Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı

11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 9

“11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 9” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 9

MODERN DEVLET ANLAYIŞININ FELSEFİ TEMELLERİ

Yönerge: Görsellerden ve metinden hareketle soruları cevaplayınız.

MODERN DEVLET ANLAYIŞININ FELSEFİ TEMELLERİ

Yeni Çağ ile birlikte, geleneksel devlet anlayışından modern devlet anlayışına geçiş, belirli bir tarihi süreçte yaşanan ekonomik, siyasal ve toplumsal gelişmelerin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Modern devlet anlayışı, Avrupa’nın bu dönemde yaşadığı felsefi dönüşümün de bir sonucudur. Modern devlet anlayışının düşünsel temelleri, bu felsefi dönüşüm sırasında atılmıştır. Modern devlet kuramı, bu dönemde yaşayan, Niccolo Machiavelli (Nicola Makyivelli), Jean Bodin(Cin Bodın), Thomas Hobbes (Tomıs Habs), John Locke (Can Lak), Jean Jacques Rousseau (Cin Jak Ruso) ve Emmanuel Sieyes (Emanuil Siyes) gibi düşünürlerin katkılarıyla oluşmuştur.

XV ve XVI. yüzyıllarda ortaya çıkan ve günümüze kadar gelen modern devletlerin gelişim süreci, iki döneme ayrılarak incelenebilir. Orta Çağ’ın sonlarında kralların; kilise ve feodalitenin tasfiye edilmesi sonucu tek, mutlak ve bölünmez iktidar sahibi olarak tarih sahnesine çıkmaları modern devlet anlayışının ilk aşamasıdır. Bu aşama, Avrupa’da mutlak monarşilerin hâkim olduğu bir dönemi ifade etmektedir. Mutlak monarşiler Avrupa’da Orta Çağ’ın sonlarında, Yeni Çağ’ın başlarında feodalitenin çözülmesi ve kilisenin gücünün kırılması sonucu ortaya çıkmıştı. Mutlak monarşiler de, XVI. ve XVII. yüzyıllarda feodal düzenin siyasal birimlerini ortadan kaldırdığına göre artık tarihi görevini tamamlamıştı. İkinci aşama ise modern ulus devlet anlayışının başladığı; Aydınlanma Döneminin laik ve akılcı doktrini ile yetişen düşünürlerin temel hak ve özgürlükleri, serbest piyasa ekonomisini, kuvvetler ayrılığını, devletin sınırlandırılmasını, parlamenter demokrasiyi, anayasacılığı, egemenliğin kaynağının ulus olduğunu, savunarak yeni bir siyaset kuramının oluşturdukları aşamadır. Krala ait olan egemenlik, ondan alınarak topluma verilmiş, böylelikle egemenliğin demokratik niteliği ortaya çıkmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 9 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!