Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Sosyoloji Tekrar Testleri

11. Sınıf Tekrar Testleri Sosyoloji 5. Ünite Cevapları

11. Sınıf Tekrar Testleri Sosyoloji 5. Ünite Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tekrar Testleri Sosyoloji 5. Ünite Cevapları

11. Sınıf Sosyoloji Tekrar Testleri 5. Ünite Çözümleri Sayfa 315

1. William Ogburn’a göre kültürün bir kısmında meydana gelen hızlı değişimin kültürün diğer kısımlarına yansımaması bir olumsuzluğu ortaya çıkarabilmektedir. Toplumun yaşadığı teknolojik değişimler ile hukuki değişimler arasındaki hız farklı olabilmektedir. Örneğin maddi kültür olan cep telefonu ve ona ait modeller hızla değiştiği hâlde toplu mekânlarda başkasını rahatsız edecek düzeyde konuşmamak gerektiğine dair manevi kültür olan gelenek aynı hızda değişmemektedir. Bu parçada hakkında açıklama yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kültürel etkileşim
B) Kültürel gecikme
C) Kültürel yozlaşma
D) Kültürlenme
E) Kültürleşme

  • Cevap: B

2. Caddelerde ya da alışveriş merkezlerinde tanıtım, | pazarlama, eve yemek getiren yemek şirketleri vb. pek çok dükkânın yabancı kelimelerle kurulduğunu görmüşsünüzdür. Her yüksek binayı ve alışveriş merkezini yabancı kelimelerle adlandırmanın basit bir özenti ya da ticari kaygılarla açıklamanın doğru olmadığını düşünüyorum. Sakinlerinin çoğunluğunu iki kuşak önce köyden şehre göçmüş Anadolu insanlarının oluşturduğu toplu konutlara falanca isimler koymanın, Türk kültürü ya da Türk dili ile ne ilgisi vardır? Bunları hiçbir şey olmamış gibi kabullenmek de herhâlde mümkün olmasa gerek. Sadece Türkçeyi değil, Türk kültürünü de derinden yaralayan bu kirliliğe izin vermemek gerekir. Bu parçada yazarın sözünü ettiği istenmeyen durum aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilemez?

A) Kültürel yozlaşma
B) Popüler kültürün egemenliği
C) Kültür emperyalizmi
D) Yabancı kültür hayranlığı
E) Genel kültüre katılma

  • Cevap: E

3. Kültürün toplumsal bütünleşmeye katkısı, insanların genel kültüre katılımında karşımıza çıkmaktadır. Bu katılım bireylerin toplum bütünü için geçerli olan dile, yazılı kurallara, aile tiplerine, evlenme biçimlerine, gelenek ve göreneklere, törelere, davranış kalıplarına katılması şeklinde olur. Buna göre aşağıdakilerden hangisi kültürün toplumsal bütünleşmeye katkısına en az destek sağlar?

A) Hukuk kurallarına uygun davranma
B) Yazılı olmayan kurallara uyma
C) Popüler bir meslek edinme
D) Ortak bir dil kullanma
E) Toplumsal değerlere göre hareket etme

  • Cevap: C

4. Kültür şoku, bireyin başka bir kültürle karşılaştığında yaşadığı bir durumdur. Birey kendi toplumundan tamamen farklı olan bir ülkede, o ülkenin yemeklerine, diline, iklimine alışma döneminde kültür şoku yaşayabilir. Kültür emperyalizmi ise ülkeler arasında gerçekleşen bir kültür politikasıdır. Kültürleşme farklı iki kültürün karşı karşıya gelmesidir. Kültür emperyalizmi ve kültürleşme sonucunda bir toplumun kültürel ögelerin- de bozulma başlarsa kültürel yozlaşma ortaya çıkar.
Yalnızca bu parçadan hareketle kültür ile ilgili;
I. Bireyseldir.
II. Toplumsaldır.
III. Olumludur.
yargılarından hangileri söylenebilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I, II ve III

