Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 270

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 270 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 270

3. Türk dili, Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği nihayetsiz felâketler içinde ahlâkının, geleneklerinin, hatıralarının, menfaatlerinin, kısacası bugün kendi milliyetini yapan her şeyin dili sayesinde korunduğunu görüyor. Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir.

M. Kemal Atatürk

Atatürk’ün bu sözlerinden hareketle topluma dili sevdirmek ve dil bilinci kazandırmak için neler yapılabileceğini gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Toplumsal birlik o milletin varlık nedeni olan dil ile sağlanır. Dolayısıyla dili korumak için öncelikle birey olarak dil bilincine sahip olmak gerekmektedir. Bir milletin aynı zamanda kimliğini oluşturan dile toplumca değer verilmeli, onu doğru kullanmaya özen gösterilmelidir. Öğretim yaşamları boyunca çocuk ve gençlerin edebiyat tarihinin seçkin ve önemli eserlerini okumaları, Türkçenin lezzetini erken yaşlarda almaları için çalışmalar yapılmalıdır.

4. Okuduğunuz metinde yazarın “kültür” kelimesi yerine ekin, “önemsemek” kelimesi yerine önemlemek ifadesini kullanmasının gerekçeleri sizce ne olabilir? Düşüncelerinizi kısaca yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Yazarın “kültür” yerine ekin kelimesini kullanması; yabancı dilden kelimelerin Türkçede kullanılmasına karşı olduğunu ve dilin özleşmesi gerektiğini düşündüğünü gösterir. “Önemsemek” yerine önemlemek kelimesini kullanması ise dili zenginleştirmek için Türkçe köklerden kelime türeterek dil üzerine titizlikle düşündüğüne işaret eder.

5. Nurullah Ataç “edebiyatımızın huysuz olduğu kadar öğreten kalemi” olarak nitelendirilir. Bu şekilde nitelendirilmesinin sebebi sizce ne olabilir?

  • Cevap: Olası Cevap: Yazarın “huysuz ve öğreten bir kalem” olarak nitelendirilmesi bazı hususlarla ilgili bilgilendirme yaparken hem düşündüren hem de eleştiren sivri dilli bir üslup kullanmasındandır

6. Yabancı diller ufuklarını genişletecek, önlerine Avrupa’nın, bütün dünyanın medeniyetini, ekinini, pardon! kültürünü serecek. Kültür, kültür, ah! Kültür… O hazineden avuç avuç alacaklar, saçacaklar ortaya; böyleceyükselecek, ta doruklara erişecekler… ifadelerinde yazar dil ve kültür yozlaşması üzerinde durmaktadır. Siz olsaydınız bu sorunu nasıl ifade ederdiniz?

  • Cevap: Olası Cevap: Dil bireyler tarafından doğru kullanılmadığı takdirde yozlaşır. Başka dil ve kültürlere özenti, kendi dilini küçük ve değersiz görme gibi düşünce ve tavırlar dilin yozlaşmasına sebep olur. Dilin bilinçsizce kullanımı, kişilerin dil üzerinde düşünme alışkanlığı kazanamamalarına zemin hazırlar. Düşünce ufkunu genişletmek isteyen kişilerin öncelikle dil şuuruna sahip olması gerekir. Başka dillere özenmeyip kendi dilinin zenginliğiyle gurur duyarak ve dilini doğru öğrenerek gerekli çaba ve hassasiyeti göstererek yozlaşmanın önüne geçmek mümkündür.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 270 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!