Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Sosyoloji Kavram Öğretimi Kitabı

11. Sınıf Sosyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 128

“11. Sınıf Sosyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 128” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Sosyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 128

1. Toplumsal yaşamda karşılaştığınız ya da öğrendiğiniz örf, âdet, gelenek ve göreneklere ait örnekleri aşağıda bulunan kutucuklara yazınız.

  • Cevap: 

Örfler

1. Bayrağa saygı
2. Yalan söylememek
3. Asker ve hacı uğurlamak

Adetler

1. Bayramlaşmak
2. Misafir karşılama ve uğurlama
3. Diş hediği (bulguru) yapmak

Gelenekler

1. Nişan yapmak
2. Aşure dağıtmak
3. Kız isteme merasimi

Görenekler

1. Sokakta selamlaşmak
2. Adak kurbanı kesmek
3. Düğünde keşkek ve pilav ikram etmek

2. Evlenmek isteyen iki gence aile büyükleri “Her şey usulünce olmalı” demektedir. Bu gibi durumların toplumsal yaşamın devamlılığı bağlamındaki işlevleri nelerdir? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: 

Ülkemizde evlenme olayı, örf ve geleneklerle belirli bir statüye kavuşturulmuş, sınırları belirlenmiştir. Bu şekilde toplumun onayı alınmakta ve bu olgu meşrulaştırılmaktadır. Asırlar önce belirlenmiş, toplumun karakteristik çizgilerini yansıtan evlenme ritüellerimiz mevcuttur. Evlenmesi düşünülen kız ve erkeğin aileler tarafından görülüp, beğenilmesi ile başlayan süreç, dünürcü gitmek denilen kız isteme merasimine vesile olur. Ailelerin onayı alındıktan sonra alınacak hediyelerin ve eşyaların konuşulup karar verilmesiyle birlikte nişan tarihi kararlaştırılır. Düğüne giden bu sürecin sonunda vaatler yerine getirilir ve nikâh merasimi ile birlikte toplumun onaylayıp şahitlik ettiği evlilik gerçekleşmiş olur. Düğün yapmak, yemek ikram etmek ve çeşitli eğlenceler tertip etmek geleneklere göre ailelerin bu süreçteki tercihine kalmıştır. Her şey usulünce olsun temennisi toplumun örfüne, geleneğine ve göreneklerine uygun şekilde toplumsal beklentiyi karşılamak, bütünlüğü bozmamak, birlik ve beraberlik bağlarını güçlü kılmak adına önemlidir.

3. J.G. Herder’in “İnsan doğasında iyiye kendiliğinden sahip olmasını sağlayacak hiçbir bağımsız tanrısallık yoktur. İnsan her şeyi yoğunluğu gitgide artan bir çaba içinde kendisi öğrenmek zorundadır” sözünden hareketle insanın; toplumun örf, âdet, gelenek ve göreneklerini tarihsel süreç içerisinde nasıl öğrendiğini düşününüz. Bu düşüncenizi İbni Haldun’un “insan içinde doğduğu, büyüdüğü toplumun çocuğudur.” ifadesini de göz önünde bulundurarak açıklayınız.

  • Cevap: 

İnsan doğuştan iyi ve doğru olanı, kötüden veya yanlıştan ayırma yetisine sahip değildir. İnsanda doğuştan hazır bilgi yoktur, bilgi edinme yeteneği vardır. İnsan yaşantıları doğrultusunda hayatı tecrübe edecek ve iyi ile kötüyü ya da doğru veya yanlışı yaşayarak ayırt edebilecektir. Tüm toplumsal hayatı boyunca insana yol gösteren ve tüm bu ayırımları işaret eden toplumun örfleri ve gelenekleri vardır. Bu kültürel birikim asırlar süren toplumsal yaşamın ortak tarihsel birikimidir. Toplumların devamı, huzuru ve mutluluğu için oluşturulmuş bu ögeler bazı yaptırımlarla da varlığını her daim bireylere hissettirmiştir. Aile çocuğunun yetişme sürecinde verdiği eğitimle toplumsal değerleri ona kazandırır. Bu şekilde çocuk toplum tarafından dışlanmayacak, kabul ve saygı görecektir. Gelenekler ve örfler sayesinde toplum bireyi kendisinin bir parçası haline getirir. Birey yetiştiği toplumun çocuğu olur.

11. Sınıf Sosyoloji Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 128 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!