Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 57

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 57 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 57

İyon Yükü

Geçiş metallerinin genellikle elektron dizilimleri ns2 (n-1) dx ile sonlanır. Geçiş metalleri önce son katmanın ns orbitalindeki elektronlarını, sonra bir alt katmanın (n-1) d orbitalindeki elektronlarını verir.

d blokundaki B grubu elementleri bileşiklerinde birden fazla iyon yükü alabilir (Tablo 1.22).

Aktiflikleri

Au, Pt, Cu, Ag, Hg dışındaki geçiş metalleri aktif metallerdir. Au ve Pt soy metal;

Cu, Ag, Hg ise yarı soy metallerdir. Bu beş elemente pasif metaller denir.

Doğada serbest hâlde bulunan yarı soy metaller (Cu, Ag, Hg ) H2SO4 ve HNO3 gibi kuvvetli ve oksijenli asitler ile tepkime verir. Soy metaller (Au, Pt) asitlerle tepkime vermez, sadece kral suyu adı verilen 3 hacim hidroklorik asit (HCl) ve 1 hacim nitrik asitten (HNO3) oluşan özel bir karışım ile tepkime verir. Aktif metaller asitlerle tepkimeye girer. Aktif metallerin asitlerle tepkimesi sonucu hidrojen gazı açığa çıkar.

Bağ Tipi

Geçiş metallerinin atomları arasında metalik bağlar bulunur. Metalik bağ d bloku metallerini bir arada tutan güçlü etkileşimlerdir.

Geçiş metalleri yarı dolu d orbitalleri kullanarak kovalent karakter gösterebilir.

Kovalent karakter yarı dolu orbital sayısı ile doğru orantılıdır.

f BLOKU ELEMENTLERİNİN ÖZELLİKLERİ

Elektron dizilimi f orbitaliyle sonlanan elementlerden oluşan bloktur. f bloku elementleri; 6 ve 7. periyotta, 2A grubu ile 3B grubu arasında iki sıra hâlinde yer alır. s bloku ile d bloku elementleri arasındadır. Tablo 1.23’te görüldüğü gibi periyodik sistemde f bloku elementlerinin olması gereken yerde gösterilmesi periyodik sistemin geniş çizilmesine neden olur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 57 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!