Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 88

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 88 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 88

(…)
Trenden gara ayak basar basmaz da, yolculuk telaşı da, yolun sona ermesinden ötürü sevinç de, yol arkadaşlığı duyguları da, o kadar köklü, uzun zaman kalacak sanılan bütün bu duygular uçtu gitti. Bundan sonra bir tek şey var. O da eve varıp iki söz etmek, belki de biraz uzanıp dinlenmek.
(…)
Sabahattin Kudret Aksal, Gazoz Ağacı
Kelime Dağarcığı:
baklayı ağzından çıkarmak: Açık söylemekten kaçındığı bir sorunu sonunda açıklamak. kompartıman: Yolcu trenlerinde vagonların bölmelerle ayrılmış bölümlerinden her biri. pineklemek: Bir yerde hiçbir iş yapmadan oturmak.

1. Denizden hayli içerde, soğuk, kupkuru bir kara şehrinde, bir zamanlar yedi sekiz ay kadar kaldım. O güne dek deniz kenarında yaşamış olduğum için, birçok şey yabancı, tuhaf geldi bana. Sonra da bir dakika olsun düşünmeye, kendi kendimi dinlemeye vakit bulamadan, beş buçuk, altıya kadar çalışıyordum. Kahramanın çalışmak için geldiği şehir ve iş yeri hakkındaki bu ifadelerinden hareketle onun kişiliği hakkında neler söylenebilir?

  • Cevap: Olası cevap: Kahraman, büyüdüğü şehirden çok farklı özelliklere sahip bir şehre taşınmış ve burayı yadırgamıştır. Yedi sekiz ay geçmesine rağmen buradaki şartlara uyum sağlamakta zorlanmıştır. Ayrıca çalışma şartlarının zorluğu sebebiyle kendine vakit ayıramamaktan şikâyetçidir. Geç saatlere kadar çalıştığı için özel yaşantısına gereken özeni gösterememektedir.

2. Hikâyenin kahramanı, yaşadığı sorunları çözmek için uzun uzadıya düşünen biri mi yoksa hızlı kararlar alabilen biri midir? Bunu hikâyedeki hangi ifadeden anlıyorsunuz?

  • Cevap: Kahraman hızlı kararlar alabilen biridir. Ertesi günü, dilediğim yerde de, biraz geç olsa bile, yine de bir iş bulabileceğimi, yüreğimden kalkıp boğazımı tıkayan bir heyecan içinde düşündüğümün ertesi günü, bir kâğıda iki üç satırla özür dilercesine bir şeyler yazdım, gereken kimsenin masasının üzerine bıraktım.

3. Hâlimden sevincimi anlamışlar gibi, bu nedensiz görünebilecek işten ayrılmayı önlemek istemediler bile. Sadece iyi dilekler bildiren, iyi niyetli birkaç söz her zaman rastlandığı gibi. O kadar.
Kahramanın iş yerinde yakın bir arkadaşı olsaydı bulunduğu şehre ve işine karşı duyguları değişir miydi? Düşüncelerinizi gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Olası cevaplar: 1) Değişiklik gösterebilirdi çünkü dostluklar kurmak yabancı bir şehre uyum sağlayabilmek konusunda faydalı olabilir. 2) Bence yakın bir arkadaşı olması gitme kararını etkilemezdi. Çünkü yalnız olmaktan değil, çalıştığı şehrin memleketine uzak olmasından ve işinin çok yoğun olmasından, zamanın çok hızlı ve yaşanmamış gibi geçmesinden şikayetçidir.

4. Kahramanın işten ayrılmak konusunda çok rahat hareket etmesi onun ekonomik durumu hakkında bir ipucu vermekte midir? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevaplar: Evet vermektedir. Kahramanın ekonomik durumu çok kötü olmamakla birlikte, doğup büyüdüğü şehirde olduktan sonra daha kötü şartlarda çalışmayı göze aldığı için
    çok da iyi değildir.

5. Hikâyenin kahramanı yolculuk boyunca insanlarla yakınlık kurup sohbet etmek yerine kitap okumayı tercih etmiştir. Siz olsaydınız hangisini tercih ederdiniz? Niçin?

  • Cevap: Olası cevaplar:

1) Böyle bir yolculukta insanlarla sohbet etmeyi tercih ederdim çünkü kitap okumaya her zaman vakit bulabilirim ama farklı insanlarla tanışmak, onlarla sohbet etmek için her zaman fırsatım olmaz.
2) Bu tür uzun yolculuklarda kitap okumayı sevdiğim için ben de kahramanın yaptığını yapardım.
3) Bir süre insanlarla sohbet eder daha sonra da kitabımı okurdum. Böylece hem yeni insanlar tanımış hem de kitabımı okumuş olurdum.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 88 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!