Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 28

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 28 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 28

Matbaa, padişah vakfına cüz başına bir akçe vergi ödemek zorunda olduğundan mühürsüz, yani vergisi ödenmemiş kitap satamazdı. Başka biri basımevi açarak ona rekabet de edemezdi. Basılacak kitap sayısını ve fiyatını da matbaacı değil, hükümet tayin ederdi. Matbaa açma hakkı beratla, “gedik” olarak verilirdi. Yeni çıkmış bir müessese eski Osmanlı esnaf sisteminin yöntemine bağlandı. Matbaacılık II. Mahmut Dönemi’ne kadar devletçe verilen bir tekel olarak kaldı ve ancak gazeteciliğin başlamasından sonra özel bir girişim işi olabildi.

O yıllarda matbaada az kitap basılmasının nedenlerinden biri de fiyat sorunudur. Vankulu Lugatı’na 35 kuruş fiyat konmuştu. 35 kuruşun o zamanki altın fiyatlarına göre 10 altına karşılık geldiği düşünüldüğünde basılı kitabın ne denli pahalı bir nesne olduğunu görürüz. Fiyatına bakılırsa basılan kitapları öğrenciler değil, devlet büyükleri almış gözüküyor. Böylece matbaa yükseköğretim öğrencilerinin kitap ihtiyacını karşılamaktan uzak kaldı. Bol ve ucuz kitap ihtiyacını dile getiren istek de yoktur. Basımevi açıldıktan ve işe başladıktan sonra da ulema ocağından bir karşı koyma gelmediği gibi, kısa süre sonra çıkan Patrona Ayaklanmasında da kitap basmaya karşı bir istek ileri sürülmemiş, kapatma gibi bir olay da yaşanmamıştır.

Niyazi Berkes, Türkiye’de Çağdaşlaşma, (Düzenlenmiştir.)

1. Osmanlı Devletinde matbaanın gelişmesi ve yaygınlaşmasını engelleyen sebepler nelerdir?

  • Cevap: Osmanlı Devletinde matbaanın gelişememesi; basılı kitaba talebin olmaması, kitapların pahalı olması ve kâğıt kalitesi vb. tekniklerin gelişmemesi gibi sebeplerle açıklanabilir. Ayrıca matbaa kurma hakkının devletin tekelinde olması da sivil bir pazarın gelişimini engellemiştir. Kısacası o dönemde Osmanlı Devletinde matbaanın gelişmesini ve yaygınlaşmasını mümkün kılacak sosyoekonomik şartlar oluşmamıştır.

2. Osmanlı Devletinde matbaanın geç gelmesinde ve gelişiminde dinî düşüncenin olumsuz bir etkisinden söz edilebilir mi? Düşüncelerinizi gerekçelendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Dinî düşüncenin matbaanın kurulması ve gelişimine karşı olumsuz bir etkisinden bahsedemeyiz. Aksine piyasa dengesi gözetilerek hattat veya müstensihlerin mesleki kazançlarının azalmaması için dinî kitapların basımına müsaade edilmemiştir. Gerçi müstensihlerin siyasi gücünün matbaanın gelişimini engelleyecek kadar olmadığı da açıktır.

3. Günümüzdeki gelişmelerden hareketle, dijital yayıncılık (e-kitap, gazete, dergi) geleneksel baskı tekniğine sahip yayıncılığı sonlandırabilir mi? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimi doğrultusunda öznel cevaplar vermesi beklenmektedir.

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 28 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!