Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 95

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 95 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 95

■ Bütün gazlar birbiriyle her oranda homojen olarak karışır.
■ Bir maddenin gaz hâlinin özkütlesi o maddenin katı ve sıvı hâline göre çok küçüktür.
■ Gaz taneciklerinin enerjisi katı ve sıvı hâldeki taneciklerin enerjisine göre daha fazladır.

Günlük hayatta gazların birçok özelliğinden yararlanılır. Araç lastiklerinde, çelik tüplerde, oyun topları gibi birçok nesnede gazların sı- kıştırılabilme özelliği kullanılır. Özkütlesi havadan küçük olan helyum ve hidrojen gazları zeplin, uçan balon ve seyahat balonlarında kullanılabilir. Hidrojen, bu araçlarda yanıcı olması nedeniyle tercih edilmez. Hidrojen gazı yerine helyum gazı veya ısıtılmış hava kullanılır. Zeplinlerde ilk olarak hidrojen gazı kullanılmış ancak 1937 yılında Hindenburg (Hindenburg) zeplininde yaşanan felaket sonrasında hidrojen gazı kullanımından vazgeçilmiştir (Görsel 2.4). Seyahat balonlarında gazların genleşme özelliğinden yararlanılır (Görsel 2.5).

2.1.1. Gazların Betimlenmesinde Kullanılan Özellikler

Gaz taneciklerinin davranışları; sıcaklıklığa, mol sayısına (miktarına), hacmine ve basıncına bağlı olarak değişir.

Sıcaklık (T)

Sıcaklık, taneciklerin ortalama kinetik enerjilerinin bir ölçüsüdür. Genellikle Celsius ölçeğine göre hazırlanmış termometrelerle ölçülür (Görsel 2.6). Celsius ölçeğine göre 1 atm basınçta suyun donma noktası 0 oC, kaynama noktası 100 oC kabul edilir. Bu aralığı 100 eşit parçaya bölen sıcaklık birimine santigrat (oC) denir. Gaz taneciklerinin ortalama kinetik enerjisi mutlak sıcaklıkla doğru orantılıdır. Mutlak sıcaklığın birimi Kelvin’dir (K). Santigrat (t), Kelvin (T) ile sembolize edilir. Santigrat birimi (oC)

Bilgi Kutusu

Bütün gazlar aynı sıcaklık artışı ile eşit oranda genleşir. Bu nedenle “genleşme” gazlar için ayırt edici özellik değildir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 95 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!