Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Felsefe Kazanım Kavrama Etkinlikleri

11. Sınıf Felsefe Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 26

“11. Sınıf Felsefe Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 26” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Felsefe Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 26

b)……………………………………: 20. yüzyıldaki çoğu felsefi gelişme üzerinde etkili olan bu akımın temel konusu öz, yöntemi de özü ortaya çıkarmak için kullanılan paranteze almadır. Gerçeklik, her zaman kendisine yönelen bilinç tarafından görülen, algılanan ve bilincine varılan bir şeydir. Öyleyse en somut algılardan en soyut matematik formüllerine kadar her şey bilinç tarafından kurulmuştur. Bu nedenle bilinç sistematik olarak incelenmelidir. Hem bildiklerimiz hem de gerçeklik paranteze alınarak dışta bırakılmalı, bilginin nasıl ve hangi süreçlerde oluşturulduğu anlaşılmaya çalışılarak salt öze ulaşılmalıdır (Alkayış, 2020).
Ele Aldığı Problem:

c)………………………………………: Felsefedeki açık ve seçik olmayan çıkarımlar önemli bir sorun teşkil etmekte olup bunun çözümü için bulanık mantıksal çıkarımların yerine açık seçik mantıksal çıkarımlar oluşturulmalı, dildeki anlam sorunu ortadan kaldırılmalıdır. Bir önermenin anlamı onun doğrulama yönteminde bulunur. Doğrulanma olanağı bulunan önermeler anlamlı olarak kabul edilebilir. Metafizik anlatımlar doğrulanabilme ihtimaline sahip olmadığı için anlamsız olarak kabul edilir (Alkayış, 2020).
Ele Aldığı Problem:

d)………………………………………: Doğa, toplum ve bilinç konularını evrensel bir varlık anlayışı içinde bütünler ve bütünlüğün aynı çelişme yasalarıyla geliştiğini ortaya koyar. Gelişme olgusunu genel yasalara bağlar. Bu yasalar karşıtların birliği ve savaş yasası, nicelikten niteliğe ve nitelikten niceliğe geçiş yasası olarak adlandırılır. Bu yasalar evrende var olan her şeyin bizzat nasıl değişip geliştiğinin, karşıtlıkların birdenbire dönüşümlerle nasıl aşıldığının, eskinin yıkılıp yeninin nasıl oluştuğunun anahtarını verir (Hançerlioğlu, 1985).
Ele Aldığı Problem:

e)………………………………………: Belirli anlam ve bütünlükleri yorumlama ve anlama sanatıdır. Temsilcilerinden Dilthey’in temel amacı, tinsel bilimlerle doğa bilimlerinin sınırlarını belirlemek ve tinsel bilimlerin felsefi temellerini betimlemeye çalışmaktır. Bu akımın diğer temsilcisi Gadamer ise anlamanın şartlarını sorgular. Ona göre anlama, insanın var olma şeklidir. Anlama, verilmiş herhangi bir şeyin karşısında gösterilen öznel bir davranış değil anlaşılan şeyin varlığına ait olmak demektir (Topakkaya, 2007).
Ele Aldığı Problem:

f)………………………………………: Bütün felsefi sorunların temelinde “ontolojik yapı”nın olduğunu kabul eder. Önümüzde sayısız duran ve çokluk teşkil eden varlığın, aynı zamanda bu çokluğu ve çeşitliliği içinde taşıyan bir birliğinin ve bütünlüğünün olduğunu savunur. Bu bütünlüğü ya da birliği sağlayan şeyse var olanın tabakalı bir yapıya sahip olmasıdır. Çünkü varlık, birbiri üstüne yükselen tabakalara ve bu tabakaların kategorilerine sahiptir. Bu tabakalar; cansız, canlı, ruhsal ve tinsel olmak üzere dört katmanlı bir yapı ortaya koyar (Çelebi, 2014).
Ele Aldığı Problem:

  • Cevap: Bu etkinliği yapmamızı istiyorsanız yorum bölümüne yazınız. 

11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 26 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!