Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 38

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 38 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 38

2. Seçmiş olduğunuz sıcaklık odasına girdiğinizde sıcaklık ile hacim arasında nasıl bir ilişki gözlemlediniz? Sıcaklık-hacim grafiğini çizerek yorumlayınız.

  • Cevap: Charles (Çarls) Yasasına göre, sabit basınçta bir miktar gazın hacmi ile sıcaklığı doğru orantılıdır. (Hesaplamalarda kullanılan sıcaklık, mutlak sıcaklık olmalıdır. Mutlak sıcaklık Kelvin sıcaklığıdır, T ile gösterilir. T=273+ t(°C) şeklinde hesaplanır). Mutlak sıcaklık iki katına çıktığı için hacim de iki katına çıkmıştır.

3. Seçmiş olduğunuz gaz ekleme odasına girdiğinizde mol sayısı ile hacim arasında nasıl bir ilişki gözlemlediniz? Mol-hacim grafiğini çizerek yorumlayınız.

  • Cevap: Avogadro (Avogadro) Yasasına göre, sabit sıcaklık ve basınçta bir gazın mol sayısı ile hacmi doğru orantılıdır. Mol sayısı 4 katına çıktığı için hacim de 4 katına çıkmıştır.

Günlük hayatta karşılaştığımız aşağıdaki durumları hangi gaz kanunu ile açıklardınız? Tartışınız.

• Marketlerde ve spor mağazalarında bulunan topların beton zemine temas etmemesine özen gösterilir.
• Bir dalgıcın çıkardığı su kabarcığı su yüzeyine yaklaştıkça giderek büyür.
• Deodorant şişelerinin üzerine “Ateşten uzak tutunuz.” yazılır.
• Patlayan şişme bot veya araba tekeri küçülmeye başlar.

  • Cevap:

• Marketlerde ve spor mağazalarında bulunan topların beton zemine temas etmemesi, Charles Yasası ile ilgilidir. Beton zemin soğuk olduğu için topun içindeki gazın da soğumasına neden olur ve sıcaklığı azalan gazın hacmi küçüleceği için top iner.
• Bir dalgıcın çıkardığı su kabarcığının su yüzeyine çıkarken giderek büyümesi, Boyle Yasası ile ilgilidir. Deniz dibinden yüzeye doğru çıkıldıkça basınç azalacağı için balon kabarcığının hacmi artacaktır.
• Deodorant şişelerinin üzerine “Ateşten uzak tutunuz.” yazılması, Gay-Lussac (Gay-Lusak) Yasası ile ilgilidir. Sabit hacimli olan deodorant şişesi ısıtılırsa içerisindeki gazın sıcaklığı artacak ve bu da basıncının artmasını sağlayacaktır. Basınç çok fazla artarsa şişe patlar.
• Patlayan şişme bot veya araba lastiğinin küçülmeye başlaması, Avogadro Yasası ile ilgilidir. Şişme botun ve araba lastiğinin içindeki hava boşaldıkça miktarı azalacağı için hacmi de küçülecektir.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 38 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!