Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Felsefe Kavram Öğretimi Kitabı

11. Sınıf Felsefe Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 86

“11. Sınıf Felsefe Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 86” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Felsefe Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 86

VAROLUŞÇU FELSEFEDE BİREY

1. Yönerge: Aşağıdaki filozofların görüşlerini inceleyerek soruları cevaplayınız.

Hegel’e (Hegel) göre birey kendini aştığı ve kendini kendi üstündeki objektif bir düzene bağladığı ölçüde ahlaklı olur. Ahlaklılığın ölçüsü de ereği de budur. Bireyin hayatı ancak objektif, bireyüstü düzenler içine yerleştirilir ve bunlara bağlanırsa bir anlam kazanır. Böyle bir tutuma da tek istencin genel istenç ile uzlaşıp kaynaşması olan objektif ahlakta varılır.

Comte’a (Kont) göre insan, tarihi birey olarak yapmaz. Tersine insanın kendisi, kendi iç yasalılığına göre yürüyüp giden tarihî gelişmenin bir ürünüdür. Tarihte olup bitenlerin taşıyıcısı insanlıktır. İnsanlıkla birey arasındaki ilgi, dalga ile ırmak arasındaki ilgi gibidir. Yalnız ve tek başına olan insan, Auguste Comte’a göre bir soyutlamadır. Toplumsal birim ailedir. Ailede, sosyal organizmanın özelliğini gösteren ilk davranışlar belirir. Aile en içten bir topluluktur, bir birleşmedir ama bir ortaklık değildir. Birey burada kendini aşmayı öğrenir.

Kierkegaard’a (Kirkekard) göre insan, Aristoteles’in (Aristoteles) sandığı gibi doğal bir itki ile topluluğa yönelmemiştir. Tam tersine yalnızca iç sorumluluktan kaçma onu topluluğa götürmüştür. Bundan dolayı toplulukta hep şeytanca bir şey, günahla ilgili bir yan vardır. Toplumun doğasındaki kötülük, onun bireysel varoluşu yok etmesinden dolayıdır. Kierkegaard, bireyin kişiliğini kitle içinde ortadan kaldırmak isteyen demokrasiden de sosyalizmden de nefret eder. Kitle bireylerden kuruludur ama o kitleyi kuran bireyler o anda hiçbir şey değildirler. Bu bireyler soyut boşluklardır.

1. 19. yüzyıl filozoflarının birey kavramını ele alışları hangi açılardan benzerlik gösteriyor? Yazınız.

  • Cevap: Her iki filozof da bireyi toplumsal yaşamın içinde ele alır. Bireyin kendini aşması, toplumsal düzenle bütünleşmesi gerektiğini ifade ederler.

2. Kierkegaard’ın birey konusundaki görüşleri 19. yüzyıl filozoflarının görüşlerinden hangi bakımdan farklılaşmaktadır? Yazınız.

  • Cevap: Kierkegaard, 19. yüzyıl filozoflarının aksine toplumun, bireyin kişiliğini ortadan kaldırdığı için kötü olduğunu düşünür. Toplumun bireylerden kurulu olmasına karşın bireylerin toplum içinde eridiğini söyler. Toplum karşısında bireyi öncele- yen bir tutum takınır.

11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 86 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!