygular da önemlidir.

  • Cevap: E

SoruBütün ideler duyumdan ya da düşünümden gelir. Öyleyse zihnin bütün öz niteliklerden yoksun, hiçbir idesi olmayan, beyaz bir kâğıt olduğunu düşünelim. Bu zihin nasıl donatılacaktır? Zihin, bilginin bütün gereçlerini nereden edinmiştir? Bunu tek sözcükle “Deneyden.” diye cevaplayacağım. Bilgimizin tümünün temelinde deney vardır. Bilginin bütün gereçleri oradan türetilmiştir. Zihnimizi düşüncenin bütün gereçleriyle donatan şey, içsel işlemlere yönelik gözlemlerdir. Bu gözlemler, duyularla elde ettiğimiz ya da zihinde algıladığımız şeylerle ilgilidir. Bunlar bütün idelerin iki bilgi kaynağıdır. Bu parçadan aşağıdaki yargıların hangisine ulaşılamaz?

A) Bilgiler, duyular yoluyla elde edilir.
B) Tüm bilgilerimizin kaynağı deneyimlerdir.
C) Zihin, içsel işlemler için akla ihtiyaç duyar.
D) İdelerin kaynağı duyum veya düşünümdür.
E) İnsanın bilgileri doğuştan değil sonradandır.

  • Cevap: C

SoruI. Kant’a göre bazı yeti ve yeteneklerle donatılmış olan, onlardan başkasına sahip olmayan insan ancak duyularla algılayabileceği şeylerin bilgisini elde edebilir. O ne kendisine duyularla verilmiş olan malzemeyi yaratabilir ne de kendi gücünü aşabilir. Bu nedenle o, gerçeğin ne olduğunu bilemez. Sadece zihninde doğuştan var olan kategorilerle işlenmiş hâlini bilir. Tanrı, ruh, ölümsüzlük gibi deneyi aşan konularda bilgi sahibi olunamaz. Parçaya göre filozof bilgi konusunda aşağıdakilerden hangisini savunmaktadır?

A) Doğru bilgiye ulaşmak mümkün değildir.
B) Bilgiye ulaşmada kategorilerin rolü yoktur.
C) Metafizik konularla ilgili bilgiye ulaşılamaz.
D) İnsanın düşünme yetisi algılarıyla sınırlıdır.
E) Bilgi, nesnesi ile uyuşursa doğrulanmış olur.

  • Cevap: C

Soru: Aşağıdakilerden hangisi F. Hegel’in diyalektik anlayışı için doğrudur?

A) Duyular dünyasından idealar dünyasına yükselmek için gerekli bir düşünme biçimidir.
B) Çelişkili bir görüşün mantık bakımından düşünülemeyeceğini ortaya koyan öğretidir.
C) Bilimsel düşünüşe karşıt kanıları savunan bir akıl yürütme ve açıklama yöntemidir.
D) Sağlam bir akıl yürütme olmadığı hâlde öyleymiş gibi görünen düşünme biçimidir.
E) Doğada ve tarihte kendini gösteren “Tin”in gelişmesini ifade eden temel yasadır.

  • Cevap: E

Soru: I. Kant’a göre bir bakkalın müşterilerini aldatmaması ve insanlara dürüstçe hizmet etmesi ödeve uygundur. Bu bakkal, herkes için değişmez bir fiyat koymalıdır. Bir çocuk dahi aldanmadan oradan alışveriş yapabilmelidir ancak bu, bakkalın ödev ve dürüstlük ilkesinden dolayı böyle yaptığına inanmamız için yeterli değildir çünkü çıkarı böyle davranmasını gerektiriyor da olabilir. Buna göre bir davranışın ödeve uygun olmasının ölçütü aşağıdakilerden hangisidir?

A) İradeye dayanması
B) Çıkardan uzak olması
C) Bireysel amaçlar içermesi
D) Toplumsal amaçlar taşıması
E) Hukuka uygun gerçekleşmesi

  • Cevap: B

11. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 151 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
1
clap
1
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!