Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 226 Cevabı

efüzyon: Kapalı bir kapta bulunan gaz moleküllerinin küçük bir delikten boşluğa yayılması. demek olduğunu biliyor muydunuz?

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 226 Cevabı

Maddeler enerji alarak katı hâlden sıvı ve gaz hâle geçerken maksimum düzensizlik eğilimi, gaz hâlden sıvı ve katı hâle geçerken de minimum enerji eğilimi gösterir (Görsel 6.1.2).

Genellikle maksimum düzensizlik ve minimum enerjinin uzlaştığı durumda denge söz konusu olur. Belirli koşullarda maddenin farklı fiziksel hâlleri arasında kurulan dengeye fiziksel denge denir. Su döngüsü fiziksel dengeye örnek verilebilir.
H2O(s) H2O(g)

Bir miktar su ile doldurulan bir kabın ağzı kapatıldığında su seviyesinin bir süre sonra buharlaşmadan dolayı azaldığı daha sonra su seviyesinin aynı kaldığı görülür. Su seviyesinin sabit kalması buharlaşmanın durduğu anlamına gelmez (Görsel 6.1.3).

Denge durumunda gözlenebilen (makroskobik) değişiklikler durmuş gibi görünse de gözlenemeyen (mikroskobik) değişmeler devam eder. Bu nedenle denge dinamiktir. Dengenin dinamik olması girenlerin ürünlere dönüştüğü, aynı hızla ürünlerin tekrar girenleri oluşturduğu, ileri ve geri tepkimenin devam ederek sistemin dengeye geldiğini gösterir. Denge hâlinde tepkimedeki girenlerin ve ürünlerin derişimi sabittir. Girenlerin ve ürünlerin miktarının sabit kalabilmesi için sistem kapalı, sıcaklık sabit ve tepkime tersinir olmalıdır.

Kimyasal olaylarda da denge söz konusudur. Belirli koşullarda kimyasal bir tepkimede tepkimeye girenlerin ve ürünlerin derişimlerinin zamanla net değişim göstermediği duruma kimyasal denge denir. Görsel 6.1.4’teki ozon oluşumu ve bozunumu da kimyasal dengeye örnek verilebilir. Atmosferin strotosfer katmanında yer alan ozon, ultraviyole ışınların etkisiyle bir taraftan oksijen gazına ve radikaline dönüşürken

O3 + hv———► O2 + •O (I. tepkime)
diğer taraftan da oluşan oksijen gazı ve radikali yeniden ozon gazına dönüşür (Görsel 6.1.4).
O3 O2 + •O (II. tepkime)
I. tepkime ileri yönde gerçekleşirken II. tepkime geri yönde gerçekleşmektedir. Eş zamanlı gerçekleşen ileri tepkime hızı ile geri tepkime hızı eşit olduğunda tepkime dengededir.
O3 < * O2 + •O

Ozon gazının oluşumu ve bozunumunda olduğu gibi geri dönüşümlü olan tepkimelere tersinir tepkime denir. Tersinir tepkimeler çift yönlü ok (< *) ile gösterilir. Tepkimelerde gösterilen çift yönlü ok, tepkimenin hem ileri hem de geri yönde gerçekleşebileceği anlamına gelir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 226 Cevapları” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz. 

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!