Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 232

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 232 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 232

Yetersiz beslenme, alkol ve sigara kullanımı, sindirim bozuklukları folik asit eksikliğine neden olabilir. Folik asit, suda çözünebilen B9 vitaminidir. Hamilelikte annenin folik asit ihtiyacı artar. Gebelik döneminde alınan folik asit özellikle bebeğin erken gelişim dönemlerinde sinir tüpü (nöral tüp) bozukluklarını engelleyerek sinir sisteminin sağlıklı gelişimini sağlar. Folik asit kullanımına gebelikten bir süre sonra da devam edilmesi, anne ve yenidoğanda anemiyi engeller. Folik asit, bebekte DNA ve protein sentezinin sağlıklı yürütülmesini sağlar. Folik asit; ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, et, yumurta, karaciğer ve baklagillerde bol miktarda bulunur.

Gebelikte düzenli ve yeterli beslenme; annenin sağlığının korunması, bebeğin normal büyüme ve gelişimi için önemlidir. Sağlıklı bir gebelik dönemi için tüm besin maddelerinden yeterli ve dengeli şekilde alınması anneyi ve bebeği anemiden koruduğu gibi hücre bölünmelerinin sağlıklı gerçekleşmesini sağlar.

Hamilelikte vitamin ihtiyacı artar. Bebekte; B12 vitamini ve folik asit, bebeğin alyuvar yapımı ve sinir sisteminin gelişimi; D vitamini kemik gelişimi; C vitamini bağ doku ve bağışıklık sistemi için gereklidir. Bebeğin ihtiyacı olan kalsiyum, demir gibi mineraller, enerji ham maddesi olan organik bileşikler anneden plasenta yoluyla bebeğe aktarıldığı için annenin sağlıklı beslenmesi bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi anlamına gelir.

Radyasyon, X ışını, çeşitli kimyasallar (ağır metaller, çeşitli ilaç grupları, pestisitler), bulaşıcı hastalık etkenleri içeren ortamlar, çalışma şartları ağır ve yoğun olan bazı meslek grupları; sigara, alkol, madde bağımlılığı gibi zararlı alışkanlıklar; yetersiz ve dengesiz beslenme hamileliği olumsuz etkiler. Bu durum ölü doğum, düşük, gebelik zehirlenmesi, kansızlık gibi sonuçlara neden olabilir.

Bu tür olumsuzlukların önlenmesi ve erken tespiti için gebelik dönemi düzenli aralıklarla takip edilmelidir. Takiplerde gebenin; boyu, kilosu, kan basıncı, kan şekeri, kan uyuşmazlığı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, antijen- antikor taramaları gibi tetkiklerin yanında ultrasonografik takip de yapılmalıdır. Takipler sırasında bebeğin; boyu, kilosu, vücut ve organlarının gelişimi izlenir. Anneye tetanos aşısı yapılması, anne ve bebeği doğum anında bulaşabilecek tetanos bakterisine karşı korur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 232 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!