Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Temel Düzey Matematik Aydın Yayınları

11. Sınıf Temel Düzey Matematik Ders Kitabı Sayfa 118 Cevapları Aydın Yayınları

11. Sınıf Temel Düzey Matematik Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Sayfa 118 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Temel Düzey Matematik Ders Kitabı Sayfa 118 Cevapları Aydın Yayınları

Konunun girişinde radarlardan bahsetmiştik. Denizde kullanılan bir radarın kapsama alanı sınırlarının analitik düzlemde merkezi orijinde, yarıçap uzunluğu da 100 km olan bir çember belirttiğini düşünelim. Buna göre aşağıdaki doğrusal rotaları kullanan gemilerin radarda görünüp görünmeyeceklerini belirleyelim.

Radarın kapsama alanının sınırlarım gösteren çember “ Şekil 4.1.13 ” teki analitik düzlemde gösterilmiştir.
a. İlk geminin rotası olan y = 5 x + 50 doğrusunu çizelim. Doğrunun denkleminde değişkenler yerine sırayla sıfır yazarak doğrunun eksenleri kestiği noktaları bulalım.
x = 0 ^ y = 50 ve y = 0 ^ x = -10 dur. Bu doğrunun grafiğini “ Şekil 4.1.13 ” te kırmızı ile çizdiğimizde radarın kapsama alanını içerisinden geçtiği görülür.
O hâlde bu rotayı izleyen gemi radarda uzunca bir süre belirlenebilecektir.

b. İkinci geminin rotası olan y = 100 doğrusunu çizelim.
Doğru analitik düzlemin sadece y eksenini (0, 100 ) noktasında keser. Bu doğrunun grafiğini “ Şekil 4.1.13 ” te mavi ile çizelim. Çizilen doğru grafiğinin radarın kapsama alanına sadece T noktasında girdiği görülür. O hâlde bu rotayı izleyen gemi radarda sadece bir an belirlenebile- cektir.

c. Son geminin rotası olan y = -4 x – 300 doğrusunu çizelim. Doğru eksenleri x = y = 0 ^ x = – 400 noktalarında keser. Bu doğrunun grafiğini “ Şekil 4.1.13 ” te pembe ile çizdiğimizde radarın kapsama alanını içerisiden geçmediği görülür. O hâlde bu rotayı izleyen gemi radarda hiçbir zaman belirlenemeyecektir.

Radar merkezinin (orijinin), rotaları belirten doğrulara olan uzaklıkları kullanılarak da gemilerin radarda belirlenip belirlenmeyeceğim bulabiliriz. İlk doğrunun orijine uzaklığı yarıçaptan küçük, ikinci doğrunun orijine uzaklığı yarıçapı eşit ve üçüncü doğrunun orijine uzaklığı yapıçaptan büyüktür. O hâlde ilk ve ikinci rota belirlenebilir, üçüncü rota radarda belirlenemez.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Aydın Yayınları Temel Düzey Matematik Ders Kitabı Sayfa 118 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!