Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 195

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 195 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 195

Etkin çarpışma sayısı tepkime hızı ile doğru orantılıdır. Ürün oluşturmak için kimyasal türlerin sahip olması gereken minimum enerjiye aktivasyon enerjisi (eşik enerjisi) denir. Aktivasyon enerjisi, “Ea” ile gösterilir. Tepkimenin aktivasyon enerjisi, sıfırdan büyüktür ve tepkimeye giren maddelerin türüne bağlıdır.

Tepkimelerde uygun geometri ve yeterli enerjideki kimyasal türler çarpıştığında atomlar arası bağlar zayıflar ve yüksek enerjili kararsız ara ürünler oluşur. Kararsız ara ürünlere aktifleşmiş kompleks denir.

Tepkimeye giren kimyasal türlerin ürünlere dönüşmesine ileri tepkime, ürünlerin tepkimeye giren kimyasal türlere dönüşmesine geri tepkime denir. Örneğin diazot pentaoksidin parçalanma tepkimesinden oluşan azot dioksit ve oksijen molekülü ileri tepkimeyi, azot dioksit ve oksijenin tepkimeye girmesiyle diazot pentaoksit oluşturması da geri tepkimeyi göstermektedir.

Tepkimeye giren kimyasal türlerin ürünlere dönüşmeden önce aktifleşmiş komplekse kadar sahip olmaları gereken en düşük enerjiye ileri tepkimenin aktifleşme enerjisi (Eai) denir. Ürünlerin girenlere dönüşmeden önce aktifleşmiş komplekse kadar sahip olmaları gereken en düşük enerjiye ise geri tepkimenin aktifleşme enerjisi (Eag) adı verilir. Tepkimedeki enerji değişimi Eai ile Eag arasındaki farka eşittir.

Ekzotermik tepkimelerde geri tepkimenin aktifleşme enerjisi (Eag) ileri tepkimenin aktifleşme enerjisinden (Eai) büyüktür (Grafik 5.1). Geri tepkimenin aktifleşme enerjisinin ileri tepkimenin aktifleşme enerjisinden büyük olması tepkimeye girenlerin potansiyel enerjisinin ürünlerin potansiyel enerjisinden büyük olduğunu gösterir.

Endotermik tepkimelerde geri tepkimenin aktifleşme enerjisi ileri tepkimenin aktifleşme enerjisinden küçüktür (Grafik 5.2).

Endotermik tepkimede geri tepkimenin aktifleşme enerjisinin ileri tepkimenin aktifleşme enerjisinden küçük olması, tepkimeye girenlerin potansiyel enerjisinin ürünlerin potansiyel enerjisinden küçük olduğunu gösterir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 195 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!