  • Cevap: D

11. Sınıf Sosyoloji Tekrar Testleri 5. Ünite Çözümleri Sayfa 316

5. Günümüzde egemen bir olgu olan küreselleşme, bütün kültürleri birbirine benzetse de kültürel farklılıklar hâlâ insanlığın en kıymetli değeridir. Farklı toplumlar ve beraberinde farklı kültürler olduğu için toplumların başka kültürlere karşı tutumları da gündeme gelmiştir. Toplumların başka kültürlere karşı olumsuz tutum geliştirmeleri savaşlara yol açmış ve bazı kültürler yok olmuştur. Ancak evrensel değerler geliştikçe farklı kültürlere karşı olumlu anlayışlar gelişmiştir. Günümüz dünyası artık Türk tatlısı ile Fransız tatlısının, Osmanlı çeşmeleri ile Batı çeşmelerinin, Moğol çadırı ile Eskimo çadırının ve daha birçok şeyin aynı olamayacağını kabul etmiştir. Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kültürel çeşitlilik zenginliktir.
B) Farklı kültürler artmalıdır.
C) Tüm kültürler birbirine benzemelidir.
D) Kültürler arası etkileşim artmalıdır.
E) Kültürün sınırları çizilmelidir.

  • Cevap: A

6. Kültürlenme sürecinde birey başka bir kültüre sahip birey ya da gruplarla bir araya gelerek birbirlerini etkilemekte ve yepyeni bir kültür ortaya koymaktadır. Birey bu süreçte kendi toplumsal kültürünün değerlerini korumaya devam etmektedir. Kültürleşme sürecinde ise birey yine farklı bir kültürle karşılaşmaktadır. Kültürleşmenin, kültürleri birbirine tanıtıp kaynaştıran olumlu bir yönü olduğu gibi kültürel yozlaşmaya neden olabilecek olumsuz yönü de vardır. Avrupa’da yaşayan bir bireyin teknolojik gelişmelerden yararlanması olumlu iken, kendi dilini unutması olumsuz bir durum olarak nitelendirilebilir.
Bu bilgilere göre;
I. Kültürlenme kültürleşmeden farklıdır.
II. Kültürlenme kültürleşmeye göre olumludur.
III. Kültürlenme kültürleşmeden daha hızlı olarak gerçekleşir.
yargılarından hangisi doğrudur?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I, II ve III

  • Cevap: D

7. Ancak hatırlamak gerekir ki millî sınırlar kültürel sınırları kesinlikle belirlemez. Kültürel sınırlarımız, dilde Doğuya, dinde Güneye, törede tarihin derinliklerine doğru, Osmanlı’ya, Selçuklu’ya, İyonya’ya, Frigya’ya ve Hititler’e doğru, siyaset ve ekonomide Batıya doğru uzanmaktadır. Bugün Batı uygarlığı Aristoteles’i Türk- İslam filozofu Farabi sayesinde tanımıştır. Tüm insanlığın ortak ürünü olan uygarlıkta Türk milletinin bunun gibi birçok katkısı olmuştur. Bu metnin konusu aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) Kültürün genel özelliklerine katılma
B) Kültürler arası etkileşim
C) Kültürün temel kavramları
D) Kültürel farklılıklar
E) Kültürlere karşı tutum

  • Cevap: B

8. Tylor’a göre bilgiyi, imanı, sanatı, ahlakı, hukuku, örfü, âdeti ve insanın toplumun bir üyesi olması dolayısıyla kazandığı diğer bütün maharet ve alışkanlıkları kapsayan karmaşık bir bütündür. Bu açıklamada tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kültür emperyalizmi
B) Kültürleşme
C) Kültürlenme
D) Kültürel yozlaşma
E) Kültür

  • Cevap: E

9. İskoçya’da düğünden önce gelinin yakınları yumurta, salça gibi gıdalar karıştırarak gelin adayının üzerine boca eder. Baştan aşağı bu karışımla kaplanan gelin, herkes görsün diye de şehirde dolaştırılır. Bu durum ülkede bulunan turistlere garip gelir, gelinin aşağılandığı düşünülür. Bu geleneğin amacı ise onu evlilikte yaşayabileceği tüm zor ve kötü koşullara karşı hazırlamaktır. Bu parçada toplumları değerlendirirken aşağıda- kilerden hangisinin yapılması gerektiği vurgulanmaktadır?

