Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 53 Cevabı

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 53 Cevapları Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 53 Cevabı

Oluşan hidroksit bileşiği suda ne kadar çok iyonlaşıyorsa bileşiğin bazik özelliği o kadar büyük olur. Periyodik tabloda aynı grupta yukarıdan aşağıya doğru inildikçe metal atomunun çapı artar. Metalle OH- iyonunun etkileşiminin şiddeti azalır. Böylece metal hidroksit suda daha çok iyonlaşır. Bu nedenle aynı grupta yukarıdan aşağıya doğru inildikçe hidroksit bileşiklerinin bazlık karakteri artar.

Ametal oksitlerinin genellikle oksijence zengin olanlarına (ametal atomu sayısından daha fazla oksijen atomu içeren CO2, N2O5 vb.) asi- dik oksit denir. Asidik oksitlerin su ile tepkimelerinde H+ iyonu oluştuğu için sulu çözeltileri asidik özellik gösterir. 7A grubu elementlerinin oluşturduğu HF, HCl, HBr, HI bileşikleri de asittir. Grupta aşağıya doğru inildikçe atom yarıçapı arttığından ametalle hidrojen arasındaki kovalent bağın gücü azalır ve HI suda daha çok iyonlaşır. Bu nedenle asitlik kuvvetleri HF < HCl < HBr < HI şeklindedir.

Ametal oksitlerinin genellikle oksijence fakir olanlarına (ametal atomu sayısına eşit veya daha az oksijen atomu içeren CO, NO, N2O vb.) nötr oksit de denir.

Amfoter metallerin (Zn, Pb, Cr, Be, Sn, Al) oksitleri de amfoter özellik gösterir. Asitlere karşı baz, baza karşı asit gibi davranır.

Genellikle periyodik sistemde metallerin oksijenle tepkimelerinden oluşan metal oksitler bazik oksit, ametallerin oksijenle tepkimesinden oluşan ametal oksitler asidik oksittir. Metal oksitlerin sulu çözeltileri bazik, ametal oksitlerin sulu çözeltileri asidik özellik gösterir (Görsel
1.3.9).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 53 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!