Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 512

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 512 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 512

bugüne dünyanın yazısını yazdım. Bunlar da benim ilk yazılarımdır. îlk yazma süreci içerisinde hangi yazarlardan etkilendiniz?
Okuduklarım etkiledi beni. Beni şu yazar çok etkiledi, diyemem. Öyle bir şey yok zaten. Yazar, bence özgün olmalıdır. Kendi yazmalıdır. Onun etkisinde kal, bunun etkisinde kal… Hayır. Yazar kendine özgü düşünebilmeli.
(…)

Kadir İncesu

1. Metinde geçen aşağıdaki ifadelerden hangileri bilgi, hangileri yorum içermektedir? Nedenleriyle açıklayınız.

→ Öğretmenimiz bize yirmi dakika düş kurdurur, yirmi dakikada da bu düşümüzü yazdırırdı. Ne güzel bir öğretmenmiş!
→ Yazar, bence özgün olmalıdır. Kendi yazmalıdır. Onun etkisinde kal, bunun etkisinde kal… Hayır. Yazar kendine özgü düşünebilmeli.
→ “Neden homurdanıyor postacı ?” dediğimde, “Her gün sorduğu için.” dedi.

  • Cevap: Öğretmenimiz bize yirmi dakika düş kurdurur, yirmi dakikada da bu düşümüzü yazdırırdı. ifadesi bilgi cümlesidir.
    Ne güzel bir öğretmenmiş! ifadesi söyleyenin kişisel düşüncesini yansıttığı için yorumdur.
    Yazar, bence özgün olmalıdır. Kendi yazmalıdır. Onun etkisinde kal, bunun etkisinde kal… Hayır. Yazar kendine özgü düşünebil- meli. ifadesi “bence” ve “hayır” gibi sözcüklerden dolayı söyleyenin kişisel düşüncesini yansıtmaktadır ve yorumdur.
    ‘Neden homurdanıyor postacı?’ dediğimde, ‘Her gün sorduğu için.’ dedi. ifadesi, bilgi cümlesidir.

2. Okuduğunuz mülakat metninde sorulara verilen cevaplarda öznel değerlendirmelerin mi, nesnel değerlendirmelerin mi ağırlıkta olduğu söylenebilir? Açıklayınız.

  • Cevap: İlk sorunun cevabında söyleyenin yazarlığa başlama süreci hakkında bilgi verdiği için genel itibarıyla nesnel olduğu söylenebilir. İkinci soruya verilen cevapta, öznel bir tavırla yazarlıkta başkalarının etkisinde kalmaya “hayır” ifadesiyle net bir karşı çıkış söz konusudur. Bu yönüyle ikinci cevapta öznel değerlendirmeler ağırlıktadır. Üçüncü soruya verilen cevapta da ikinci soruda olduğu gibi çocuk edebiyatçısı olmak için illa öğretmen olunması gerekmediği tezi öne sürülmüş ve öznel bir tavır belirlenmiştir.
    Son soruda daktilo ile yazma sebebini gerekçelendiren yazar, eserlerinin özgün olduğu konusundaki tezini ortaya koymakta ve öznel bir tavır sergilemektedir.
    Metnin genelinde verilen cevaplardan öznel değerlendirmeler yapıldığı anlaşılmaktadır.

3. Mülakatta sorulara verilen cevapları bilgi, tespit, yorum, gerekçe, kanıt, tutarlılık, geçerlilik, doğruluk açısından değerlendirerek bu cevapların edebiyat tarihi yazımında kullanılıp kullanılamayacağını belirtiniz.

  • Cevap: Edebiyat tarihi bir bilim dalıdır. Bilim de nesnel ve kesin olanla ilgilenir. Verilen cevaplarda zaman zaman bilgi veriliyor olsa da bu bilgilerin doğruluğunu ve geçerliliğini kanıtlama imkânımız yoktur. Çünkü yazar, bu bilgilerin bir kısmını anıları üzerinden verdiği için doğruluğu kesin değildir. Yazarın verdiği cevaplardaki kişisel tespit ve yorumları kendi içinde tutarlıdır ancak söyleyenin beğenilerini yansıttığı için nesnel değildir. Edebiyat tarihi bu bilgi ve yorumların kesinliğinden emin olmadığı sürece bunlardan faydalanma yoluna gitmez.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 512 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!