A) Toplumsal farklılıkları azaltmaya çalışmanın
B) İşlevini yitiren kültür ögelerinin değişmesinin
C) Toplumların kendi doğal durumlarında değerlendirilmesinin
D) Benzer kültürel davranışların benimsenmesinin
E) Kültürlerin evrenselleşmesi gerektiği inancını kuvvetlendirmenin

  • Cevap: C

11. Sınıf Sosyoloji Tekrar Testleri 5. Ünite Çözümleri Sayfa 318

10. Ziya Gökalp’e göre seçkinlerin çocukken aldıkları terbiyede millî kültür yoktu. Çünkü içinde okudukları mektepler halk mektebi değildi. Bu sebeple milletten uzaklaşarak yetiştiler. Ona göre eğitimde halka dönmek lazım. Halk kitaplarını okumak, Korkut Ata’dan başlayarak âşık kitaplarını, Yunus Emre’den başlayarak tekke ilahilerini, çocukluğumuzda seyrettiğimiz Karagöz ile orta oyununu aramak, bulmak lazım. Dante, Goethe, Schiller gibi millî şairler hep halktan aldıkları kuvvet sayesinde sanata dâhil oldular. Bu parçadan hareketle aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

A) Kültür, seçkin insanların çabasının ürünüdür.
B) Millî kültürün aranıp bulunmasına hizmet edilmelidir.
C) Kendi kültürüyle hemhâl olmayan seçkinler varlığını sürdüremez.
D) Kültür, millî birliğin devamında etkin rol üstlenir.
E) Kültürel miras, o kültüre dayanan eserlerle varlığını sürdürür.

  • Cevap: A

11. Kültürün insan davranışları, mimikler ve konuşma şekilleri üzerine büyük etkisi vardır. Farklı kültürlerden olan insanlar bunları anlayıp yorumlamakta zorlanacak, hatta bunun neticesi olarak yanlış anlaşılmalar ortaya çıkabileceği gibi gerekli olan iş birliği bile imkânsız hâle gelebilecektir. Bu parçada aşağıdakilerden hangisinin yapılması gerektiği vurgulanmaktadır?

A) Küreselleşen dünyada evrensel jest mimik hareketleri oluşturmanın
B) Farklı toplumları kendi değerlerimize göre değerlendirmenin
C) Jest ve mimiklerin kullanımını minimal seviyeye indirgemenin
D) Jest ve mimiklerin evrenselliğine inanmanın
E) Toplumların kültürleri hakkında bilgi sahibi olmanın

  • Cevap: E

12. Kültür zamanla değişim geçiren bir olgudur. Kültürün maddi (binalar, her türlü araç-gereçler, giysiler vb.) ve manevi (inançlar, değerler, semboller, normlar vb.) ögeleri vardır. Aşağıda kültürün maddi ve manevi yönleri ile değişim hızını gösteren bir grafiğe yer verilmiştir. Bu grafikte soru işareti (?) ile gösterilen kısım aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ifade edilebilir?

A) Kültürel zenginlik
B) Millî kültür
C) Kültürel yozlaşma
D) Kültürel gecikme
E) Kültürel çeşitlilik

  • Cevap: D

13. “Kültür insan yaşamını anlamanın ve düzenlemenin bir yoludur.” diyen bir kişi, kültürün aşağıdaki özelliklerinden hangisine dikkat çekmektedir?

A) Deneyim yoluyla aktarıldığına
B) Dünyaya anlam vermek için gerekli kaynakları sağladığına
C) Değerler ile insana yaşamda rehberlik ettiğine
D) Toplumu diğer toplumlardan ayırdığına
E) Bireyleri toplumsallaştırdığına

  • Cevap: C

14. Bazen “kültürlü olmak” ya da “Çok kültürlü bir insan” gibi ifadeler ile kültür kavramının sıfat olarak kullanıldığı görülmektedir. Ancak kültürün yüksek kültür ile özdeşleştirilmesi, onun dışında kalan diğer kültürel biçimler için oldukça yanlış bir ifadedir. Bu görüşlere sahip bir kişinin aşağıdakilerden hangisini savunduğu söylenebilir?

A) Kültür insanın sosyal çevresine uyum sürecidir.
B) Kültür bir toplumun yarattığı her türlü araç gereçtir.
C) Toplumların yaşam biçimi kültürdür.
D) Her kültür değerlidir.
E) Bireylerin devralıp devredebilecekleri şeyler kültürdür.

