Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Felsefe Kavram Öğretimi Kitabı

11. Sınıf Felsefe Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 36

“11. Sınıf Felsefe Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 36” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Felsefe Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 36

HRİSTİYAN FELSEFESİNİN TEMEL PROBLEMLERİ

1. Yönerge: Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

Augustinus (Agistinus) (MS 354-430), çocukken armut çalmış olduğu için hem özür dilediği hem de kendisini suçladığı binlerce dokunaklı sayfa kaleme almıştır. Üstelik bunun kötü olduğunu biliyordu ve hepsinden kötüsü, armut çalmaktan zevk aldığını yemin ederek hatırlıyordu. Size Augustinus’un öyküsünden bir bölümü aktarmak istiyorum.

“Şimdi eski kötülüğümü ve ruhumun yozlaşmasını değerlendirmek istiyorum. O kötülükleri hâlâ sevdiğimden değil ama seni sevebileyim diye, Yüce Tanrım. Senin sevgine olan sevgimden yapıyorum bunu, kötü hareketlerimle acıyla yüzleşiyorum.

Bağımızın yakınında meyveleri dallarından sarkan bir armut ağacı vardı ama bizi çeken tarafı rengi veya kokusu değildi. Gece geç saate kadar sokakta oynadığımız bir gün -böyle kötü alışkanlıklarımız vardı- benim de aralarında olduğum bir grup kötü çocuk ağacı sallamaya, meyvelerini çalmaya gittik. Çok armut topladık ama kendimiz için değil, birkaç tanesinin tadına baktıktan sonra armutları hayvanlara verdik. Bunu yapmak hepimizin daha da hoşuna gitmişti çünkü yasaktı. Çaldığımız armutlar senin eserin oldukları için o kadar güzel görünüyordu. O armutlar gerçekten de çok tatlı görünüyordu. Benim sefil ruhumun arzu duyduğu onlar değildi çünkü çok daha güzel armutlarım vardı. Onları sadece çalmış olmak için çaldım, sonra da bir kenara attım.”

1. Augustinus neden kendisini suçlamaktadır?

  • Cevap: Kötü olduğunu bilerek armut çaldığı için kendini suçlamaktadır.

2. Sizce kötülüğü bilerek seçtiğini söyleyen Augustinus haklı mıdır? Nedenleriyle açıklayınız.

  • Cevap: 

Bu sorunun cevabı öğrencinin yorumuna bırakılmıştır. Muhtemel cevaplardan biri şöyle olabilir:

Evet, haklıdır çünkü kötü olduğunu bildiği halde çalmıştır.
Hayır, haklı değildir çünkü çocuk olması nedeniyle özgür iradesini tam olarak kullanamamaktadır.

3. a) Siz kötülüğü nasıl tanımlarsınız? Yazınız.

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrencinin yorumuna bırakılmıştır. Muhtemel cevaplardan biri şöyle olabilir: Kötülük, kişinin bilerek ve isteyerek seçtiği zarar verecek davranış veya söz olarak tanımlanabilir.

b) Tanrı’nın iyiliği ya da kötülüğü seçmeyi insanın özgür iradesine bırakıyor olmasının Hristiyan felsefesi açısından sonuçları ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Augustinus, kötülüğü düzensizlik ve adaletsizlik olarak tanımlar. Kötülük şeylerin doğal düzenlerinden uzaklaşmaları, var olması gereken düzenin tersine çevrilmesidir. İnsan ruhu bedeni yönlendirmelidir. Kötülüğün ortaya çıkışı doğal düzenin bozulması, ruhun akıllı parçası tarafından yönetilmesi ve sınırlandırılması gereken tutku ve duyusal isteklerin ruha hükmetmesidir. Kötülük, yaratılmış iradenin (insanın), Tan- rı’ya yüz çevirmesinin, sonsuz Tanrı’dan uzaklaşmasının sonucudur. Tanrı insana iyiyi ya da kötüyü seçebilmesi için özgür irade vermiştir. Dünyada kötülükler vardır ancak bu Tanrı’nın değil insanın sorumluluğundadır.

11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 36 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!