  • Cevap: D

11. Sınıf Sosyoloji Tekrar Testleri 5. Ünite Çözümleri Sayfa 319

15. Bireylerin içinde yaşadıkları doğaya egemen olmak, toplumsal yaşamı kolaylaştırmak ve düzenlemek için sonradan oluşturduğu her türlü araç, gereç ve tekniğe maddi kültür denir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi maddi kültür ögesi değildir?

A) İletişim araçları
B) Yemek tarifleri
C) Ulaşım araçları
D) Mimari yapısı
E) Evlilik merasimleri

  • Cevap: E

16. Japonya’da 1868 yılında İmparator Meiji idaresi altında Meiji Reformları yapılmış ve böylece Japon kültüründeki gelişmeye engel gelenekleri temizlemek üzere “saçma adet ve uygulamaların terk edilmesini” buyuran bir hükümet kararnamesi yayınlanmıştır. Bu açıklamadan hareketle aşağıdaki çıkarımlardan hangisi yapılabilir?

A) Gelenek, toplum yaşamında istikrarı ve bu yolla da güven duygusunu sağlar.
B) Gelenek, ahlak kuralları, töre ve âdetler ile bireyler nerede nasıl davranması gerektiğini öğrenirler.
C) Kimi durumda gelenekler gelişmeye engel teşkil edebilir.
D) Geleneklerine sahip çıkmayan toplumlar asimile olma durumu ile karşı karşıya kalabilir.
E) Geleneklerdeki değişme talepleri toplumlardan yasalar yoluyla istenmemelidir.

  • Cevap: C

17. Kültür, toplumları farklılaştıran ve kendine özel kılan bir özellik taşıması bakımından millî bir içeriğe sahiptir. Buna karşılık medeniyet, bütün toplumların katkıda bulunduğu ve sahiplendiği bir değerdir. Buna göre medeniyet aşağıdaki özelliklerinden hangisiyle kültürden ayrılır?

A) Gelişme
B) Dinamik olma
C) Evrensel olma
D) Değişme
E) Sürekli olma

  • Cevap: C

18. Bir kültür ögesinin bir toplumdan başka bir topluma geçmesi oldukça yaygın görülen bir durumdur. Örneğin bugün tüm dünya ayranı bilmekte ya da pizza İtalya’dan sonra tüm dünyada sık sık tercih edilen bir yemek olarak tüketilmektedir. Bu açıklama aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ilgilidir?

A) Kültürel gecikme
B) Kültürel yozlaşma
C) Kültür emperyalizmi
D) Kültürel egosantrizm
E) Kültürel yayılma

  • Cevap: E

19. Bir milletin yaşam tarzı olarak tarif edilen kültür ile küreselleşme karşılıklı olarak birbirini etkilemektedir. Hem küreselleşme, büyük dönüşüm ve değişimlerle kültürü etkilemiştir hem de kültür bizzat dönüşümleri meydana getirmede etkili olabilmiştir. Neticede, küreselleşme olgusuna önderlik eden toplumların kendi hayat tecrübesi ve sahip oldukları bilgileri bir kültür unsurudur. Bu parça için en uygun başlık aşağıdakilerden hangisidir?

A) Küreselleşmenin kültürel sonuçları
B) Kültürel gecikmenin nedenleri
C) Maddi ve manevi kültür ögeleri
D) Kültüre katılmanın yolları
E) Küreselleşmenin nedenleri

  • Cevap: A

20. Yaşam biçimi bakımından toplumların gittikçe birbirine benzemesi durumu ortaya çıkmıştır. Dünya ticaret, kültür ve sanayisi görünüş, doku ve ses bakımından belli bir kültürün etkisini taşımaktadır. Yeni nesiller, ailelerinin bütçelerini zorlayarak yeni yaşam biçimini hayata geçirmekte ve bu yaşam biçimini simgeleyen kot pantolonlar, belli marka cep telefonları, bilgisayarlar vb. tüketim unsurlarını tercih etmektedirler. Düşünce şeklinde, münasebetlerde, eğlencede, giyim tarzında kısaca bir bütün olarak insanların hayata bakış açılarında özellikle genç nesil açısından benzeşme meydana gelmektedir. Bu parça aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ilişkilendirilebilir?

A) Kültürel gecikme
B) Kültür şoku
C) Kültürel çözülme
D) Kültür emperyalizmi
E) Kültürel bütünleşme

  • Cevap: D

11. Sınıf Tekrar Testleri Sosyoloji 5. Ünite Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!